Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament fiscal-contabil pentru achizitii de bunuri si servicii fara documente fiscale

20-Iul-2023
8769
Tratament fiscal-contabil pentru achizitii de bunuri si servicii fara documente fiscale

Pentru o plata cu cardul firmei avem bonuri fiscale fara CUI societate, valoare mai mare de 100 lei (1022.28 lei) si nu ne mai pot emite factura, bonurile fiind de luna trecuta. Cum vom inregistra in contabilitate tinand cont de faptul ca plata s-a facut cu cardul firmei? Multumesc frumos.

Tratament fiscal-contabil pentru achizitii de bunuri si servicii fara documente fiscale:

Intr-adevar, incepand cu intrarea in vigoare a prevederilor H.G. nr. 355 din 20 aprilie 2023, publicata in M. Of. nr. 344 din 24 aprilie 2023 de modificare si de completare a normelor de aplicare ale O.U.G. nr. 28/1999 privind casele de marcat electronice fiscale, reglementate initial prin H.G. nr. 479/2003, utilizatorii caselor de marcat sunt obligati sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate, iar la solicitarea acestora, sa elibereze si factura, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la data eliberarii bonului fiscal. Deci, prin acest act normativ nu mai este permisa emiterea ulterioara a facturilor catre clienti. Astfel, avand in vedere ca valoarea achizitiilor respective a fost platita prin cardul bancar al societatii, valoarea achizitiilor trebuie inregistrata in evidenta contabila a societatii in conturile corespondente, de exemplu, achizitie combustibil debit cont 6022 sau achizitie materiale consumabile debit cont 604, dar, in lipsa unui document justificativ emis pe numele societatii, cheltuiala inregistrata nu poate fi considerata deductibila la determinarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere). Inregistrarea cheltuielii se efectueaza la valoarea totala a bonului fiscal, inclusiv TVA inscrisa in bonul fiscal deoarece societatea nu indeplineste conditiile de fond pentru exercitarea dreptului de deducere. Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile poate fi efectuata de catre cumparator numai daca:

  1. achizitiile efectuate sunt destinate realizarii de operatiuni cu drept de deducere conform cerintelor de la art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) de la lit. a) la lit. e);
  2. detine o factura emisa conform prevederilor art. 319 "Facturarea", aspect reglementat prin art. 299 alin. (1) lit. a) "Conditii de exercitare a dreptului de deducere"

"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare;" Aceste prevederi se completeaza cu regulile prevazute la pct. 69 din normele de aplicare ale art. 299: 

  • alin. (1) "Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.",
  • alin. (2) "(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, .... ",
  • alin. (3) "(3) Facturile emise in conditiile prevazute la art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal constituie documente justificative in vederea deducerii taxei numai in situatia in care au inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului."

Art. 319 alin. (12) se refera la facturi simplificate, daca valoarea achizitiei nu este mai mare de 100 euro, situatie in care nu se incadreaza societatea pe care o reprezentati. Art. 319 alin. (13) se refera la facturi cu o valoare mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro, inclusiv TVA.

Valoarea in lei se determina prin utilizarea cursului de schimb valutar al B.N.R. valabil la data la exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre furnizor/prestator). In aceste prevederi consider ca se incadreaza situatia prezentata de dvs. prin intrebarea formulata.

Art. 319 alin. (21) se refera la facturi emise in sistem simplificat "(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:


a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica."

In concluzie, pentru inregistrarea achizitiilor respective doar in evidenta contabila, fara a fi permisa si inscrierea in evidenta fiscala (jurnalul pentru cumparari), este recomandabil ca persoana care a efectuat achizitiile respective, dar a omis sa solicite facturile fiscale la data platii (data bonului fiscal), sa completeze un referat care trebuie avizat de catre seful de serviciu si aprobat de catre conducatorului societatii. In baza acestei aprobari se efectueaza inregistrarile contabile aferente achizitiilor:

  • achizitia combustibilului (inclusiv TVA):

6022 = 401 Cheltuieli privind combustibilii Furnizori

  • plata furnizorului prin card bancar:

401 = 5125 Furnizori Sume in curs de decontare

  • operarea platii catre furnizor conform extrasului de cont bancar:

5125 = 5121 Sume in curs de decontare Conturi la banci in lei

Avand in vedere ca bonurile fiscale fara un cod fiscal al cumparatorului nu pot fi tratate drept documente fiscale, valoarea acestora nu trebuie raportata, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia cod 394.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016