Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament investitii in mijloace fixe. Se pot incadra in categoria de investitii la mijloace fixe si lucrarile de consolidare?

28-Iun-2016
5643

In analiza de mai jos, avem o societate care a inchiriat un imobil pe o durata de 20 ani si care are obligatia de a plati lunar o chirie fixa conform contractului. Chiriasul efectueaza lucrari de consolidare (expertiza tehnica, autorizatie constructie, proiect, lucrari) care, potrivit contractului, cad in sarcina sa.

Lucrarile de consolidare pot fi incadrate la investitii la mijloace fixe pentru care se determina o amortizare fiscala pe durata contractului de inchiriere conform prevederilor Codului fiscal
art. 28 alin. (11) lit. c)?

 

Potrivit alin. (3) al art. 28 din Legea nr. 27/2015, Codul Fiscal, investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea sunt considerate mijloace fixe amortizabile.
Asa cum corect ati precizat, pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, amortizarea fiscala se calculeaza de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz, dar prevederea se regaseste la alin. 12 lit. c).

Potrivit Normelor Metodologice aprobate prin HG 1/2016, in aplicarea prevederilor art. 28 alin. (12) lit. c) din Codul fiscal, amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, se calculeaza astfel:
a) pe baza perioadei initiale/duratei ramase din perioada initiala a contractului, indiferent daca acesta se prelungeste ulterior, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei initiale a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;


b) pe baza perioadei prelungite/duratei ramase din perioada prelungita a contractului, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei prelungite a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
c) pe durata normala de functionare, potrivit optiunii contribuabilului, incepand cu luna urmatoare finalizarii investitiei, in cazul investitiilor ce pot fi identificate potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Datorita faptului ca nu specificati daca va aflati in perioada initiala/prelungita a contractului nu putem emite o opinie ferma cu privire la perioada de amortizare.

Totodata, nu intelegem afirmatia conform careia "De regula o lucrare de consolidare, fiind o lucrare de structura are o durata de viata mai mare de 20 ani.” deoarece lucrarile de consolidare nu apar in Catalogul mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004. A nu se confunda constructia cu lucrarea de consolidare/structura sau cheltuielile ulterioare efectuate asupra unei cladiri.

De exemplu, presupunem ca lucrarea a fost efectuata la un imobil care nu se incadreaza in categoria "transportoare cu banda”(1.1.9. din Catalog).In acest caz, valoarea lucrarilor se va inregistra in evidentele contabile in contul 212 cu denumirea "lucrari consolidare imobil…. (de exemplu).

Respectiva imobilizare corporala de natura constructiilor se va amortiza fiscal pe perioada contractului de inchiriere sau pe perioada ramasa din cei 20 de ani, in functie de momentul in care au fost receptionate respectivele lucrari de consolidare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016