Raportul Special
realizat de specialisti
Creditarea unei societati este procesul prin care firmele sau companiile primesc finantari de la banci, institutii financiare sau alte surse externe pentru sprijinirea activitatilor economice( investitii, capital de lucru, etc.). Daca si tu vrei sa obtii o creditare pentru firma ta, in acest articol iti vom explica cum poti sa faci acest lucru, dar si cum arata modelul de contract.
Creditarea societatii se face pe baza unui contract de creditare.
Potrivit art. 4 alin (4) din Legea 70/2015 cu modificarile si completarile ulterioare operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.
Societatea poate fi creditata in baza Codului Civil, atata timp cat creditarea nu este una profesionala. Acest tip de imprumut nu se supune reglementarilor financiar-bancare.
Imprumutul cu dobanda se acorda in conformitate cu art. 2167 - 2170 din Legea nr. 287/2009.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
CONTRACT DE CREDITARE (IMPRUMUT)
Incheiat astazi, .........
Intre partile:
D-na/dl ............... , cu domiciliul in ..................., posesor al CI seria .... nr. ...... eliberat de ........ la data de ............., CNP ............., denumit(a) in continuare Creditor (imprumutator)
si
Societatea ......, inmatriculata la Registrul Comertului sub nr. J............, Cod de identificare fiscala .............., cu sediul in ..............., reprezentata legal prin ........... in calitate de administrator, denumita in continuare Debitor (imprumutat).
De comun acord partile au convenit urmatoarele:
Art. 1. - Obiectul contractului
Obiectul contractului il reprezinta creditarea debitorului de catre creditor cu suma de ............. lei pentru efectuarea platilor necesare desfasurarii activitatii curente a beneficiarului.
Creditarea se poate face in numerar sau prin transfer bancar, in mai multe transe, in functie de nevoile debitorului.
Suma creditata (imprumutata) poate fi suplimentata prin act aditional semnat de ambele parti.
Art. 2. - Pretul contractului
Creditarea se realizeaza fara perceperea vreunei dobanzi (cu titlu gratuit).
Art. 3. - Obligatiile partilor
3.1. Obligatiile creditorului:
- sa crediteze societatea atunci cand disponibilitatile financiare din casieria societatii este insuficient pentru acoperirea platilor curente;
3.2. Obligatiile debitorului
- sa elibereze creditorului documente justificative pentru sumele primite in numerar;
- sa restituie creditorului sumele primite pe masura ce disponibilitatile financiare ii permit acest lucru si sa indice in documentele de plata ca sumele restituite sunt in contul creditului primit;
- sa puna la dispozitia creditorului, la cererea acestuia, situatia sumelor primite si restituite, cu evidentierea explicita a soldului ramas de restituit.
Art. 4. - Durata contractului
4.1.Contractul se incheie pe o durata de ......... ani.
4.2. in situatia in care creditul primit nu este restituit integral pana la expirarea duratei contractului, aceasta poate fi prelungita de parti prin act aditional.
Prezentul contract a fost incheiat in 2 exemplare originale, cate un exemplar pentru fiecare parte contractanta si intra in vigoare astazi, la data semnarii lui de catre ambele parti.
Creditor, Debitor,
Dna/Dl .............. Societatea .................
Administrator ............
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
IMM Invest Romania. CREDITARE SOCIETATE in valuta. Regulament BNRCreditarea societatii de catre salariati. In ce conditii se poate credita firma?Cesiune creanta si CREDITARE SOCIETATE. Ce tratament fiscal se aplica?Plafon plati numerar 2023: Noi modificari asupra tranzactiilor in numerar, conform OUG 115/2023CREDITARE SOCIETATE de catre administratori. Care e procedura?Sfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA