
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Intrebare: O societate are conventie civila incheiata cu pensionar (caz particular) si o alta persoana.
- incepand cu data de 01.07.2010 ce obligatii are platitorul de venit privind contributiile sociale? Conform carui act normativ?
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita Cartea Verde a TVA Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.
Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Potrivit dispozitiilor art. V din acelasi act normativ, prin derogare de la dispozitiile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile O.U.G nr.58/2010 intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2010, cu exceptia cazului in care in prezenta ordonanta de urgenta se prevede altfel.
Asadar, in baza O.U.G nr. 58/2010, incepand cu data de 1 iulie 2010, platitorii veniturilor de natura profesionala au obligatia de a declara, calcula, retine si plati contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj asupra acestor venituri, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
In situatia in care, beneficiarul veniturilor profesionale are si calitatea de pensionar, acesta nu datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj si, drept urmare, aceasta nu va fi retinuta de catre platitor.
In baza dispozitiilor art. 18 alin. (3) din din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati contributiile de asigurari pentru somaj revine asiguratilor in sistemul asigurarilor pentru somaj.
Asiguratii in sistemul asigurarilor pentru somaj pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari (art. 18 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002).
Solutia este justa avand in vedere faptul ca un pensionar nu poate beneficia de indemnizatie de somaj dat fiin prevederile Legii nr.76/2002.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 5 pct. IV din acest act normativ somer este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.
De asemenea, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c), una din conditiile necesare pentru ca o persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj este aceea de nu indeplini conditiile de pensionare.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Rata somajului a atins in martie un nou minim istoricComisia Europeana. TTIP este benefic pentru economia RomanieiUtil pentru firme: Masuri pentru incurajarea angajarii persoanelor care nu au loc de muncaPeste 280.000 de persoane angajate prin intermediul ANOFM. Mai bine de o treime au peste 45 de aniLansarea proiectului AVATAR - Actiuni cu Valoare Adaugata pentru Tara prin Antreprenoriat si RecalificareUltimele articole
Evitati amenzi de pana la 4.000 lei, conform art. 42 din Legea Contabilitatii! 35 de proceduri contabile necesare la orice control ANAFDeclaratia 112 in 2022. A aparut noul model al formularului (0rdinul comun 152/153/375/2022)Opinie sincera despre CreditPrime - recenzia mea despre creditObligatii fiscale de plata si declarative privind CAS si CASS datorate de persoanele fizice7 modificari fiscale in saptamana 28 - 31 decembrie 2020Sfaturi de la experti
Impozitarea unei societati care desfasoara activitate de brokeraj
Intrebare: O firma presteaza servicii (in baza unui contract de brokeraj) conform codului CAEN 6622. Este platitoare de impozit pe profit conform prevederilor legale. Firma factureaza catre XXX.SA, cu care are incheiat contract de brokeraj,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Participarea la capitalul social al unei ONG
Intrebare: O societate din domeniul pharma contempleaza ideea de a infiinta o fundatie, prin varsarea de capital sub forma de numerar - 80.000 lei. Inca nu se cunoaste daca fundatia va avea sau nu si activitate economica. Avem rugamintea sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<