Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare cladire catre o persoana fizica. Care e tratamentul fiscal?

17-Feb-2017
35477

In analiza de mai jos, avem cazul unei firme care a incheiat la notariat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o cladire-spatiu de productie cu o persoana fizica in anul 2012. Cumparatorul (persoana fizica) achita lunar o suma stabilita (fara TVA). Vom vedea daca pe factura lunara in anul 2017 trebuie sa apara "taxare inversa" si sa fie trecut TVA aferent si daca acest TVA nu se incaseaza.

In luna decembrie 2017, cumparatorul trebuie sa achite intreaga suma din antecontract. Vom vedea in ce masura vanzatorul trebuie sa faca ajustare de TVA si care e procedura integrala.

 Potrivit art 292 alin (2) lit f din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de taxa pe valoarea adaugata:

"f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. in sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. in cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare".



Avand in vedere anul construirii acestei cladiri (1981) nu este o constructie "noua" in sensul art 292 alin 2 lit f din Codul fiscal, decat daca s-au facut de societatea vanzatoare lucrari de transformare/modernizare mai mari de 50% din valoarea cladirii.

Asadar, avem 2 situatii:

1. Daca nu s-au facut transformari/modernizari mai mari de 50% din valoarea cladirii, rezulta ca nu este o constructie "noua", iar vanzarea catre persoana fizica se va face in regim de scutire (fara TVA)

2. Daca s-au facut transformari/modernizari mai mari de 50% din valoarea cladirii, rezulta ca este o constructie "noua", iar vanzarea catre persoana fizica se va face in regim de taxare (TVA 19%).

Nu se aplica taxarea inversa, intrucat potrivit art 331 alin (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, trebuie sa fie inregistrat in scopuri de TVA si cumparatorul (persoana fizica): "Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016