Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament servicii turistice. Cum tratam cheltuielile sociale?

09-Dec-2016
3326

In randurile urmatoare, vom vedea care este modalitatea prin care se pot acorda salariatilor proprii contravaloarea de servicii turistice si/sau tratament inclusiv transportul acestora incadrate in categoria de cheltuieli sociale (5%).

Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, doar daca posibilitatea de acordare a acestora este prevazuta prin contractul individual de munca. Se poate acorda atat salariatilor, cat si pentru membrii familiilor acestora.

Baza Legala este data de art 76 alin 4 lit a din Legea 227/2015:

"(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.”

Decontarea serviciilor turistice si/sau de tratament, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, inclusiv al transportului, se pot face pe baza urmatoarelor documente:

1. Cererea salariatului prin care solicita decontarea costurilor serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv ale transportului, aprobata de catre managementul companiei;

2. Factura in original emisa de catre agentia de turism, hoteluri sau alte unitati de cazare si chitanta sau bonul fiscal, toate in original. Atentie, suma trebuie sa fie achitata integral;
3. Copie dupa cererea de concediu de odihna aprobata, din care sa rezulte ca perioada biletului de tratament sau odihna coincide cu perioada acordarii concediului de odihna;

4. Dovada din partea unitatii de cazare/ agentie de turism (se mentioneaza pe factura perioada si se pune stampila unitatii), ca sejurul s-a efectuat in perioada si unitatea de cazare trecute in factura sau bon fiscal/voucher/rezervare, etc.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Apostolescu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016