Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA Split. Sanctiuni pentru platitorii de TVA care nu aplica sistemul

31-Ian-2018
7087

Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

Camera Deputatilor a adoptat in decembrie ordonanta de urgenta a Guvernului privind plata defalcata a TVA, cu 163 voturi "pentru" si 95 voturi "impotriva". Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, desi forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.

Sanctiuni pentru platitorii de TVA care nu aplica sistemul

- Pentru platitorii de TVA care nu aplica sistemul se va acorda o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii pana la data platii din contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii platii eronante. De retinut ca sanctiunea nu se aplica daca se prezinta dovada efectuata de catre furnizor a transferului sumei in contul de TVA.

- Daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de 30 de zile lucratoare de la data platii eronate, amenda va fi egala cu 10% din suma reprezentand TVA platita eronat din alt cont decat contul de TVA.

- Amenda de la 2.000 la 4.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a comunica beneficiarilor contul de TVA, precum si nerespectarea obligatiei persoanelor impozabile care intra in procedura insolventei de a notifica organul fiscal.

- Amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat daca se debiteaza contul de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la articolul 9, alineatul (1), din OUG 23/2017 si daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016