Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la cereale si alte marfuri agricole se va percepe la sfarsitul ciclului comercial

01-Iun-2011
8196

Incasarea TVA la tranzactiile de cereale si alte marfuri agricole se va realiza la finalul ciclului comercial, si nu pe tot parcursul acestuia, a stabilit Guvernul printr-o ordonanta de urgenta adoptata marti.



Conform proiectului initiat de Ministerul de Finante, pentru modificarea Codului Fiscal, noile prevederi vor ajuta la scaderea pietei negre, in conditiile in care metoda aplicata in prezent, respectiv incasarea TVA in fiecare etapa a ciclului comercial, duce la cresterea preturilor la alimente.

Potrivit ordonantei, taxarea inversa la cereale si plante tehnice este aplicata incepand cu data de 1 iunie 2011, pana la 31 mai 2013.

In proiectul MFP se mentioneaza ca modificarile au fost luate avand in vedere necesitatea combaterii, in regim de maxima urgenta, a fraudei fiscale in domeniul TVA pentru livrarile de cereale si plante tehnice, tinand cont de recomandarile Comisiei Europene privind restrangerea sferei categoriilor de bunuri pentru care Romania a solicitat autorizarea pentru aplicarea unei masuri speciale de derogare de la directiva privind sistemul comun al TVA.

De asemenea, MFP invoca necesitatea implementarii taxarii inverse inainte de inceputul perioadei de recoltare a acestor produse, in care se manifesta cu preponderenta fenomene evazioniste, precum si situatia proprietatilor agricole din Romania.

Plantele care vor intra sub incidenta acestei modificari sunt graul dur, alacul destinat insamantarii, graul comun destinat insamantarii, alt alac si grau comun, nedestinate insamantarii, secara, orzul, porumbul, boabele de soia, semintele de rapita sau rapita salbatica, semintele de floarea-soarelui si sfecla-de-zahar.

Potrivit estimarilor facute de patronatele din industria de morarit si panificatie, cantitatea de paine neinregistrata anual se ridica la 1,56 milioane de tone, respectiv 72% din productia totala de paine, cifrata la 2,16 milioane de tone. Datele oficiale ale Institutului National de Statistica (INS) arata un consum lunar de paine de numai 45.000 - 50.000 tone, fata de 180.000 tone cat sunt estimarile patronatelor din domeniu, conform productiei.

Potrivit calculelor patronatului Rompan, la un pret mediu de 2.400 de lei pe tona de paine reiese ca peste 709 milioane de lei nu sunt incasate la bugetul de stat din TVA, dintr-un total de aproape 985 milioane de lei TVA, conform productiei.

La aceste date se mai adauga si celelalte segmente din domeniul de morarit si panificatie, respectiv grau, tarate si faina, ceea ce ridica suma neincasata la buget din TVA la 1,09 miliarde de lei pe intreg lantul, dintr-un total de 1,406 miliarde de lei, conform productiei.

Reducerea evaziunii fiscale se refera la taxarea inversa pe intreaga filiera a cerealelor - faina, paine -, incasarea TVA realizandu-se la sfarsit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016