Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea cladirilor. Tratament contabil si fiscal

22-Ian-2013
12615
O firma cu activitate de constructii a construit in anii 2009-2010 doua vile in vederea vanzarii
lor. Dupa finalizarea lucrarilor, firma nu a reusit sa vanda aceste constructii. In evidenta contabila, acestea au fost inregistrate ca mijloace fixe, devenind astfel bunuri de capital, pentru care s-a calculat si inregistrat amortizare. Vom stabili cum trebuie procedat ca aceste cladiri sa recapete statutul de marfa care se vinde, fara a fi considerate un bun de capital din patrimoniul persoanei impozabile care le-a construit. In plus, ca si marfa, vom stabili ce regim fiscal se aplica la vanzare si daca exista un termen-limita in care trebuie vandute, dupa care sa se intre sub incidenta altor prevederi legale.


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor pct. 153 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci cand exista o modificare a utilizarii unei imobilizari corporale, in sensul ca aceasta urmeaza a fi imbunatatita in perspectiva vanzarii, la momentul luarii deciziei privind modificarea destinatiei, in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobilizari corporale in cea de stocuri.

Transferul se inregistreaza la valoarea neamortizata a imobilizarii.

Daca imobilizarea corporala a fost reevaluata, concomitent cu reclasificarea activului se procedeaza la inchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia. Cladirile sunt evidentiate in contul de imobilizari 212, la valoarea de intrare a acestora. Amortizarea cumulata este reflectata in creditul contului 2812 "Amortizarea constructiilor". Schimbarea destinatiei cladirilor presupune inregistrarea acestora in conturile de stocuri. Daca acestea vor fi vandute in starea in care se afla, acestea se vor evidentia in contul 345 "Produse finite".

In situatia in care se efectueaza lucrari de imbunatatire, modernizare, acestea se vor evidentia in contul 331 "Produse in curs de executie".

Inregistrarea in contabilitate a transferului de la categoria de imobilizari la stocuri:

% = 212
345/331 "Constructii"
"Produse finite/Produse in curs de executie"
2812
"Amortizarea constructiilor"

Vanzarea cladirii:

4111 = %
"Clienti"
701
"Venituri din vanzarea produselor finite"
4427
"TVA colectata"



Descarcarea de gestiune:


711 = 345
"Venituri aferente costurilor "Produse finite"
stocurilor de produse"


Din punct de vedere fiscal, veniturile rezultate din vanzarea constructiilor sunt venituri impozabile.
Cheltuielile au fost deduse la calculul profitului impozabil pe masura inregistrarii acestora in conturile de cheltuieli, la constructia vilelor. Pentru transferul activelor dintr-o categorie in alta se intocmeste un proces-verbal de trecere de la categoria de imobilizari la cea de stocuri.
Acest proces-verbal are la baza decizia conducerii (consiliul de administratie, adunarea generala a asociatilor) prin care se hotaraste trecerea de la o categorie de active la alta. Nu exista o limita de termen pentru vanzarea cladirilor.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016