
Raportul Special
realizat de specialisti
Cu situatia analizata astazi se confrunta multe persoane din persoana din Romania, care au rezidenta fiscala la noi in tara, dar obtin venituri de la angajatori din UE. Ce declaratii trebuie sa depuna in Romania si ce taxe aferente acestor venituri trebuie sa platasca in Romania in acest caz?
In masura in care persoana fizica isi desfasoara activitatea si in Romania si obtine venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE, va avea obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, potrivit art. 82 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
In acest sens, pentru activitatea desfasurata in Romania, salariatul roman va fi supus impozitului pe salarii in Romania urmand sa completeze formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania” (OPANAF 3780/2017).
De asemenea, pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul UE, persoana fizica romana trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din Romania. In vederea aplicarii metodei de evitare a dublei impunerii a veniturilor realizate din statul UE, in conformitate cu articolul corespunzator din Conventie, persoana fizica va putea solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit in statul UE.
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, calculul, retinerea, plata si declararea revin angajatorilor, inclusiv celor care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.
Prin exceptie, Codul fiscal in forma modificata de OUG 79/2017, pastreaza conditionarea existentei unui acord cu angajatorul privind contributiile pentru ca declararea, calcularea si plata acestora in Romania sa se realizeze de catre persoana fizica care obtine in Romania venituri din salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania. Regula se regaseste in cadrul art. 146 alin. (4) si art. 147 alin. (13) - (15) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale datorata de salariat, art. 168 alin. (4) si art. 169 alin. (4) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate si art. 220^6 alin. (2) si art. 220^7 alin. (3) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia asiguratori pentru munca.
In aceasta situatie, in cazul incheierii unui acord pentru plata si declararea contributiilor, salariatul care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatul acesteia, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa depuna la organul fiscal competent, formularul 020 „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal”, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si in capitolul V „Date privind vectorul fiscal” sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale. Organul fiscal competent este organul fiscal central in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.
Angajatorul nerezident care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Angajatorul transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau poate imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie, potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala. Angajatul care a fost imputernicit sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat depune la organul fiscal odata cu declaratia de inregistrare fiscala o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Persoana fizica are obligatia sa depuna lunar formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. In acest sens, Sectiunea „Date de identificare a platitorului” si sectiunea „Date de identificare a asiguratului” din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.
In cazul incheierii unui acord cu angajatorul privind contributiile sociale obligatorii, salariatul declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”. Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale revin persoanei fizice rezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Calendar fiscal: OBLIGATII DECLARATIVE cu termene in luna augustImpozitarea veniturilor din conventii civileVanzare produse firma straina la o expozitie temporara. Ce documente se depun si ce OBLIGATII DECLARATIVE avem?Scoaterea din evidentele platitorilor de TVA a unei societati care a fost in sistemul TVA la incasare. Cum procedam?OBLIGATII DECLARATIVE pentru utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale. ANAF a publicat listaUltimele articole
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieLegea 129/2019. Ce inseamna beneficiar real si care sunt obligatiile declarative aferenteProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaContract de mandat vs contract de muncaAvem solutia simpla pentru a va reduce la ZERO factura la energie electricaArticole similare
OMFP nr. 378/2016 a modificat procedura de amnistie fiscalaCum accesati milioane de euro pentru IMM-uri de cercetare-dezvoltareOUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetareFacilitati fiscale prevazute de ORDONANTA 6/2019. Sfatul specialistuluiProiectul de Hotarare privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plataUltimele articole
Reminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Luni, 25 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteAmnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceArticole similare
Ghid ANAF mai 2017: Obligatia de declarare a veniturilor realizate din strainatate pentru anul fiscal 2016CASS 2016 platit de contribuabilii persoane fizice care obtin VENITURI DIN STRAINATATE sau din RomaniaImpozit pe venit si contributii pentru activitati ocazionale. Ce obligatii impune Administratie financiara?Reguli de aplicare generala privind transformarea in lei a veniturilor obtinute in valutaCalendar obligatii fiscale: declaratii cu termen limita 25 maiUltimele articole
Declaratia Unica venituri din chirii 2024. Cand NU mai este obligatorie depunerea formularului de persoanele fiziceANAF a publicat un Ghid necesar contribuabililor care declara veniturile din strainatate in Declaratia Unica (Formular 212)Contribuabilii care opteaza pentru redirectionarea sumei de pana la 3,5% din impozitul pe venit pot depune D112 sau D230Cum trebuie completata Declaratia Unica pentru dividende obtinute atat din Romania, cat si din afara RomanieiDeclaratia Unica pentru contribuabilii care declara veniturile realizate din strainatate. Cine are aceasta obligatie si cand se depune formularul?Sfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA