Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din servicii sau redevente realizate de nerezidenti. Cum facturam corect?

21-Apr-2017
4812

In analiza urmatoare, solutionata cu ajutorul unui specialist, discutam despre o societate care primeste o factura de la o firma din Germania cu cod valid de TVA pentru servicii legate de amenajarea standului pentru o expozitie care a avut loc in Germania (panou publicitar, logo produs, etc). Vom vedea daca intra aceasta factura in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor si daca firma trebuie sa solicite certificat de rezidenta.

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 222 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile.

Enumerarea tipurilor de venituri impozabile este realizata in cadrul art. 223 din Codul fiscal in care la lit. k) este precizat ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania. In aceste conditii, in situatia in care in mod concret serviciul nu este prestat pe teritoriul Romaniei venitul societatii germane nu va face obiectul impunerii in Romania.

In aceste conditii societatea romana platitoare a veniturlui nu va avea nici obligatie de retinere la sursa a impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si nici nu va avea alte obligatii declarative.

Cu toate acestea, avand in vedere natura prestatiei urmeaza a fi avuta in vedere posibilitatea ca realizarea panoului publicitar (nu component fizica ci doar cea conceptuala) si a logoului sa fie cuprinsa in sfera redeventelor astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal
si Normele metodologice de aplicare a art. 223 din Codul fiscal. Intr-o astfel de situatie venitul platit societatii germane urmeaza a fi considerat venit din redevente care face obiectul impunerii in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal cu o cota de 16% conform art. 224 alin. (4) lit. d). Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Germania ratificata prin Legea nr. 29/2002 atat sub aspectul definitiei redeventei cat si sub aspectul cotei de 3% prevazute la art. 12.


In acelasi timp, pct. 2 alin. (12) din Normele metodologice precizeaza ca in cazul unui contract care implica folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, precum si transferul unei alte proprietati sau altui serviciu, suma care trebuie platita conform contractului trebuie sa fie impartita, conform diverselor portiuni de contract, pe baza conditiilor contractului sau pe baza unei impartiri rezonabile, fiecarei portiuni aplicandu-i-se tratamentul fiscal corespunzator. Daca totusi o anumita parte din ceea ce urmeaza a se asigura prin contract constituie de departe scopul principal al contractului, cealalta portiune fiind auxiliara, tratamentul aplicat portiunii principale de contract se aplica intregii sume care trebuie platita conform contractului.

In concluzie, trebuie analizata in detaliu natura serviciului prestat pentru a putea realiza distinctia dintre serviciu si redeventa, iar in situatia in care venitul are natura redeventei va fi necesara obtinerea certificatului de rezidenta fiscala pentru a evita dubla impozitare a venitului realizat de societatea germana si pentru a aplica cota redusa de 3%.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016