
Raportul Special
realizat de specialisti
Incepand cu 1 ianuarie 2023, conform OG nr. 16/2022, au intrat in vigoare reguli noi privind tratamentul fiscal al veniturilor din chirii.
Foarte pe scurt, iata despre ce este vorba:
1. Redevine obligatorie inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF, obligatie la care se renuntase in 2018;
2. Se elimina cota forfetara de 40% la calculul impozitului pe venit, astfel incat impozitul real devine mai mare (creste de la 6% la 10%);
3. Se micsoreaza plafonul de la care se plateste CASS la veniturile din chirii (acest plafon scade la 6 salarii minime brute pe economie, fata de 12 pana acum).
Cartea Verde a Contabilitatii
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Care sunt principalele probleme intampinate in 2023 de firmele care obtin venituri din chirii?
Specialistii Rentrop & Straton au selectat 50 dintre cele mai reprezentative intrebari sosite pe adresa serviciului nostru de consultanta si vi le pun acum la dispozitie impreuna cu solutiile corecte, explicate impecabil. Le gasiti grupate intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile
IMPORTANT!
Puteti avea acces imediat la continutul lucrarii Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile, pe platforma www.rsonline.ro! E suficient sa completati cu datele dvs. formularul de comanda si sa achitati pretul de 150 lei 5% TVA (redus de la 200lei fara TVA). Veti primi rapid pe e-mail username-ul si parola pentru acces permanent, 24 de ore din 24, la continutul lucrarii.
Prin OG 16/2022 a fost eliminata cota forfetara de 40% si astfel impozitul pe veniturile din chirii va fi calculat la venitul brut. Nu se va mai plati impozit de 6%, ci de 10%.
Exemple de probleme solutionate in lucrarea Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile:
Intrebare:
Un SRL cu activitate in domeniul constructiilor a achizitionat un apartament in 2019 pentru investitii. Apartamentul este inchiriat. De la 1 ianuarie 2023 este obligatorie depunerea la ANAF a contractului de inchiriere in termen de 90 zile?
Intrebare:
Firma X incheie un contract de chirie cu o societate Y pentru un spatiu de 50 mp. Ulterior fima X incheie un contract de comodat cu o firma Z pentru folosinta gratuita a spatiului in vederea deschiderii unui punct de lucru. Firma X poate sa deduca cheltuiala cu chiria pe toata durata contractului de inchiriere?
Intrebare:
Asociatul unic al unei societati comerciale pune la dispozitia societatii o cladire (compusa din mai multe apartamente) cu titlu gratuit in baza unui contract de comodat. Apartamentele din cladire vor fi inchiriate la persoane fizice. Factura de inchiriere va fi emisa cu TVA, dat fiind ca societatea este platitoare de TVI
Potrivit pct. 43 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 43. La articolul 84, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (3) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil. .
Potrivit art. IX lit. e) din acelasi act normativ, Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii: (...) e) prevederile pct. (...), 43, (...) se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023; .
Asadar, incepand cu veniturile anului 2023 impozitul se aplica la venitul brut, adica la contravaloarea chiriei din contract, fara posibilitatea de a mai scadea acel procent de 40%, indiferent daca sunt contracte in derulare din anii trecuti sau contracte nou incheiate
Exemplu de calcul: Impozitare pe baza cotelor forfetare, chiria exprimata in lei
O persoana fizica realizeaza venituri dintr-un contract de inchiriere, cu chiria in lei, care incepe la 01.10.2022 si se incheie in data de 31.12.2023. Pentru declararea venitului anual estimat, persoana fizica depune Declaratia unica Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Chiria lunara mentionata in contractul de inchiriere = 2.000 lei/ luna. Stabilirea venitului brut estimat = 2.000 lei x 3 luni = 6.000 lei Determinarea cheltuielilor forfetare = 6.000 x 40% = 2.400 lei Stabilirea venitului net estimat = 6.000 lei – 2.400 lei = 3.600 lei Calculul impozitului pe venit estimat datorat = 3.600 lei x 10% = 360 lei Persoana fizica nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), intrucat venitul net anual este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe tara, respectiv sub 30.600 lei (2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei). Salariul minim brut pe tara pentru anul 2022 este in suma de 2.550 lei.
Plata impozitului pe venit se va realiza pana la data de 25 mai 2023.
