Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (partea 1)

28-Mar-2011
7119
Directia Generala a Finantelor Publice Valcea prezinta in documentarul fiscal de mai jos principalele prevederi legale privind impozitarea veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Obligatie, definitii termeni

Contribuabilul obligat la plata impozitului este persoana din patrimoniul careia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie etc., cu exceptia transferului prin donatie.

In contractele de schimb imobiliar calitatea de contribuabil o au toti copermutantii, coschimbasii, cu exceptia schimbului unui bun imobil, proprietate imobiliara, cu un bun mobil, situatie in care calitatea de contribuabil o are numai proprietarul bunului imobil.

In cazul transferului dreptului de proprietate prin donatie, calitatea de contribuabil revine donatarului (prin donatar se intelege persoana care prin efectul unui contract de donatie dobandeste de la alta persoana, numita donator, dreptul de proprietate asupra unuia sau mai multor bunuri determinate). Contribuabil este si persoana fizica din patrimoniul careia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembraminte ale acestuia cu titlu de aport la capitalul social.


Exceptie. In cazul transferului dreptului de proprietate pentru cauza de moarte, prin succesiune legala sau testamentara, calitatea de contribuabil revine mostenitorilor legali sau testamentari, precum si legatarilor cu titlu particular.

Prin credirentier se intelege partea contractanta in contractul de renta viagera care este indreptatita sa pretinda si sa primeasca renta viagera de la debirentier.

Contractul de renta viagera este contractul prin care debirentierul se obliga sa plateasca periodic o suma credirentierului.

Prin coschimbasi, copermutanti se intelege oricare dintre parti in cazul unui contract de schimb.

Obiectul transferului dreptului de proprietate

Prin transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se intelege instrainarea, prin acte juridice intre vii, a dreptului de proprietate sau a dezmembramintelor acestuia, indiferent de tipul sau natura actului prin care se realizeaza acest transfer: vanzare-cumparare, donatie, renta viagera, intretinere, schimb, dare in plata, tranzactie, aport la capitalul social, inclusiv in cazul cand transferul se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti si altele asemenea. Intra sub incidenta acestor operatiuni:

- constructiile de orice fel prin care se intelege: constructii cu destinatia de locuinta; constructii cu destinatia de spatii comerciale; constructii industriale, hale de productie, sedii administrative, platforme industriale, garaje, parcari; orice constructie sau amenajare subterana ori supraterana cu caracter permanent, pentru a carei edificare este necesara autorizatia de constructie in conditiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- terenul aferent constructiilor: terenuri-curti, constructii si anexele acestora, conform titlului de proprietate, identificate printr-un identificator unic - numarul cadastral - sau care constituie un singur corp funciar;

- terenurile de orice fel, fara constructii: reprezinta terenurile situate in intravilan sau extravilan, indiferent de categoria de folosinta, cum ar fi: curti, gradini, arabil, pasune, faneata, teren forestier, vii, livezi si altele asemenea pe care nu sunt amplasate constructii si nu pot fi incadrate in categoria terenurilor aferente constructiilor.

Cote de impunere

Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv, impozitul datorat este in cota de 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv; iar in cazul constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii cu valori mai mari de 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Pentru imobilele descrise mai sus, dobandite la o data mai mare de 3 ani, impozitul datorat este in cota de 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv; iar pentru valorile mai mari de 200.000 lei, impozitul este de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Click aici pentru a citi partea a doua

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016