Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vouchere de vacanta si acordare in functie de performante. Cum procedeaza o firma corect?

04-Oct-2016
2480

In randurile de mai jos, stabilim daca se pot acorda vouchere de vacanta drept bonusuri pentru salariatii unei firme in cadrul unei campanii interne de bonusari pentru angajati (pentru o parte dintre anagajati in functie de indeplinirea criteriilor de bonusare), precum si care este tratamentul fiscal in acest caz.

De asemenea, vom vedea daca obligatia angajatorului este de a calcula si vira numai impozitul de 16% sau daca se calculeaza si vireaza si celelalte contributii salariale.

Conform art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: r) tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.

Astfel pentru ca vocuherele de vacanta sa nu intre in baza de calcul al contributiilor sociale este necesar ca acestea sa fie acordate potrivit legii intrucat textul de lege citat prevede ca nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale voucherele de vacanta acordate potrivit legii.

Conform art. 1 alin. (1) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta.

Astfel, voucherele de vacanta pot fi acordate pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial tinand cont de performantele salariatilor.



Cheltuiala angajatorului cu vouchere de vacanta nu este considerata din punct de vedere fiscal cheltuiala sociala. De aceea, acordarea voucherelor de vacanta, spre deosebire de decontarea serviciilor de turism, poate sa fie facuta cu titlu de bonus in functie de performanta.

Voucherele astfel acordate si in cuantum de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata vor fi scutite de la plata contributiilor sociale dar vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016