
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Pentru ca anul 2018 se apropie cu pasi repezi de final, multi romani au inceput deja sa isi faca planurile de vacanta pentru anul viitor. Asadar, daca vreti sa stiti cum sa cuplati zilele de concediu de odihna cu zilele libere stabilite prin lege, consultati mai jos calendarul sarbatorilor legale in Romania.
Din pacate, vestile nu sunt tocmai bune, dat fiind ca mai multe sarbatori legale cad in weekend in 2019.
In anul 2018 angajatii s-au bucurat de o noua zi libera, cu caracter permanent - este vorba despre Vinerea Mare, asta dupa ce, in anul 2017, Guvernul a stabilit ca si data de 1 iunie, Ziua Copilului, trebuie sa fie zi libera.
Revenind la ziua libera de Vinerea mare, pe 12 martie a.c, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, asa ca Vinerea mare a devenit in mod oficial sarbatoare legala - zi libera.
“Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui si, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare", se arata in proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.
Deci, in 2019, atat Ziua Copilului, 1 iunie, cat si Sfantul Andrei, 30 noiembrie, si Ziua Marii Uniri, 1 decembrie, pica in zile de weekend, ceea ce inseamna ca, din acest punct de vedere, angajatii pierd 3 zile libere, alte doua zile, prima zi a Pastelui ortodox (29 aprilie) si prima zi de Rusalii (16 iunie) cad intotdeauna in zi de duminica, deci alte doua zile vor fi libere doar pe hartie pentru majoritatea angajatilor. Asadar, 5 zile "libere" pica in weekend, adica o treime din total.
Iata Calendarul sarbatorilor legale, valabil incepand de anul viitor:
• 1 ianuarie (marti) Anul Nou
Sa nu uitam ca inca suntem in 2018! Deci nu se stie ce legi vor mai adopta alesii nostri si ce surprize ne mai asteapta in 2019. Totusi, daca vrei sa iti planifici de pe acum concediul pentru 2019, poti sa tii cont de Calendarul sarbatorilor legale in Romania, asa cum arata el in prezent.
Retineti ca salariatii care trebuie sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei vor primi, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, care nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<