
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Cum se va completa Declaratia Unica in cazul veniturilor din chirie incasate cu intarziere - acesta este subiectul de care ne va vorbi expertul contabil Vera Constantin.
De exemplu, o persoana fizica da spre inchiriere o parte din imobil (o incapere), in baza unui contract, insa chiriasul nu a mai achitat chiria pe ultimele 6 luni. In declaratia unica, persoana fizica va raporta suma incasata sau suma care ar fi trebuit sa fie incasata conform contractului, chiar daca aceste sume nu au fost incasate inca.
Expertul nostru contabil arata ca declararea veniturilor din chirii se realizeaza in termen de 30 de zile de la data semnarii unui contract de inchiriere. Spre exemplu daca persoana fizica a semnat un contract de inchiriere in 10.10.2019, atunci in 30 de zile avea obligatia depunerii Declaratiei unice completand veniturile estimate in lei pentru anul 2019.
Ulterior in 2020, in situatia in care pretul contractului este incheiat in lei, contribuabilul depune Declaratia unica cu venitul estimat pentru 2020 (capitolul 2 din declaratie) dar nu mai depune declaratia cu venitul realizat in 2019 (capitolul 1 din declaratie) deoarece deja l-a estimat corect in 2019.
Asadar, veniturile luate in calcul sunt cele estimate la momentul semnarii contractului. Daca se reziliaza contractul mai devreme pe motiv de neplata la termen, se depune o noua declaratie cu veniturilor efectiv realizate, diferite fata de ce s-a estimat initial. In felul acesta se va ajusta baza de impozitare pentru impozit si CASS.
OPANAF nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului ”Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 109 din 12.02.2019.
Astfel, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inregistrarea contractelor la ANAF desi nu este obligatorie, reprezinta o dovada documentara suplimentara, in cazul rezolvarii litigiilor ce apar ca urmare a nerespectarii conditiilor contractuale cu privire la plata chiriei la termenele prevazute in contract.
Asadar, in orice situatie, persoanele fizice completeaza Declaratia unica luand in calcul veniturile stabilite in contract, iar daca nu au fost incasate este necesar sa se intreprinda toate demersurile pentru incasarea acestora pe cale legala.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O microintreprindere are in contul 457 dividende neachitate catre actionari in suma de 141.000lei. Dividendele au fost repartizate in perioada 2004-2008 si a fost achitat impozitul, dar nu au fost platite catre actionari. Nu au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea achizitioneaza in septembrie 2020 bunuri second hand in valoare de 304.000 lei cu titlul de â??valoare investitieâ?, fara a fi identificate individual din punct de vedere al costului de achizitie. Bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<