Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare cladire veche. Anulare cod TVA din oficiu. Ce regim fiscal se aplica?

21-Feb-2017
8429

Avem in analiza urmatoare ca subiect o societate comerciala in inactivitate fiscala din cauza expirarii duratei detinerii spatiului cu destinatia de sediu social. Firmei i se anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA si parcurge formalitatile de reactivare, dar nu solicita si inregistrarea in scopuri de TVA in vederea obtinerii unui cod valabil de TVA. Societatea intentioneaza sa vanda o constructie veche. Stabilim cum trebuie procedat d.p.d.v. al TVA-ului la emiterea facturii si ce obligatii fiscale cad in sarcina societatii in urma acestei livrari conform prevederilor Codului fiscal.

Asa cum stiti si dvs., vanzarea unei constructii vechi care nu a suportat lucrari de modernizare si transformare pentru a fi considerata noua, reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. In acest caz, societatea respectiva nu trebuie sa colecteze TVA conform prevederilor art. 11 alin. (6) din Codul fiscal "(6) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate……. ".

Astfel, vanzarea nu este taxabila, caz in care nu se colecteaza TVA, dar numai in situatia in care constructia figureaza la un numar cadastral diferit de cel la care este inregistrat terenul pe care este construita (amprenta la sol a cladirii). Asa cum se poate constata, inainte de vanzarea constructiei, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa verificati daca acea constructie figureaza la un numar cadastral diferit de cel al terenului pe care este construita.

In situatia in care terenul si constructia pe care este edificata figureaza la un numar cadastral comun, formand un corp funciar unic, pentru aplicarea corecta a tratamentului fiscal d.p.d.v. al TVA, trebuie sa aveti in vedere prevederile pct. 55 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 292 alin. (2) lit. f) conform carora se au in vedere urmatoarele aspecte:

"In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:

a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei."

Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, la livrarea bunului imobil/constructiei care figureaza la acelasi numar cadastral, trebuie sa fiti in posesia unui raport de evaluare pentru stabilirea valorii fiecarui element care formeaza acel corp funciar unic, respectiv constructie si teren aferent constructiei, inscris la acelasi numar cadastral. In situatia in care, urmare analizei efectuate, constatati ca vanzarea constructiei trebuie sa urmeze regimul fiscal al terenului construibil, trebuie sa colectati TVA deoarece are loc o operatiune taxabila. In acest caz, suma TVA care trebuie colectata, se raporteaza prin formularul cod 311 si se achita, efectiv, bugetului de stat.

In situatia in care constructia respectiva este inconjurata si de un teren construibil, de exemplu, o gradina, vanzarea acestuia reprezinta operatiune taxabila, caz in care se colecteaza TVA aplicand cota standard TVA 19%. Valoarea operatiunii se raporteaza, de asemenea, prin formularul cod 311 si se achita bugetului de stat.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016