Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Calcul si retinere impozit si contributii sociale

02-Aug-2019
673

"Compania noastra a incheiat un contract din drepturi de autor cu o persoana fizica care nu este inregistrata fiscal. Contractul este incheiat pe o perioada de 3 luni, incepand cu luna august 2019. Persoana fizica nu obtine venituri din salarii ci doar din drepturi de autor. Singurul venit din drepturi de autor pe care aceasta il obtine este cel obtinut de la societatea noastra. Suma bruta stipulata in contract este de 35.000 lei. Imi puteti spune va rog ce obligatii are compania la plata acestui venit? Cum se calculeaza impozitul pe venit si contibutiile sociale (sanatate si CASS) si cine are obligativitatea platii acestuia. Va rog sa ma ajutati cu calcul pentru suma specificata". 

Raspunsul specialistului

Venitul net din activitati privind dreptul de proprietate intelectuala se calculeaza prin scaderea din Venitul brut al unei cote foretare de 40%.
Astfel, venitul net impozabil in cazul prezentat este de 35.000 lei-40%= 21.000 lei.
Exstra din Lege 227/2015 privind Codul Fiscal:

“ART. 72 - Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Norme metodologice
(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
(4) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (2), la momentul platii veniturilor.


(5) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.”

“ART. 721 - Stabilirea venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, primit de la alti platitori decat cei prevazuti la art.72 alin. (2), se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.”

Asadar, Impozitul pe venit este de 10% aplicat la aceasta suma: 21.000 lei*10%= 2.100 lei. Se declara prin decaratia 112.

Conform articolului 122 din Codul Fiscal, persoana fizica nu are obligatia depunerii Declaratiei unice in ceea ce priveste impozitul pe venit (10%) deoarece acesta se retine la sursa de catre platitor:

“(4) Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri:
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 72;”

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii (la sistemul de pensii si sanatate), sistemul de impunere este cel aplicabil Veniturilor din activitati independente asa cum acestea sunt definite in Codul Fiscal.

a) In ceea ce priveste CAS- contributia la asigurarile sociale, aceasta se declara si se plateste doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in cazul in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CAS de 25%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.

b). CASS- contributia la asigurarile sociale de sanatate se declara si plateste la fel, doar daca Venitul net anual depaseste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara: 12*2080 lei= 24.960 lei, altfel, plata este optionala si persoana isi poate exercita aceasta optiune prin depunerea declaratiei unice. In cazul de fata venitul net este de 21.000 lei, ceea ce inseamna ca doar in situatia in care partile agreaza in acest fel se plateste contributia CASS de 10%, altfel, platitorul de venit nu are obligatia calcularii si retinerii acestei contributii. Se depune delcaratia 112 de catre platitorul de venit in cazul in care partile agreaza si retinerea contributiei.

EXEMPLE PRIVIND CALCULUL, RETINEREA SI PLATA CAS SI CASS:

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute de la un singur platitor de venit iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia desemneaza prin contractul incheiat intre parti platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs. Platitorul de venit desemnat depune D 112 – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract.

- Daca persoanele fizice realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si acestea sunt obtinute din mai multe surse si venitul net cumulat din aceste surse este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara iar nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala estimat a se realiza pe fiecare sursa de venit este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, persoana care realizeaza venitul are obligatia depunerii declaratiei unice 212 pentru plata CAS si CASS avand baza de calcul 12* salariul minim brut (2.080 lei/luna in 2019).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Calcul si retinere impozit si contributii sociale":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Salariul minim, majorat cu 100 de lei! Premierul desemnat: Aceasta decizie nu o poate lua decat un Guvern legitim
  • Asa cum a anuntat ieri - 22 octombrie - ministrul demis al Muncii, astazi a fost pus in Transparenta decizionala proiectul de Hotarare privind majorarea salariului minim brut pe economie la 2.262 de lei, fata de 2080 de lei, cat este in prezent. Cresterea de 100 de lei se aplica salariului minim net. Pentru persoanele cu studii superioare, salariul de baza minim brut pe economie se majoreaza cu aproape 300 de lei, de la de la 2.350 lei la 2.620 lei lunar. Ministrul demis al Muncii a...» citeste mai departe aici

 • OG 6/2019: Anularea obligatiilor accesorii
  • O societate a primit o decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati aferente impozitului pe profit, TVA, si fond pentru persoane cu handicap pentru trimestrul trecut (iunie 2019). Pot fi anulate printr-o solicitare catre ANAF? Iata care este opinia specialistului nostru: Prin Capitolul II din OG 6/2019 s-a instituit posibilitatea anularii unor obligatii accesorii. Conform art. 23 din ordonanta aceasta facilitate se aplica pentru debitorii - persoane...» citeste mai departe aici

 • Completarea plajei de facturi din declaratia 394
  • Va rog sa imi spuneti ce facturi se trec la plaja de facturi in Declaratia 394, daca avem si livrari in Romania cu 19%, scutite, intracomunitare si externe. Trebuie trecute doar facturile din tara si sarit peste cele ce nu fac obiectul livrarilor interne sau trec toata plaja din decizie. Completarea si depunerea declaratiei: Cartusul I Plaje de facturi 2.1 Plaja de facturi alocate _______ _______ _______ ________ de la seria _______ numarul _______ la seria _______ numarul ________ din...» citeste mai departe aici

 • Spor de noapte? Rezolvari legale pentru problemele privind retribuirea corecta a salariatilor
  • De cate ori nu v-ati aflat in situatia de a nu sti cum sa aplicati legea, a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca sau de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend? Astazi vom aborda doua astfel de situatii si va vom arata cum trebuie tratate corect. Ore sulimentare in intervalul orar de noapte De exemplu, pentru un angajat care lucreaza zilnic intre 9:00 - 18:00 si care efectueaza suplimentar cate 2 ore in intervalul 22:00 - 6:00, ati...» citeste mai departe aici

 • Achizitionarea de locuinte, fara adeverinta de venit, pentru romanii din diaspora! (propunere)
  • Ilan Laufer, fost ministru al IMM-urilor si coordonatorul programului Smart Start USA, este de parere ca una dintre cele mai bune masuri de repatriere a romanilor care incearca sa isi cladeasca un viitor in afara granitelor este ca statul sa le acorde posibilitatea achizitionarii de locuinte fara adeverinta de venit. Acesta a precizat chiar ca are deja in lucru un draft de proiect de lege in acest sens. "Este nevoie de o Lege a repatrierii pentru Romania, pentru care eu o sa ma lupt in...» citeste mai departe aici

 • Inregistrare plus de inventar. Implicatii fiscale
  • "In urma unui control din luna martie al ANAF s-a constatat o diferenta de inventar si un plus de inventar pe care ANAF l-a confiscat de la societatea asupra careia s-a realizat controlul. Inspectorii nu au compensat diferentele, ci au obligat firma ca pentru minus sa colecteze TVA si sa evidentieze cheltuiala nedeductibila. Pentru plus, ANAF a solicitat ca SRL-ul verificat sa il cumpere. SRL-ul a refuzat si s-a intocmit un PV de custodie. In cursul lunii septembrie, ANAF a venit si a ridicat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016