Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA si transport intracomunitar

08-Mar-2010
5872
O societate X a efectuat o achizitie intracomunitara din Austria. O alta firma din Austria, specializata, a efectuat prestatia de transport de la firma din Austria la Tulcea. Care sunt obligatiile, dpdv TVA, ale societatii X in luna ianuarie 2010 pentru prestatia de transport conform reglementarilor care se aplica din 2010 (declaratia intracomunitara)?


Solutie oferita de
Serviciul de Consultanta a Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Interpretari gresite ale legislatiei din Codul Fiscal 2010?
 Legislatie neclara? Exclus!
Consilier Codul Fiscal - Taxe si Impozite pentru Contabili 2010
face ordine in haosul din Codul Fiscal si
iti ofera ?portite? legale pentru profitul tau! ... detalii aici

In baza articolului 133, pentru aplicarea regulilor generale de taxare, se are in vedere calitatea beneficiarului acestor servicii:

1. daca beneficiarul este persoana impozabila, locul de prestare al serviciilor se considera a fi locul unde beneficiarul respectiv are sediul activitatii economice sau sediul fix sau domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (articolul 133 alineatul 2).
2. daca beneficiarul este persoana neimpozabila, locul de prestare al serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul are sediul activitatii economice sau sediul fix sau domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (articolul 133 alineatul 3).

La incadrarea serviciilor efectuate in anul 2010, trebuie sa aveti in vedere precizarile din normele metodologice si anume :

a) La punctul 13 , alin. 10 se prevede faptul ca prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate si serviciul este prestat catre sediul activitatii sale economice sau catre sediul sau fix, aflat in alt stat membru decat Romania.

Aceasta conditie se considera indeplinita daca beneficiarul comunica prestatorului:

? o adresa a sediului activitatii economice, sau, a unui sediu fix, din Comunitate;
? un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.

Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta cand obtine confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

In situatia in care beneficiarul nu comunica un cod valabil de TVA, sau il comunica, dar prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se considera ca locul prestarii se afla la locul unde este stabilit prestatorul.

Factura emisa cu TVA poate fi stornata ulterior numai daca se obtine confirmare oficiala a autoritatii fiscale din statul membru in care beneficiarul este stabilit din care rezulta ca la data prestarii serviciului, beneficiarul avea calitatea de persoana impozabila.

b) La punctul 13, dar la alin.13, se precizeaza ca pentru prestarile de servicii de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal.

In situatia in care beneficiarul (persoana impozabila) stabilit in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.

In concluzie, factura se emite de catre presatorul din statul membru fara TVA iar firma dvs. impoziteaza serviciul in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa in baza formulei contabile 4426 = 4427.

Serviciul de transport se declara prin decontul de TVA la:

* randul 7 cu preluarea sumelor la randul 7.1 si 7.1.1 (se analizeaza daca este cazul);
* randul 9 cu preluarea sumelor la randul 9.1 si 19.1.1 (se analizeaza daca este cazul).

La randul 7.1.1 si 19.1.1 se inscriu informatiile preluate din jurnalele de TVA cu privire la baza de impozitare si TVA pentru achizitiile de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA in baza prevederilor articolului 150 alin. (2) din Codul fiscal, iar prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care efectueaza prestarea de servicii.

Atunci cand prestatorul ( firma de transport) este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru( Austria) , beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii.

Valoarea serviciilor intracomunitare primite, inregistrate in evidenta contabila, se declara lunar incepand cu 01 ianuarie 2010 prin declaratia recapitulativa cod 390 , pana pe data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016