Raportul Special
realizat de specialisti
Problema fiscala
Prima intrebare care ne vine in minte in legatura cu obligatiile fiscale este urmatoarea: cand trebuie sa le platim? Lucrurile par sa se complice insa in cazul in care le platim in contul unic si au termene de plata diferite.
Creantele fiscale sunt scadente la expirarea termenelor prevazute de Codul fiscal sau de alte legi care le reglementeaza.
Pentru diferentele de obligatii fiscale principale si pentru obligatiile fiscale accesorii, termenul de plata se stabileste in functie de data comunicarii acestora, astfel:
a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;
b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.
Pentru obligatiile fiscale esalonate sau amanate la plata, precum si pentru accesoriile acestora, termenul de plata se stabileste prin documentul prin care se acorda inlesnirea respectiva.
De retinut
Cartea Verde a Contabilitatii Agenda Fiscala a Contabilului 2025 Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Pentru creantele fiscale stabilite pe baza declaratiilor fiscale pentru care efectuam plata intr-un cont unic si care au termenul de plata diferit de data de 25, acesta se inlocuieste cu data de 25 a lunii prevazute de actul normativ care le reglementeaza.
De regula, contributiile sociale administrate de Ministerul Economiei si Finantelor se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Avem insa si o derogare de la aceasta regula: impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa pentru veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, se platesc astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;
b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Atentie
Incepand cu data de 1 iulie 2008, toate persoanele fizice care au calitatea de angajator vor plati trimestrial impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii.
Avem obligatia sa declaram impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata.
Sediile secundare platitoare de obligatii fiscale indeplinesc obligatiile de plata si de declarare la aceleasi termene cu cele aplicabile in cazul persoanei in structura careia functioneaza.
Concluzie
O solutie salutara: obligatiile fiscale pentru care efectuam plata in contul unic si care au termen de plata diferit de data de 25 pot fi platite cumulat cu celelalte obligatii pana la data de 25. De asemenea, toate persoanele fizice care au calitatea de angajator vor putea plati trimestrial impozitele si contributiile aferente salariilor, nu numai persoanele fizice care desfasoara activitati independente, asa cum este in prezent.
Acte normative aplicabile:
Art. 111 din Codul de procedura fiscala
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA