Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Venituri salariale de la un angajator din strainatate: Obligatii declarative si de plata

07-Aug-2018
2526

Cu situatia analizata astazi se confrunta multe persoane din persoana din Romania, care au rezidenta fiscala la noi in tara, dar obtin venituri de la angajatori din UE. Ce declaratii trebuie sa depuna in Romania si ce taxe aferente acestor venituri trebuie sa platasca in Romania in acest caz?

Raspunsul specialistului

In masura in care persoana fizica isi desfasoara activitatea si in Romania si obtine venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate de la angajatorul din UE, va avea obligatia de a declara si de a plati impozit lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-a realizat venitul, potrivit art. 82 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
In acest sens, pentru activitatea desfasurata in Romania, salariatul roman va fi supus impozitului pe salarii in Romania urmand sa completeze formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania” (OPANAF 3780/2017).

De asemenea, pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul UE, persoana fizica romana trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din Romania. In vederea aplicarii metodei de evitare a dublei impunerii a veniturilor realizate din statul UE, in conformitate cu articolul corespunzator din Conventie, persoana fizica va putea solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit in statul UE.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, calculul, retinerea, plata si declararea revin angajatorilor, inclusiv celor care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.

Prin exceptie, Codul fiscal in forma modificata de OUG 79/2017, pastreaza conditionarea existentei unui acord cu angajatorul privind contributiile pentru ca declararea, calcularea si plata acestora in Romania sa se realizeze de catre persoana fizica care obtine in Romania venituri din salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania. Regula se regaseste in cadrul art. 146 alin. (4) si art. 147 alin. (13) - (15) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale datorata de salariat, art. 168 alin. (4) si art. 169 alin. (4) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate si art. 220^6 alin. (2) si art. 220^7 alin. (3) din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia asiguratori pentru munca.

In aceasta situatie, in cazul incheierii unui acord pentru plata si declararea contributiilor, salariatul care isi desfasoara activitatea in Romania si obtine venituri sub forma de salarii de la angajatorul care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatul acesteia, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa depuna la organul fiscal competent, formularul 020 „Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal”, pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV „Date privind activitatea desfasurata” casuta „Angajator”, precum si in capitolul V „Date privind vectorul fiscal” sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale. Organul fiscal competent este organul fiscal central in a carui raza teritoriala persoana fizica are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania.

Angajatorul nerezident care nu are sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, are obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Angajatorul transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau poate imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie, potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala. Angajatul care a fost imputernicit sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat depune la organul fiscal odata cu declaratia de inregistrare fiscala o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

Persoana fizica are obligatia sa depuna lunar formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. In acest sens, Sectiunea „Date de identificare a platitorului” si sectiunea „Date de identificare a asiguratului” din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

In cazul incheierii unui acord cu angajatorul privind contributiile sociale obligatorii, salariatul declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania”. Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale revin persoanei fizice rezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Venituri salariale de la un angajator din strainatate: Obligatii declarative si de plata":
Rating:

Nota: 5 din 4 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Pensionarii nu vor mai putea acumula pensia cu salariul de stat (proiect MMPS)
  • Ministerul Muncii si Protectiei Sociale este in plin proces de elaborare a unui proiect de act normativ care prevede interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, anunta ministrul Violeta Alexandru. "Se lucreaza la un proiect de lege in cadrul echipei mele la Ministerul Muncii, am facut o prima lectura a unei variante pe care echipa mi-a prezentat-o, urmeaza sa o finalizam pe masura ce colectam toate informatiile legate de persoanele carora li s-ar aplica o asemenea prevedere. In foarte...» citeste mai departe aici

 • Contribuabilii afla de la specialistii ANAF constatarile inspectiilor fiscale desfasurate pana acum
  • In luna decembrie a.c. si in ianuarie 2020, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor prezenta contribuabililor constatarile Agentiei selectate ca urmare a inspectiilor fiscale desfasurate. “Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza, in perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, sesiuni de asistenta a contribuabililor si a reprezentantilor acestora, in cadrul carora vor fi prezentate constatari ANAF selectate ca urmare a inspectiilor fiscale...» citeste mai departe aici

 • Cand poate opta un PFA pentru schimbarea modului de impozitare?
  • "Un PFA infiintat in anul 2009 declara de la infiintare si pana in prezent veniturile in sistem real. Avand un cod caen care se regaseste la norma de venit, doreste sa schimbe modul de impozitare din sistem real la norma de venit. Cand poate face aceasta optiune? Se mai poate modifica declaratia unica depusa pentru anul 2018?" Raspunsul specialistului Potrivit art. 69 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul PFA care realizeaza venituri din activitati independente in mod individual, venitul net...» citeste mai departe aici

 • Modificari aduse procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala
  • Prin O.A.N.A.F. nr. 3.008/2019 publicat in M.Of. nr. 945 din data de 26.11.2019 au fost aduse modificari si completari procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, precum si modelului acestui formular si al cererii de eliberare. Noile prevederi vor intra in vigoare la data de 26 decembrie 2019 si se va aplica si cererilor de eliberare a certificatului de atestare fiscala, aflate in curs de solutionare la aceasta data. Principalele modificari si completari vizeaza: Modalitatile...» citeste mai departe aici

 • Dubla finantare versus indicatori proiect
  • O societate X s-a obligat sa angajeze doua persoane, pentru a obtine baremul proiectului Start-up Nation. In acelasi timp unul dintre angajati beneficiaza de subventie de la AJOFM, conform art.85 din Legea nr.76/2002 (sau sunt firme care beneficiaza si de subventie conform art.80, Legea 76/2002). Se considera dubla finantare ca firma sa beneficieze de subventia de la AJOFM in conditiile in care beneficiaza si de proiect Start-up Nation? Salariul angajatului respectiv nu este platit din...» citeste mai departe aici

 • Ministrul Finantelor anunta inghetarea salariilor demnitarilor: Acceptam toti!
  • Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ieri, 09 decembrie, ca una dintre masurile pe care le ia in calcul pentru redresarea situatiei economice actuale a Romaniei este inghetarea salariilor demnitarilor. Acesta sustine ca inclusiv presedintele Klaus Iohannis este de acord cu masura asta. Ministrul Florin Citu a vorbit, intr-o conferinta de presa, despre subiectele discutate cu presedintele Klaus Iohannis."Am discutat despre situatia economiei, despre ce s-a discutat la ECOFIN si...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016