Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament fiscal pentru dividendele distribuite unui asociat nerezident

26-Iun-2018
8109

In situatia unei firme deschise in Romania, dar cu asociati nerezidenti si cu desfasurarea activitatii stabilite intr-o alta tara – Ungaria, in cazul analizat astazi – distribuirea dividendelor se face dupa eliberarea certificatului de rezidenta fiscala. In cele ce urmeaza vom vedea exact ce trebuie facut pentru plata acestor bunuri materiale.

Un cetatean ungar, cu domiciliul stabil in Ungaria, deschide in Romania un SRL – realizare de softuri la comanda. Activitatea nu se desfasoara in Romania, administratorul (cetatean ungar) realizand softuri la comanda in Ungaria, pentru clienti persoane juridice din Ungaria. Factura se emite clientului de catre SRL-ul din Romania. Expertul contabil, Olguta Crevelescu, vorbeste despre obligatiile fiscale declarative pe care administratorul trebuie sa le depune, in cazul in care doreste sa scoata dividende, pentru anii 2016 si 2017.

Raspunsul specialistului

In cele ce urmeaza vom stabili tratamentul fiscal si declarativ pentru dividendele distribuite unei persoane fizice nerezidente in anii 2016 si 2017 (tratamentul nu este diferit in cei doi ani).

Impozitul pe dividendele retinute nerezidentilor este prevazut la titlul VI din Codul fiscal.
In cazul dividendelor platite unei persoane fizice nerezidente, se va solicita certificat de rezidenta fiscala. Daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile.

Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. Termenul de declarare este data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, prin formularul 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”.

Conventia incheiata intre Romania si Ungaria prevede o cota maxima de impozitare a dividendelor de 15%, deci este corect sa se retina nerezidentului 5% impozit pe dividende.

Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Modelul declaratiei este prevazut la art. 231 aliniatul (1) din Codul fiscal pentru anul 2016, iar pentru anul 2017 declaratia a primit un numar, formularul 207.

Declaratia 207 se completeaza si se depune de catre platitorul de venit prevazut la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.

Persoanele care au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt prevazute la art. 153 din Codul fiscal. Avand in vedere ca asociatul respectiv nu are domiciliu si nici nu lucreaza in Romania, presupun ca nu are calitatea de contribuabil/platitor de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, deci nu are alte obligatii declarative in Romania.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016