Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Calcul si retinere impozit si contributii sociale

02-Aug-2019
11446

"Compania noastra a incheiat un contract din drepturi de autor cu o persoana fizica care nu este inregistrata fiscal. Contractul este incheiat pe o perioada de 3 luni, incepand cu luna august 2019. Persoana fizica nu obtine venituri din salarii ci doar din drepturi de autor. Singurul venit din drepturi de autor pe care aceasta il obtine este cel obtinut de la societatea noastra. Suma bruta stipulata in contract este de 35.000 lei. Imi puteti spune va rog ce obligatii are compania la plata acestui venit? Cum se calculeaza impozitul pe venit si contibutiile sociale (sanatate si CASS) si cine are obligativitatea platii acestuia. Va rog sa ma ajutati cu calcul pentru suma specificata". 

Raspunsul specialistului

Venitul net din activitati privind dreptul de proprietate intelectuala se calculeaza prin scaderea din Venitul brut al unei cote foretare de 40%.
Astfel, venitul net impozabil in cazul prezentat este de 35.000 lei-40%= 21.000 lei.
Exstra din Lege 227/2015 privind Codul Fiscal:

“ART. 72 - Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Norme metodologice
(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.


(5) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.”

“ART. 721 - Stabilirea venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, primit de la alti platitori decat cei prevazuti la art.72 alin. (2), se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.”

Asadar, Impozitul pe venit este de 10% aplicat la aceasta suma: 21.000 lei*10%= 2.100 lei. Se declara prin decaratia 112.

Conform articolului 122 din Codul Fiscal, persoana fizica nu are obligatia depunerii Declaratiei unice in ceea ce priveste impozitul pe venit (10%) deoarece acesta se retine la sursa de catre platitor:

“(4) Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri:
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 72;”

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii (la sistemul de pensii si sanatate), sistemul de impunere este cel aplicabil Veniturilor din activitati independente asa cum acestea sunt definite in Codul Fiscal.

a) In ceea ce priveste CAS- contributia la asigurarile sociale, aceasta se declara si se plateste doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in cazul in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CAS de 25%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.

b). CASS- contributia la asigurarile sociale de sanatate se declara si plateste la fel, doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in situatia in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CASS de 10%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.

EXEMPLE PRIVIND CALCULUL, RETINEREA SI PLATA CAS SI CASS:

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute de la un singur platitor de venit iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Platitorul de venit desemnat depune D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse si venitul net cumulat din aceste surse este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara iar nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala estimat a se realiza pe fiecare sursa de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, persoana care realizeaza venitul are obligatia depunerii declaratiei unice 212 pentru plata CAS si CASS avand baza de calcul 12* salariul minim brut (2.080 lei/luna in 2019).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Calcul si retinere impozit si contributii sociale":
Rating:

Nota: 3.42 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016