Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri asimilate salariilor. Studii de caz utile

13-Dec-2023
1741
Venituri asimilate salariilor. Studii de caz utile
Veniturile asimilate salariilor sunt reglementate, in Romania, prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si sunt prevazute astfel diferite tipuri de venituri din salarii si asimilate salariilor. Prin cele ce urmeaza, va oferim cateva studii de caz utile pentru a clarifica nelamuririle care apar in practica de zi cu zi in domeniul fiscal si contabil cu privire la aceste venituri.

Ce inseamna venituri asimilate salariilor 


Conform art. 76 din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii sau venituri asimilate salariilor toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.


Studii de caz utile cu privire la veniturile asimilate salariilor



SPETA NR. 1

Obligatii fiscale de plata si declarative privind veniturile cuvenite fostului salariat 


Un salariat cu un contract de munca pe durata nedeterminata isi da demisia in ianuarie 2020 si da societatea in judecata motivand ca in perioada august 2017 – ianuarie 2020 nu i-au fost platite salariile. Conform angajatorului, drepturile salariale pentru perioada respectiva au fost calculate si inregistrate in contul 426.

D 112 pentru perioada respectiva a fost depusa la ANAF, obligatiile fiscale cf. D112 depuse lunar au fost achitate. In august 2023 BEJ in baza hotararii judecatoresti definitive a Curtii de Apel a instituit poprire pe contul societatii. In baza acestei popriri banca a virat in data de 21.08.2023 in contul BEJ suma de 84.798 lei compusa din:


1 - suma de 50.000 lei - debit principal - suma din ct 426;

2 - suma de 15.810 lei - indice de inflatie (conform I N S S E) aprilie 2023 fata de februarie 2020, 131,62 %;

3 - suma de 11.788 lei - actualizare cu dobanda legala PENALIZATOARE (4pct) conform OG 13/2011 pentru perioada 01.02.2020 - 31.05.2023 aplicata la suma de 50000 lei;

4 - suma de 7200 lei cheltuieli de executare silita;

Intrebarile angajatorului:


1. In acest caz societatea mai are vreo obligatie referitoare la sumele de la punctul 2 si 3 (15.810 lei si 11.788 lei)? Aceste sume trebuie declarate in D112 aferenta lunii august 2023 si impozitate cu 10% sau sunt sume brute care au fost virate BEJ si reprezinta oblgatii ale BEJ respectiv salariat?

2. Daca trebuie declarate de societate prin D112, cum se declara in D112 avand in vedere ca persoana nu mai este salariatul societatii? Se declara ca sume brute din care se retine impozitul sau ca sume nete la care se adauga impozitul?

3. Care sunt inregistrarile contabile pentru sumele de la puntele 2, 3 si 4?



Opinia specialistului:

Din punct de vedere a impozitului pe salarii, potrivit art. 76 alin. (2) lit. p) din Codul fiscal, reprezinta venituri asimilate salariilor sume reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept.

Asadar, trebuie avut in vedere ca aceste sume acordate se supun impozitului pe salarii. In acest sens, potrivit art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.

In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii intra sumele reprezentand salarii/diferente de salarii, stabilite prin lege sau in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, potrivit art. 139 alin. (1) lit. i) pentru CAS, art. 157 alin. (1) lit. k) pentru CASS si art. 220 4 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal pentru CAM. Pe cale de consecinta, dobanzile acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea sumelor cu indicele de inflatie nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

Din informatiile furnizate, doar plata salariului „net” cuvenit salariatului nu a fost efectuata, obligatiile fiscale de plata si declarative privind impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii corespunzatoare drepturilor salariale fiind efectuate de societate. Prin urmare, doar sumele reprezentand dobanzile in legatura cu salariile cuvenite si neplatite, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotararii judecatoresti, vor face obiectul impozitarii, fiind asadar supuse doar impozitului pe salarii.

Potrivit prevederilor art. 78 alin. (2 lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe salarii se determina pentru veniturile obtinute in afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, pe fiecare loc de realizare a acestora.

De asemenea, potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, societatea are obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia 112, pana la termenul de plata a impozitului, inclusiv, selectand tip asigurat „(18) 3.8.PF care incaseaza venituri din salarii sau asimilate salariilor dupa data incetarii raporturilor juridice” si declarate veniturile drept venituri pentru care nu se datoreaza contributii sociale obligatorii. In consecinta, impozitul pe salarii se va reflecta in Declaratia 112 corespunzatoare lunii in care au fost platite sumele supuse impozitarii.

Situatia prezenta in care sumele integrale stabilite de instanta au fost retinute de catre executorul judecatoresc s-a datorat faptului ca societatea nu si-a indeplinit in termenii prevazuti de instanta obligatia de plata catre fostul salariat a sumelor cuvenite cu efectuarea prelevarilor prevazute de dispozitiile speciale ale Codului fiscal enuntate mai sus privind impozitarea veniturilor de aceasta natura.

Trebuie subliniat ca debitorul supus urmaririi, respectiv societatea, odata cu instiintarea privind executarea silita declansata de catre executorul judecatoresc prin poprire trebuia sa comunice acestuia faptul ca sumele stabilite de instanta, respectiv dobanzile calculate si actualizarea la inflatie, urmeaza sa fie supuse impozitului pe salarii.

In aceste conditii, indisponibilizarea sumelor din conturile bancare ale societatii prin poprire de catre executorul judecatoresc ar fi trebuit sa fie diminuate corespunzator sumei efective cuvenite fostului salariat. Acest lucru nu s-a produs din motive precum lipsa de comunicare si nerespectarea procedurii de notificare a executorului judecatoresc ca parte din veniturile stabilite de catre instanta (dobanda si inflatia) nu sunt niste venituri „nete”, ci ele sunt purtatoare de impozit pe salarii datorat nu de catre platitor si de catre persoana care realizeaza venitul in calitate de contribuabil. Intrucat legislatia fiscala il exclude pe acesta din urma de la efectuarea operatiunilor de plata la buget a obligatiilor fiscale, precum si de declarare si stabileste pe seama societatii obligatia de retinere, plata si declarare a obligatiilor fiscale, aceste obligatii revin societatii, executorul judecatoresc indeplinind doar un rol de interventie intre stat/instanta de judecata si persoanele obligate ca urmare a unei hotarari judecatoresti sa se conformeze.

In aceasta ipoteza societatea avand obligatia sa preleveze din sumele cuvenite salariatul obligatiile fiscale corespunzatoare, urmeaza sa solicite executorului judecatoresc restituirea acestor obligatii fiscale in vederea indeplinirii obligatiilor corespunzatoare declarative si de plata.

In concluzie, executorul judecatoresc nu are obligatii de retinere la sursa, avand obligatia sa restituie impozitul pe salarii catre debitor, sanctionandu-l eventual sau solicitand sanctionarea debitorului urmarit/societatea care nu si-a respectat obligatia de notificare (suma efectiva trebuia sa fie diminuata cu impozitul pe salarii conform Codul fiscal). Asadar societatii ii vor reveni obligatiile de plata si declarare a impozitului pe salarii aferent sumelor reprezentate de dobanzi si actualizare la inflatie, iar cu sumele incasate de catre executorul judecatoresc reprezentand valoarea impozitului pe salarii suportat urmand a se inregistra in calitate de creditor.

Din punct de vedere contabil, obligatia de plata a impozitului pe salarii se poate inregistra prin intermediul contului 461 (461 = 444), urmata de plata impozitului la bugetul de stat (444 = 5121).
In ceea ce priveste cheltuielile de executare silita, acestea se pot include in categoria altor cheltuieli de exploatare urmand a se inregistra in contul 658 (658 = 462 si 462 = 5121).

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de specialistii Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>




SPETA NR. 2

Beneficii acordate salariatilor. Tratament fiscal si contabil


O societate suporta atat pentru angajatii proprii, cat si pentru copiii acestora servicii medicale sub forma de abonamente lunare. Care este tratamentul fiscal al acestor abonamente (atat cele pentru proprii angajati, cat si pentru copiii acestora) si care este monografie contabila pentru acestea?

Opinia specialistului:

Astfel cum este prevazut la art. 76 alin. (4 1) lit. f) din Codul fiscal, „primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana” sunt incluse in plafonarea lunara a veniturilor prevazute la art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal. Acestea, cumulate, sunt considerate neimpozabile in limita a cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Tratamentul fiscal este acelasi si in raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii este aplicat acelasi rationament fiscal. Sunt astfel considerate venituri care nu intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si al contributiei asiguratorii pentru munca (CAM), potrivit art. 142 lit. aa1) pct. 6, art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, doar partea care depaseste plafonul neimpozabil de 400 euro anual si respectiv pe cel de 33% din salariul lunar va putea fi considerata avantaj impozabil. Asa cum se poate observa, textul se refera doar la beneficiile sub aceasta forma pe care le primesc angajatii proprii, astfel ca plafonul de 400 euro pentru fiecare persoana nu se poate referi decat la acesti angajati proprii, nu si la membrii de familie ai acestora.

