Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, stabilim daca pentru un contract se doreste incheierea unor contracte de antrepriza cu persoane fizice rezidente care au un alt loc de munca de baza. Care sunt impozitele si taxele generate de un astfel de tip de contract de antrepriza pentru societate si pentru persoana fizica? Ce declaratii trebuie depuse de fiecare intre cele doua parti?
Conform art. 114 alin. ((2) lit. g) din Codul fiscal sunt venituri din alte surse, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Normele metodologice de aplicare a acestui articol stabilesc ca in veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.
Astfel, daca activitatea nu are caracter de continuitate deci este o activitate ocazionala pur intamplatoare se poate incheia un contract pentru prestarea unui serviciu cu o persoana fizica neautorizata. In acest caz veniturile in cauza se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Impozitul pe venit se declara de platitor in formularul 100.
Conform art. 177 alin. (3) din Codul fiscal, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se retine la sursa de platitorul de venit.
In cazurile in care se datoreaza, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5,5%) se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala, se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei
Conform art. 178 alin. (4) din Codul fiscal din Codul fiscal, in cazul veniturilor din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Aceasta prevedere a fost introdusa prin punctul 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 incepand cu 02.06.2016. Anterior acestei date, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu putea fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia era singurul realizat.
Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.
Astfel, daca veniturile din alte surse se situeaza sub valoarea de 1250 lei, contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu se datoreaza.
Daca veniturile din alte surse sunt in suma de 1250 lei sau mai mari, contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2017, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza pentru veniturile din alte surse indiferent daca beneficiarul realizeaza sau nu si alte venituri.
Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
In ce conditii incheiem un contract de prestarii servicii? Ce obligatii fiscale il insotesc?CONTRACT DE ANTREPRIZA. Plata avans. Cum declaram si ce obligatii avem?In ce conditii se poate incheia un CONTRACT DE ANTREPRIZA reglementat de Codul civil?Mongrafii contabile cu impact major in 2021Venituri din contracte de antepriza. Ce impozite si declaratii sunt obligatorii?Articole similare
Ministerul Muncii: Elemente obligatorii in contractul de munca dintre angajatul roman si angajatorul strainDREPTURI SALARIALE pentru angajatii detasati. Implicatii fiscaleConsolidarea fiscala: analiza comparativa a anului trecutContract de asociere in participatie si contract de arenda. Diferente juridice, fiscale si contabileConcediu de odihna neefectuatUltimele articole
Ordinul 3100/2024. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024Legea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobata de GuvernRaportari contabile semestriale: Structura si modul de completare a raportarilor contabile la 30 iunie 2023Raportarile contabile la 30 iunie 2023 trebuie intocmite si de firmele care aplica un exercitiu financiar diferit de cel calendaristicRaportari contabile semestriale: Anumite firme vor transmite documentele exclusiv ONLINE, pana pe 16 august 2023Sfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA