Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare imobil si teren catre asociati. Ce tratament fiscal se aplica?

25-Oct-2016
9042

In analiza de mai jos, avem cazul unei societati care detine in patrimoniu un teren in valoare de 1.128.222 lei (cost istoric) pe care s-a construit o hala de productie executata in regie proprie, receptionata la data de 01.07.2011 la valoarea de 786.197 lei. Ulterior s-a executat si o extindere a halei de productie (anexa sociala), receptionata la data de 31.12.2012 la valoarea de 134.411 lei. La data de 31.12.2013 s-a facut o reevaluare a acestor active in urma careia s-au constatat deprecieri. Astfel la acel moment noile valori au fost: terenul 498.700 lei, hala de productie 433.770 lei iar extinderea halei de productie 76.548 lei.

Stabilim care este modalitatea cea mai avantajoasa din punct de vedere fiscal prin care aceste active sa treaca in proprietatea celor doi asociati pana la data de 31.12.2016, precum si in ce masura cladirea poate fi vanduta fara TVA.

In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie.

Potrivit ART. 11 alin. (4) din Codul fiscal, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
a) metoda compararii preturilor;
b) metoda cost plus;
c) metoda pretului de revanzare;


d) metoda marjei nete;
e) metoda impartirii profitului;
f) orice alta metoda recunoscuta in Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele/modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, pentru livrarea imobilului catre asociati se va determina valoarea de piata printr-un raport de evaluare la data vanzarii.

Din punct de vedere al tva transmiterea dreptului de proprietate asupra unui imobil este considerata o livrare de bunuri.

Se pune problema vanzarii cu tva sau fara tva a cladirii sau a terenului cu imobil. Cand se livreaza doua corpuri funciare, identificate prin numere cadastrale diferite, vanzarea cladirii este scutita de tva conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Terenul se vinde cu tva, fiind un teren construibil.

Atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral, potrivit punctului 55 alin. (1) din Normele metodologice ale Codului fiscal date in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal , pentru aplicarea scutirii de tva se aplica urmatoarele tratamente:

a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.

Aceste tratamente nu se aplica in situatia in care se livreaza un teren pe care se afla o constructie a carei demolare a inceput inainte de livrare si a fost asumata de vanzator. In acest caz are loc livrarea unui teren, iar nu livrarea constructiei existente si a terenului pe care se afla aceasta, indiferent de stadiul lucrarilor de demolare a constructiei in momentul livrarii efective a terenului.

Operatiunea de vanzare a cladirilor vechi este scutita fara drept de deducere. Prin urmare, in cazul vanzarii unei cladiri in regim de scutire, se va ajusta tva dedus la achizitie/productie conform art. 305 din Codul fiscal pentru durata ramasa din perioada de ajustare.

Potrivit Art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice.

Optiunea de taxare se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 care face parte integranta din normele metodologice si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.

In concluzie, veti livra imobilul cu teren dupa ce stabiliti mai intai valoarea de piata. In ceea ce priveste taxarea operatiunii din punct de vedere al tva, chiar daca se incadreaza la operatiuni scutite, consider mai avantajos sa optati pentru vanzarea cu tva, avand in vedere ca la momentul constructiei ati dedus valoarea materialelor si serviciilor. In acest caz, TVA-ul dedus atunci nu se mai ajusteaza.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016