In anul 2023 persoana fizica va inregistra contractul de locatiune la organul fiscal competent pana la data de 31.03.2023 si pana la data de 25.05.2023 va depune Declaratia unica Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul 2023 Pentru anul 2023 venitului brut reprezinta venitul impozabil= 2000 lei x 12 luni=24.000 lei
Calculul impozitului pe venit estimat datorat=24.000 lei x10%=2.400 lei Baza de calcul a CASS se va stabili in functie de salariul minim brut pe tara pentru anul 2023.
Pentru a calcula impozitul pe veniturile din chirii in 2023, click AICI»
Potrivit OG nr. 16 din 15 iulie 2022, pentru contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
Incepand cu 1 ianuarie 2023 in cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora.
Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, datoreaza CASS daca realizeaza pentru anul curent venituri, altele decat venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii Declaratiei unice Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din cedarea folosintei bunurilor cu veniturile nete din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii, precum si din alte surse, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Baza anuala de calcul al CASS o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei.
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%.
Contribuabilii ale caror venituri se situeaza sub 12 salarii minime brute pe tara nu datoreaza CASS, dar pot opta pentru plata acesteia prin depunerea Declaratiei unice Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
Contribuabilii care datoreaza CASS si incep o activitate in luna decembrie depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Termenul de plata a CASS este pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
Atentie! Potrivit OG 16/2022 Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, incepand cu veniturile aferente anului 2023 datoreaza CASS la o baza de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, dupa caz, daca estimeaza pentru anul curent venituri, altele decat venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor
Incepand cu veniturile aferente anului 2023, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor stabilesc si declara contributia si depun Declaratia unica Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza contributia.
Persoanele fizice depun Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara.
In situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii Declaratiei unice Capitolul I. Date privind veniturile realizate, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosintei bunurilor
Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – formular 212
Declaratia se depune astfel: a) prin mijloace electronice de transmitere la distanta:
- prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro; - pe site-ul www.e-guvernare.ro.
Formularul electronic poate fi descarcat gratuit accesand www.anaf.ro, sectiunea Servicii online, subsectiunea Declaratii electronice - Descarcare declaratii.
b) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.
Nedepunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, pana la data prevazuta in legislatia fiscala, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Un nou proiect OUG modifica procedura de insolventaDiferente de curs valutar la achizitie in leasing. Cum tratam sumele la calculul impozitului?Venituri din CHIRII si din activitati independente. Cum se calculeaza cota CASS in 2024Fara mariri de taxe, in 2014Executare silita. Care vor fi obligatiile tertului poprit si ce calcule face societatea?Ultimele articole
Impozit CHIRII 2025. Cum trebuie completate D100 si D205 de catre firmeImpozitul pe venit. Cum se stabilesc CAS si CASS deductibile la calculul impozitului pe venitDeclaratie Unica 2025. Termen limita de depunere in cazul in care a fost DEPASIT plafonul pentru contributii socialeVenituri din CHIRII. Care este baza calcul CASS si cum se completeaza D. UnicaDeclaratie 205. Firmele si PFA-urile care platesc CHIRII persoanelor fizice trebuie sa depuna formularulArticole similare
Oferi imobile spre inchiriere? Atentie la obligatiile fiscale!Cand se achita CASS pentru veniturile din investitii si cedarea folosintei bunurilor?Persoanele care obtin VENITURI DIN CHIRII trebuie sa depuna la fisc, incepand cu 1 ianuarie 2023, formularul C168Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 19 noiembrie, Bucuresti. Prezenta ObligatorieDeclaratie Unica 2025. Termen limita de depunere in cazul in care a fost DEPASIT plafonul pentru contributii socialeUltimele articole
VENITURI DIN CHIRII. Care este baza calcul CASS si cum se completeaza D. UnicaDeclaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriNoi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin VENITURI DIN CHIRII, incepand cu 1 ianuarie 2025Declaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatSfaturi de la experti
Intrebare: PFA va trebui sa lucreze cu zilieri. Ce declaratie se depune la ANAF pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiilor salariale: D700 sau D010? Daca se depune D700, ce date se trec la Capitolul II, punctul 3, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie de la unitati protejate. Deducere din fondul de handicap
Intrebare: In luna iunie 2025 am achizitionat materiale de la unitati protejate. Daca plata facturii se face pana la data de 25.06.2025, se poate scadea din fondul aferent lunii mai (plata contributiei se face la 25.06.2025)? Concret: fondul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA