Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA. Achizitii intracomunitare de bunuri

16-Feb-2010
11310

Intrebare: Societatea noastra inregistrata in scopuri de TVA in Romania intentioneaza sa faca un import pentru un mijloc de transport nou si un calculator din SUA, formalitatile de import si plata taxelor facandu-se in Germania. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA-ului? Daca se plateste TVA in Germania pentru import se poate cere rambursarea lui? In Romania mai trebuie platit TVA pentru aceasta achizitie?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: In functie de conditia de livrare negociata cu furnizorul, presupun ca bunurile vor fi transbordate in Germania si vor fi preluate de catre o casa de expeditie din Germania, inregistrata in scopuri de TVA in Germania. In conditiile in care in Germania se aplica masurile de simplificare pentru importurile efectuate in acest stat, casa de expeditie intocmeste declaratia vamala sumara de import a bunurilor pe teritoriul Germaniei fara achitarea TVA.

Acest lucru este posibil deoarece casa de expeditie face dovada ca importul efectuat pe teritoriul Germaniei este urmat de o livrare intracomunitara a acelorasi bunuri importate.

Sunt aplicabile, astfel, prevederile art. 32 din Directiva 112/2006, conform caruia in cazul in care expedierea sau transportul bunurilor incepe intr-o tara terta, atat locul livrarii de catre importatorul desemnat ca fiind persoana obligata la plata TVA (de exemplu casa de expeditie din Germania), cat si locul oricarei livrari ulterioare sunt considerate a fi situate in statul membru de import al bunurilor. In situatia prezentata de dvs. locul importului este in Germania.

Aceasta prevedere este cuprinsa si in Codul fiscal din Romania la art. 142 si pct. 44 din normele de aplicare.

In baza prevederilor art. 142, alin. 1, lit. l) din Codul fiscal, sunt scutite de la plata TVA in vama importurile de bunuri care au fost transportate dintr-o tara terta, atunci cand bunurile respective sunt destinate unei livrari intracomunitare de bunuri care se incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA in baza prevederilor art. 143. alin, (2), litera a).

Asa cum rezulta si din normele metodologice de aplicare ale acestui articol, la pct. 44, scutirea de la plata TVA in vama se acorda doar in situatia in care importul este urmat de livrarea intracomunitara a acelorasi bunuri. Scutirea se acorda daca la data importului, importatorul pune la dispozitia organelor vamale urmatoarele informatii:

1. codul sau de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in baza prevederilor art. 153 din Codul fiscal;
2. codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului din statul membru caruia ii sunt livrate bunurile;
3. dovada faptului ca bunurile importate urmeaza sa fie transportate sau expediate din statul membru in care se face importul spre un alt stat membru in aceeasi stare in care se aflau in momentul importului.

Firma din S.U.A. este considerata operator extracomunitar, reprezentat fiscal pe teritoriul Olandei prin casa de expeditie care poate avea si calitatea de importator al bunurilor.

In aceste conditii, deoarece bunurile au fost livrate de pe teritoriul Germaniei, operatiunea care se va efectua de firma dvs. poate reprezenta o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula

4426 = 4427.

Operatiunea se declara prin noul formular de decont de TVA reglementat prin O.A.N.A.F. 77 din 21.01.2010 la randul 5, respectiv 5.1 si la randul 17, respectiv 17.1.

Modalitatea de raportare a acestei operatiuni in declaratia 390 rezulta din prevederile O.A.N.A.F. 76 din 21 ianuarie 2010.

Astfel, pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Comunitate si care a desemnat un reprezentant fiscal sau o casa de expeditie in statul membru in care incepe transportul bunurilorb si se efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, se procedeaza astfel:

? la rubrica "Denumire operator intracomunitar" se inscrie denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal sau a casei de expeditie);
? la rubrica "Cod operator intracomunitar" se inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal sau casa de expeditie.

In O.A.N.A.F. 76/2010 se regaseste si urmatorul exemplu referitor la modalitatea de declarare achizitiei intracomunitare pe teritoriul Romaniei: o societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.

In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara.

Totusi, deoarece nu cunosc reglementarile vamale specifice Germaniei care se pare ca nu aplica masurile de simplificare, va recomand sa luati legatura cu un birou vamal sau cu casa de expeditie pentru a cunoaste regimul TVA.

De asemenea, nu stiu daca autoritatea fiscala din Germania este de acord cu restituirea TVA achitata pentru importul de bunuri efectuate pe teritoriul Germaniei, motiv pentru care va recomand sa va adresati serviciului specilizat din cadrul organului fiscal competent.

Procedura de restituire a TVA este reglementata prin O.A.N.A.F. 3 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene publicat in M.Of. 32 din 15 ianuarie 2010.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016