Ce este declaratia 406
Declaratia 406 este formularul electronic prin care se raporteaza informatiile SAF-T catre ANAF. Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este prevazut la art. 59^1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala si reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori.
Cu alte cuvinte, SAF-T este un sistem modern de raportare fiscala electronica prin care companiile transmit catre ANAF informatii detaliate despre tranzactiile lor financiare, facturi, plati si alte operatiuni contabile. Este ca un fel de "jurnal digital" al tuturor operatiunilor financiare ale firmei.
Prin intermediul fisierului SAF-T, ANAF poate face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie de inspectii fiscale pe teren.
Cine depune declaratia 406
Declaratia 406 este un document obligatoriu pentru urmatoarele categorii de contribuabili care trebuie sa furnizeze ANAF date contabile si fiscale detaliate in format electronic:
- Mari contribuabili - Incepand cu 1 ianuarie 2022, marii contribuabili au fost primii obligati sa depuna aceasta declaratie. Acestia includ firme care au un volum mare de afaceri si un impact semnificativ asupra bugetului de stat.
- Contribuabili mijlocii - Din 1 ianuarie 2023, si contribuabilii mijlocii au obligatia de a depune declaratia 406.
- Contribuabili mici - Pentru firmele mici, obligatia de depunere a declaratiei SAF-T va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Cartea neagra a controlului fiscal

Cartea Verde a Contabilitatii
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulData contractului de sponsorizare pentru completarea Formularului 177 In completarea declaratiei 177 privind redirectionarea profitului, data contractului pentru care se face sponsorizarea trebuie sa fie 2024 sau 2025? Multumesc!citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulLocul prestarii de servicii Un SRL inregistrat in Romania platitor de TVA, presteaza Servicii de coaching prin SRL. A primit o oferta de la o companie inregistrata in Spania pentru a sustine sedinte de...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulImpozit suplimentar pentru persoanele juridice As dori sa stiu cum se calculeaza impozitul ICAS si care este procedura corecta pentru a-l declara catre autoritati. Multumesc anticipat pentru ajutor.citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulGenerare cod UIT Revin cu mentiunea ca depozitul in care se paletizeaza marfa nu este depozitul nostru, este al transportatorului - nu este punctul nostru de lucru. Ramane valabil raspunsul in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVenituri din activitati desfasurate in strainatate Cetatean roman, care a fost plecat in Australia pentru o perioada de 10 ani, a revenit in Romania si a devenit rezident fiscal in Romania incepand cu 01.07.2024 (a depus chestionar...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Conform OPANAF nr. 1783 din 2021, urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a (SAF-T), prin intermediul Declaratiei D406:
- regiile autonome;
- institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
- societatile pe actiuni (S.A.);
- societatile in comandita pe actiuni (SCA);
- societatile in comandita simpla (SCS);
- societatile in nume colectiv (SNC);
- societatile cu raspundere limitata (S.R.L.);
- societatile/companiile nationale;
- organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
- organizatiile cooperatiste de consum (OC2);
- organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
- unitatile fara personalitate juridica din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
- persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
- persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
- asociatiile cu scop patrimonial; - asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
- organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
- societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe);
- alte persoane juridice, care nu se regasesc mentionate in mod expres mai sus
SAF-T pentru contribuabilii mici - Vezi care sunt cele mai importante dificultati cu care se vor confrunta contabilii si care sunt solutiile!
Cum se completeaza declaratia 406
Declaratia informativa D406 se completeaza in format electronic si se semneaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare. In formular sunt trecute date de identificare ale contribuabilului si datele persoanei care depune declaratia.
Impreuna cu formularul se transmite electronic si un fisier XML catre ANAF, conform unor cerinte tehnice precise. Pentru generarea fisierului, compania trebuie sa aiba un software contabil care sa fie capabil sa extraga si sa organizeze date privind tranzactiile firmei, stocuri si active, clienti si furnizori, facturi, conturi contabile etc.
Mai multe detalii despre completarea declaratiei 406 si extragerea datelor in fisierul XML se gasesc in Ghidul contribuabilului pentru pregatirea si depunerea Declaratiei informative D406 -Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) de pe site-ul ANAF.
Declaratia 406: termen depunere 2024
Obligatia de depunere a Declaratiei Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAFT) este:
- Lunara – pentru firmele care au TVA lunar
- Trimestriala - pentru firmele care au TVA trimestrial/semestrial/anual si neplatitorii de TVA
Termen depunere declaratia 406 (SAF-T) contribuabili mari si mijlocii
Termenele limita de depunere a declaratiei 406 sunt:
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind “Stocurile” si “Activele”).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar pentru care se raporteaza, in cazul informatiilor SAF-T privind “Active”.
- la termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul informatiilor SAF-T privind -”Stocuri”.
Termen depunere declaratia 406 (SAF-T) contribuabili mici
Incepand cu 01.01.2025 si contribuabilii mici vor fi obligati sa depuna declaratia 406, in termenele stabilite pentru celelalte categorii de contribuabili (mari si mijlocii).
Declaratia 406 model 2024
Va prezentam mai jos modelul de declaratie 406. Generarea formularului se va realiza cu ajutorul programului Validator Soft J pus la dispozitie de ANAF, dupa validarea fisierului XML extras din sistemele informatice de contabilitate ale contribuabilului conform indicatiilor din Schema SAF-T pentru Romania.
.jpg)