Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un impozit azi, o taxa pe stalp maine. Taxa care a adus incasari neasteptat de mari

04-Apr-2014
3451
Desi la buget se estimasera incasari de numai 488 de milioane de lei, taxa pe stalp a adus la bugetul statului 1,5 miliarde de lei, suma reprezentand colectarea incasarilor din impozitul pe constructiile speciale.

In cadrul unei emisiuni televizate, anunta Agerpres, Liviu Voinea a declarat:

"La taxa pe stalp, noi, cand am facut calculul, am prevazut-o in buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arata 1,5 miliarde de lei. Noi atat am estimat. Numai ca trebuie sa fie de acord si partenerii nostri internationali - Fondul Monetar si Comisia Europeana. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecand de la totalul constructiilor aflate in bilanturile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impoziteaza deja si asa ne-a dat suma respectiva.

Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit si ramane un miliard si jumatate (de lei - n. r.), cam atat am estimat, dar in buget este trecut jumatate de miliard. De ce? Pentru ca FMI a spus, dupa parerea mea corect, desi la vremea respectiva am avut dispute pe aceasta tema, au spus: "Voi nu colectati 100% oricum din nicio taxa. Asta este o taxa noua, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi consideram ca veti colecta cam o treime din estimarea voastra".

Totodata, anunta sursa, acesta a mentionat ca impozitul pe constructiile speciale se colecteaza de doua ori pe an:


"Acesta se colecteaza de doua ori pe an, prima data pe 25 mai. Haideti sa vedem pe 25 mai cat se colecteaza si, daca va fi cazul, la rectificare vom avea o rectificare pozitiva. Dar e mai bine sa ai un pic de spatiu in buget decat sa fii la limita si sa reintri in procedura de deficit excesiv".

Estimarile mai mici, in fata unor impozite noi care implica un risc de colectare scazuta, au facut ca Romania sa aiba in 2013 cel mai mic deficit bugetar din istorie, de 2,3% din PIB pe metodologie europeana: "Noi facem intr-un mod conservator bugetul, plecand mai degraba de la istoricul de colectare", a punctat Voinea, citat de Agerpres.

Chiar daca actul normativ privind impozitarea taxei pe stalp ar putea aparea abia luna aceasta,
consultantii fiscali sustin ca proprietarii de cladiri vizate de stat ar fi trebuit sa depuna declaratiile de inregistrare ca platitor al impozitului pana pe 30 ianuarie 2014. Declaratiile privind impozitul pe constructii vor trebui depuse pe 25 mai, iar impozitul efectiv platit in doua transe egale, pe 25 mai si 25 septembrie.

Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Totodata, noteaza aceeasi sursa, impozitul pe constructii speciale vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016