Raportul Special
realizat de specialisti
"Compania noastra a incheiat un contract din drepturi de autor cu o persoana fizica care nu este inregistrata fiscal. Contractul este incheiat pe o perioada de 3 luni, incepand cu luna august 2019. Persoana fizica nu obtine venituri din salarii ci doar din drepturi de autor. Singurul venit din drepturi de autor pe care aceasta il obtine este cel obtinut de la societatea noastra. Suma bruta stipulata in contract este de 35.000 lei. Imi puteti spune va rog ce obligatii are compania la plata acestui venit? Cum se calculeaza impozitul pe venit si contibutiile sociale (sanatate si CASS) si cine are obligativitatea platii acestuia. Va rog sa ma ajutati cu calcul pentru suma specificata".
Venitul net din activitati privind dreptul de proprietate intelectuala se calculeaza prin scaderea din Venitul brut al unei cote foretare de 40%.
Astfel, venitul net impozabil in cazul prezentat este de 35.000 lei-40%= 21.000 lei.
Exstra din Lege 227/2015 privind Codul Fiscal:
“ART. 72 - Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Norme metodologice
(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
“ART. 721 - Stabilirea venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, primit de la alti platitori decat cei prevazuti la art.72 alin. (2), se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.”
Asadar, Impozitul pe venit este de 10% aplicat la aceasta suma: 21.000 lei*10%= 2.100 lei. Se declara prin decaratia 112.
Conform articolului 122 din Codul Fiscal, persoana fizica nu are obligatia depunerii Declaratiei unice in ceea ce priveste impozitul pe venit (10%) deoarece acesta se retine la sursa de catre platitor:
“(4) Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri:
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 72;”
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii (la sistemul de pensii si sanatate), sistemul de impunere este cel aplicabil Veniturilor din activitati independente asa cum acestea sunt definite in Codul Fiscal.
a) In ceea ce priveste CAS- contributia la asigurarile sociale, aceasta se declara si se plateste doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in cazul in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CAS de 25%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.
b). CASS- contributia la asigurarile sociale de sanatate se declara si plateste la fel, doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in situatia in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CASS de 10%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.
EXEMPLE PRIVIND CALCULUL, RETINEREA SI PLATA CAS SI CASS:
- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute de la un singur platitor de venit iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.
Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.
- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Platitorul de venit desemnat depune D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.
- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse si venitul net cumulat din aceste surse este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara iar nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala estimat a se realiza pe fiecare sursa de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, persoana care realizeaza venitul are obligatia depunerii declaratiei unice 212 pentru plata CAS si CASS avand baza de calcul 12* salariul minim brut (2.080 lei/luna in 2019).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noua actualizare pentru Declaratia 112 actualizata: ultima versiune: Soft A si Soft JMicrointreprinderile care NU au cel putin 1 salariat activ in cursul anului fiscal vor trece la plata impozitului pe profitDe la 1 ianuarie 2022 se aplica noi reguli pentru organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabiliANAF: Lista intalnirilor cu contribuabilii, in luna mai, in vederea indrumarii privind obligatiile fiscaleCompletare declaratie 112: Cum procedam pentru un zilier?Ultimele articole
Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaSAF-T: Ce facem atunci cand primim RECIPISA de transmitere cu erori a D406Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileD112 in 2024. Cum se completeaza formularul din punct de vedere al programului de lucruD112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrieSfaturi de la experti
Expropriere teren. Emitere factura
Intrebare: O persoana juridica are in proprietate un teren care a fost expropriat pe motiv de utilitate publica de catre o primarie. Pentru aceasta operatiune, este obligatorie emiterea facturii catre primarie si raportarea acesteia in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie intracomunitara de bunuri exportate ulterior
Intrebare: O firma din Austria (A) livreaza niste generatoare catre o firma din Romania in luna septembrie. Firma din Romania nu face plata, iar contractul se anuleaza, astfel ca firma din Austria (A) ramane proprietara generatoarelor, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA