Verificare datorii ANAF (lista alba vs lista datornici). Cum poti verifica daca partenerii tai de afaceri au datorii la FISC
Atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice pot acumula datorii la ANAF, riscand poprirea pe conturi sau proceduri de executare silita. Pentru a avea o relatie financiara cat mai buna cu aceasta institutie a statului, va prezentam mai jos modalitatile prin care puteti verifica daca aveti datorii sau daca partenerii dumneavoastra de afaceri inregistreaza restante la ANAF. Chiar si o simpla amenda neplatita sau un impozit neachitat pot aduce o societate in situatia de a risca executarea silita.
Verificare datorii ANAF: persoane juridice si persoane fizice
Procedura de verificare a datoriilor la ANAF este diferita pentru persoanele juridice fata de persoanele fizice. Astfel, in cazul in care sunteti persoana fizica si vreti sa aflati daca inregistrati orice fel de datorie la ANAF, puteti verifica acest lucru fie direct de la sediul ANAF de care apartineti, fie creand un cont pe platforma GHISEUL.ro unde puteti si sa achitati unele dintre datoriile afisate, in cazul in care acestea exista.
In ce priveste persoanele juridice, ANAF publica trimestrial lista alba a contribuabililor fara restante, dar si lista neagra a contribuabililor cu restante (lista datornicilor) care poate fi verificata de persoanele juridice chiar pe site-ul ANAF. Actualizarea si publicarea listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii se face trimestrial pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.
Retineti, totodata, ca in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, ANAF opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din liste.
Lista ALBA ANAF - contribuabili fara restante
Introdusa si reglementata prin OUG nr. 31/2022, lista alba a contribuabililor fara restante e publicata in fiecare an de ANAF. Pentru a verifica daca firma dumneavoastra sau a partenerilor de afaceri se afla pe aceasta lista, puteti da click
AICI, urmand sa completati codul cerut pe site-ul ANAF si sa apasati butonul de afisare.
Pe aceasta lista alba sunt inregistrati acei contribuabili persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata datorate si care astfel nu mai inregistreaza obligatii fiscale restante.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Cine se inscrie pe "Lista alba"
Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop:
a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data intocmirii listei. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal;
b) au fost achitate la scadenta/termenul de plata prevazut de lege, obligatiile fiscale principale si accesorii, in trimestrul pentru care se realizeaza publicarea listei;
c) agentii economici nu inregistreaza obligatii bugetare restante la data intocmirii listei.
Din categoria celor cuprinsi in lista fac parte si contribuabilii care se incadreaza in situatiile prevazute la art. 157 alin. (2) si (3) din Codul de procedura fiscala, inclusiv cei care beneficiaza de inlesniri la plata acordate potrivit legii, care se afla in derulare.
LISTA DATORNICI ANAF - contribuabili cu restante
Este important sa verificati daca sunteti pe lista datornicilor a ANAF nu doar pentru a nu acumula penalitati de intarziere la plata sau pentru a evita o procedura de poprire conturi sau executare silita, ci si pentru a va asigura ca nu exista erori si ca apareti pe lista datornicilor desi ati achitat toate restantele.
Pe lista datornicilor disponibila pe site-ul ANAF sunt inregistrati acei contribuabili persoane juridice care nu au declarat si/sau nu au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata datorate si care astfel inregistreaza in continuare obligatii fiscale restante.
Lista neagra a contribuabililor persoane juridice care inregistreaza restante la ANAF poate fi consultata
AICI.
Cine se inscrie pe "Lista datornicilor" a ANAF
Conditiile pe care le indeplinesc rau-platnicii sunt urmatoarele:
- pe lista datornicilor ANAF ajung contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale restante la sfarsitul trimestrului de raportare
- aceste obligatii fiscale restante sunt inca neachitate la data publicarii
Atentie! Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.
Ce trebuie sa faci daca nu vrei sa mai apari pe lista datornicilor ANAF
Inainte de publicarea listei datornicilor, companiile care urmeaza sa figureze pe ea sunt notificate conform Ordinului ANAF 558/2016, cu privire la obligatiile fiscale restante. Ordinul prevede ca 'Organul fiscal central comunica debitorului o notificare, conform modelului prevazut in anexa nr. 3, pana in data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante. Obligatiile fiscale ale sediilor secundare platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor se notifica persoanei in structura careia acestea functioneaza.'
Pentru a preveni aparitia sau stergerea de pe lista datornicilor companiile au urmatoalre variante la dispozitie conform ordinului mai sus mentionat:
- Daca sumele precizate in notificare sunt gresite sa ceara corectarea acestora prin prezentarea la Fisc in termen de cinci zile de la data primirii notificarii astfel incat partile sa se puna de acord asupra datoriei reale
- Sa isi achite datoriile daca au resursele necesare. Actualizarea listei datornicilor se face in 15 zile de la achitarea integrala a creantelor.
Asigurati-va ca indepliniti si etapele pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
- Solicitati, in primul rand, o fisa sintetica. Prin aceasta etapa veti afla suma exacta pe care o aveti de plata. Aceasta suma include debitul initial (datoria care reiese din declaratiile depuse) si sumele accesorii (acestea constau in penalizari si dobanzi ANAF calculate la numarul de zile de intarziere).
- Ulterior, aveti de achitat datoria care apare in evidenta ANAF. Puteti face plata electronic sau direct la casieria ANAF.
- In ultima instanta, ca masura suplimentara de verificare, solicitati un certificat de atestare fiscala si o fisa rol pentru a va asigura ca nu mai apareti cu restante.