Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din servicii de management realizate de nerezidenti. Ce obligatii fiscale apar?

14-Iul-2017
6205

In analiza de mai jos, avem societatea din Romania, microintreprindere si neplatitoare de TVA, care incheie un contract de managment cu o societate din alt stat non-UE. Contractul se presteaza pe teritoriul Romaniei. Societatea straina factureaza serviciul societatii din Romania. Vom vedea ce obligatii are societatea din Romania in legatura cu acest contract, precum si ce impozite trebuie sa declare si sa plateasca in Romania in conditiile in care primeste sau nu primeste certificat de rezidenta fiscala de la societatea straina.

In conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal veniturile realizate de nerezidenti de natura serviciilor de management sunt impozabile in Romania indiferent de locul in care se presteaza acestea. Asadar, potrivit art. 224 alin. (4) lit. d) venitul realizat de catre societatea din SUA face obiectul impunerii cu o cota de 16% aplicata la venitul brut. Pentru acestea societatea platitoare de venit va declara impozitul prin intermediul declaratiei 100 si va efectua plata acestuia pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata.

Avand in vedere ca serviciul este prestat pe teritoriul Romaniei urmeaza a fi facute aplicabile prevederile art. 8 din Codul fiscal care statueaza obligativitatea inregistrarii contractelor in sarcina persoanelor fizice si juridice romane care sunt beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei. In acelasi timp este subliniat faptul ca in cazul contractelor incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei acestea nu vor face obiectul inregistrarii. Raportand aceste dispozitii la situatia prezentata consideram ca societatea din Romania va avea obligatia declararii contractului cu societatea din SUA prin formularul 017. Declararea contractelor incheiate cu nerezidentii are ca temei prevederea cuprinsa in Codul fiscal enuntata mai sus in aplicarea careia a fost emis OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.

In acelasi timp societatea platitoare de venit va avea si obligatia de declarare a venitului platit persoanei nerezidente in conformitate cu art. 231 din Codul fiscal. Astfel, urmeaza ca pana in ultima zi a lunii februarie sa depuna declaratia informativa 207 privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti aprobata prin OPANAF nr. 3695/2016.

De asemenea, in final urmeazaa fi avute in vedere si dispozitiile alin. (3) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau prin imputernicit anume desemnat astfel cum este prevazut la art. 18 din acelasi act normativ.

Astfel, in cazul procedurii standard prevazuta la art. 82 alin. (1) din Codul de procedura fiscala persoana nerezidenta trebuie sa isi indeplineasca direct obligatia de inregistrare si aceasta se poate realiza si prin intermediul unui imputernicit desemnat potrivit procedurii prevazute la art. 18 care la alin. (2) statueaza ca imputernicitul este obligat sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata.

In cadrul procedurii derogatorii mentionate mai sus platitorul de venit formuleaza direct solicitarea de inregistrare fiscala depunand formularul 015 aprobat prin OPANAF nr. 3698/2015 la care, potrivit instructiunilor de completare, va prezenta organului fiscal actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa pentru respectivul beneficiar de venit.

Trebuie subliniat faptul ca activitatea desfasurata in Romania trebuie raportata la prevederile art. 8 din Codul fiscal care definesc notiunea de sediu permanent. In cazul in care societate din SUA ar desfasura activitatea printr-un sediu permanent aflat in Romania atunci veniturile realizate in conformitate cu prevederile contractului de management vor face obiectul impunerii in Romania nu prin retinere la sursa efectuata de platitorul de venit ci la nivelul entitatii care il realizeaza prin plata impozitului pe profit in conformitate cu regulile stabilite conform Titlului II din Codul fiscal.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regimul fiscal al schimbului de bunuri O societate are in proprietatea sa un teren pe care doreste sa-l dea la schimb in baza unui contract de schimb conform art.1763 Cod civil. Urmare a acestui contract de schimb...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regularizare dividende interimare Intocmind doua declaratii rectificative, una cu diminuare impozit dividende, cealalta cu majorare pe aceeasi suma, nu rezulta o suma de plata. Este practic o redistribuire a...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Neplatitor TVA, studii clinice pentru o companie din SUA, regim TVA Societatea A platitoare de impozit pe profit, neplatitor de TVA , este autorizata pentru codul CAEN 8622 Activitati de asistenta medicala specializata. Societatea are si o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Produse cu risc fiscal ridicat. E-transport Suntem societate producatoare de produse din carne pe care le transportam cu mijloacele noastre la beneficiari. Intrebarea: Obiectul transportului se incadreaza la bunuri cu risc...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Radiere punct de lucru cu angajati Pentru radierea unui punct de lucru cu minim 50 de salariati, ce trebuie sa contina fisierul zip atasat declaratiei 060 electronice? Cum se va face predarea certificatului de...citeste mai mult

In situatia in care societatea din SUA prezinta un certificat de rezidenta fiscala urmeaza a fi aplicabile prevederile art. 7 din Conventia dintre Romania si SUA ratificata prin Decretul 238/1974 care statueaza ca profiturile industriale sau comerciale ale unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul cand rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant. Asadar, urmeaza a fi analizate conditiille in care societatea din SUA furnizeaza serviciile de management pentru a stabili daca aceasta are sau nu un sediu permanent in Romania.in conformitate cu prevederile art. 5 din Conventie. In cazul in care activitatea este desfasurata printr-un sediu permanent atunci vor fi aplicabile prevederile mentionate mai sus privind obligatia de plata a impozitului pe profit in Romania urmata de aplicarea metodei de evitare a dublei impuneri a creditului fiscal conform art. 21 din Conventie.

In cazul in care activitatea desfasurata in Romania nu conduce la existenta unui sediu permanent prezentarea certificatului de rezidenta fiscala va conduce la eliminarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului si a obligatiilor declarative cu excetia declaratiei 017 mentionata mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016