Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri salariale de la un angajator din strainatate: Obligatii declarative si de plata

07-Aug-2018
7022

Cu situatia analizata astazi se confrunta multe persoane din persoana din Romania, care au rezidenta fiscala la noi in tara, dar obtin venituri de la angajatori din UE. Ce declaratii trebuie sa depuna in Romania si ce taxe aferente acestor venituri trebuie sa platasca in Romania in acest caz?

Raspunsul specialistului

In masura in care persoana fizica isi desfasoara activitatea si in Romania si obtine venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE, va avea obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, potrivit art. 82 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
In acest sens, pentru activitatea desfasurata in Romania, salariatul roman va fi supus impozitului pe salarii in Romania urmand sa completeze formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania” (OPANAF 3780/2017).

De asemenea, pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul UE, persoana fizica romana trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din Romania. In vederea aplicarii metodei de evitare a dublei impunerii a veniturilor realizate din statul UE, in conformitate cu articolul corespunzator din Conventie, persoana fizica va putea solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit in statul UE.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, calculul, retinerea, plata si declararea revin angajatorilor, inclusiv celor care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.

Prin exceptie, Codul fiscal in forma modificata de OUG 79/2017, pastreaza conditionarea existentei unui acord cu angajatorul privind contributiile pentru ca declararea, calcularea si plata acestora in Romania sa se realizeze de catre persoana fizica care obtine in Romania venituri din salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania. Regula se regaseste in cadrul art. 146 alin. (4) si art. 147 alin. (13) - (15) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale datorata de salariat, art. 168 alin. (4) si art. 169 alin. (4) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate si art. 220^6 alin. (2) si art. 220^7 alin. (3) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia asiguratori pentru munca.

In aceasta situatie, in cazul incheierii unui acord pentru plata si declararea contributiilor, salariatul care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatul acesteia, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa depuna la organul fiscal competent, formularul 020 „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal”, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si in capitolul V „Date privind vectorul fiscal” sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale. Organul fiscal competent este organul fiscal central in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.

Angajatorul nerezident care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Angajatorul transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau poate imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie, potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala. Angajatul care a fost imputernicit sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat depune la organul fiscal odata cu declaratia de inregistrare fiscala o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

Persoana fizica are obligatia sa depuna lunar formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. In acest sens, Sectiunea „Date de identificare a platitorului” si sectiunea „Date de identificare a asiguratului” din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

In cazul incheierii unui acord cu angajatorul privind contributiile sociale obligatorii, salariatul declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”. Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale revin persoanei fizice rezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016