Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alunecarea scadentelor obligatiilor fiscale - apr. 2008

21-Mai-2008
3454

Problema fiscala


Prima intrebare care ne vine in minte in legatura cu obligatiile fiscale este urmatoarea: cand trebuie sa le platim? Lucrurile par sa se complice insa in cazul in care le platim in contul unic si au termene de plata diferite.

Creantele fiscale sunt scadente la expirarea termenelor prevazute de Codul fiscal sau de alte legi care le reglementeaza.

Pentru diferentele de obligatii fiscale principale si pentru obligatiile fiscale accesorii, termenul de plata se stabileste in functie de data comunicarii acestora, astfel:

a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;

b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.

Pentru obligatiile fiscale esalonate sau amanate la plata, precum si pentru accesoriile acestora, termenul de plata se stabileste prin documentul prin care se acorda inlesnirea respectiva.

De retinut


Pentru creantele fiscale stabilite pe baza declaratiilor fiscale pentru care efectuam plata intr-un cont unic si care au termenul de plata diferit de data de 25, acesta se inlocuieste cu data de 25 a lunii prevazute de actul normativ care le reglementeaza.

De regula, contributiile sociale administrate de Ministerul Economiei si Finantelor se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.

Avem insa si o derogare de la aceasta regula: impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa pentru veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, se platesc astfel:

a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente;

b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Atentie
Incepand cu data de 1 iulie 2008, toate persoanele fizice care au calitatea de angajator
vor plati trimestrial impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii.

Avem obligatia sa declaram impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata.

Sediile secundare platitoare de obligatii fiscale indeplinesc obligatiile de plata si de declarare la aceleasi termene cu cele aplicabile in cazul persoanei in structura careia functioneaza.

Concluzie
O solutie salutara: obligatiile fiscale pentru care efectuam plata in contul unic si care au
termen de plata diferit de data de 25 pot fi platite cumulat cu celelalte obligatii pana la data de 25. De asemenea, toate persoanele fizice care au calitatea de angajator vor putea plati trimestrial impozitele si contributiile aferente salariilor, nu numai persoanele fizice care desfasoara activitati independente, asa cum este in prezent.

Acte normative aplicabile:
Art. 111 din Codul de procedura fiscala

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Alunecarea scadentelor obligatiilor fiscale - apr. 2008":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016