
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Cazul urmator se refera la o societate cu activitate de cultura a cerealelor, cu teren agricol luat in arenda si de la personae fizice nerezidente cu domiciliul in Germania. Vom vedea daca in anul 2015 este corect sa se declare impozitul retinut la sursa in D100 sau in Declaratia112 si Declaratia 205. De asemenea, vom stabili daca trebuie depusa si declaratia informativa privind impozitul retinut pentru veniturile cu retinere la sursa.
Veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, se impoziteaza potrivit capitolului din Codul Fiscal referitor la impozitul pe venit.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
La aceasta baza se aplica o cota de contributie individuala de 5,5%.
Impozitul retinut pentru contractele de arenda se declara in anul 2015 prin declaratia 112.
Potrivit art. 231 din Codul Fiscal platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Declaratia informativa se va depune de catre platitorii de venit la organul fiscal competent in format electronic.
Nu se depune declaratia 205, ci declaratia informativa privind veniturile nerezidentilor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: La inchiderea unui cabinet medical individual, datorita decesului medicului, pentru mijloacele fixe aflate pe cabinet, care in urma succesiunii vor reveni mostenitorilor, trebuie sa achitam impozitul pe venit de 10% pe cabinet...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania este neplatitoare de TVA si are ca obiect de activitate 7430 (traducere si interpretare) si efectueaza servicii de interpretare telefonica pentru o societate din UK. Cum va face factura catre aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<