In temeiul art. 347 lit. h) din Legea 95/2006, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda in mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei in vigoare pentru autorizarea, infiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute.

Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale in numar definit, cu o valoare certa, obligandu-se astfel ca in schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua in afara serviciilor incluse in pachetul de servicii medicale de baza.

Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita in mod concret.

Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.

Pe cale de consecinta, pentru partea care depaseste plafonul de venit neimpozabil pentru salariatii proprii, dar si pentru beneficiile de aceasta natura suportate de societate pentru membrii de familie ai salariatilor sau care sunt aferente altor servicii medicale care nu sunt incluse in sfera serviciilor medicale preplatite furnizate sub forma de abonament conform definitiei din Legea 95/2006, sunt incidente dispozitiile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal. 

Potrivit acestora, „avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la” veniturile enumerate la lit. a) – i) din Codul fiscal, incluzand la lit. g) si „primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4 1) lit. f)”.

Totodata, in ceea ce priveste CAS si CASS, sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor potrivit prevederilor art. 141 si 142 din Codul fiscal. In raport cu obligatiile privind CAM, baza lunara de calcul al contributiei o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor care includ si avantajele impozabile prevazute la art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal.

Temeiul legal il reprezinta asadar art. 76 alin. (2) lit. s) coroborat cu art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care include in sfera veniturilor impozabile la nivelul angajatului toate serviciile suportate de angajator care nu se regasesc in mod expres calificate drept neimpozabile conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.

Din punct de vedere contabil, va propunem urmatoarele inregistrari contabile:

- inregistrarea avantajului achitat:
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare
- inregistrarea cheltuielilor cu salariile cuvenite salariatului:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat

6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate
- Retinerea impozitului pe salarii si a contributiilor datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
444. Impozitul pe venituri de natura salariilor
4315 Contributia de asigurari sociale

4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
- inregistrarea decontarii avantajului acordat si suportat de angajator
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul
- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
- plata salariului
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei
Pentru inregistrarea achizitiei abonamentului de servicii medicale va propunem urmatoarele inregistrari contabile:
% = 401 Furnizori
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila
628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 4426 Taxa pe valoarea adaugata deductibila
401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de specialistii Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>


SPETA NR. 3

Asigurarea de accidente suportata de angajator. Se incadreaza la beneficiu salarial?

In ce priveste incadrarea fiscala a asigurarii de accident (cu valoare nominala diferita) pe care o societate o ofera angajatilor direct productivi din domeniul constructiilor, dorim sa stim daca reprezinta beneficiu salarial sau poate fi incadrata la asigurare obligatorie? Unde putem declara acest tip de beneficiu in cadrul declaratiei 112 aferente lunii ianuarie 2023?

Opinia specialistului:

Potrivit art. 76 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

La alin. (3) lit. g) al aceluiasi articol, se mentioneaza faptul ca avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:  (...) g) primele de asigurare, precum si cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t);

Iar la alin. (4) lit. t) al aceluiasi articol, se arata faptul ca urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (...) t) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana.

Potrivit prevederilor art. 219 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de finantare a ocrotirii sanatatii populatiei care asigura accesul la un pachet de servicii de baza pentru asigurati.

Asigurarile pentru accidente nu fac obiectul Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, astfel ca asigurarile pentru accidente suportate de catre angajator pentru propriii salariati sunt considerate avantaje si se asociaza cu toate taxele salariale.

Prin urmare, in situatia in care beneficiarul politei de asigurare este salariatul, primele de asigurare pentru accidente suportate de angajator reprezinta avantaj in natura, intrucat nu se incadreaza in categoria primelor obligatorii, astfel ca se impoziteaza cu toate taxele salariale.


In fomularul D112, incepand cu ianuarie 2023, asigurarea de accident se incadreaza la rd. 8.2."Venituri asimilate salariilor, din care:", fiind un venit asimilat salariului.


Raspuns oferit in luna februarie 2023 de specialistii Portalcodulfiscal.ro. Testeaza si tu GRATUIT Portalcodulfiscal. Va invitam sa descoperiti avantajele consultantei specializate! ACCES NELIMITAT la peste 70.000 de spete rezolvate. Detalii AICI >>>>



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016