ANAF precizeaza: Formularul 394
ANAF reaminteste persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au perioada fiscala "trimestriala" pentru depunerea Decontului de TVA ca sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri / prestarile de servicii si achizitiile de bunuri / servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal aferente trimestrului I 2012.
In vederea indeplinirii acestei obligatii, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania vor completa si vor depune pana la data de 25 aprilie 2012 formularul (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" care se depune numai daca in cursul trimestrului I 2012 au fost realizate operatiuni de natura celor de mai sus.
Formularul se completeaza si se depune:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, prin detinerea certificatului calificat
- in format electronic sub forma unui fisier in format PDF, care are atasat fisierul XML, insotit de formularul listat, semnat sii stampilat, la registratura organului fiscal, ori prin posta cu confirmare de primire.
Dupa depunerea prin internet sau la ghiseu a formularului (394)"Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" starea acesteia se poate verifica accesand portalul www.anaf.mfinante.gov.ro/stare D112, iar in cazul in care pe pagina de vizualizare a starii declaratiei se afiseaza un mesaj cu erorile pe care le contine documentul depus, contribuabilul trebuie ca, in termen de 3
zile lucratoare, sa corecteze toate erorile comunicate si sa reia procesul de depunere a declaratiei 394.
Pentru corelarea informatiilor si evitarea neconcordantelor ce pot apare in baza de date centralizata rugam persoanele inregistrate in scopuri de TVA ca datele sa fie completate conform instructiunilor aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596/2011 publicat in M.O. nr. 927/28.12.2011.
Potrivit art. 219 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura fiscala nedepunerea formularului (394)
"Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, astfel:
- de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice
- de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash la livrare 100 lei si sold de achitat de catre glovo 700 lei. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. monografia de inregistrare a facturii; 2 trebuie facuta autofactura pentru vanzarile prin Glovo in valoare 900 de lei (1.000-100)? Cele incasate cash sunt incluse in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare. 2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asociat persoana fizica la mai mult de trei microintreprinderi HORECA
Intrebare: O persona fizica detine peste 25% actiuni la 3 societati comerciale care desfasoara activitate HORECA, toate 3 societatile aplicand impozitul pe veniturile microintreprinderilor. (codul CAEN 5610 Restaurante). Persoana fizica doreste sa infiinteze in luna decembrie 2023 a patra firma in care va avea 50% actiuni, cu obiect de activitate tot HORECA. Poate opta si pentru a patra firma sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca detine mai mult de 25% din valoarea/nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reportare sponsorizare
Intrebare: O societate a sponsorizat in 2021 suma de 1.500.000 lei, din care la sfarsitul anului 2021 a ramas o suma reportata de 500.000 lei. In 2022 din acea suma a dedus 200.000 lei, ramanand in continuare de reportat din 2021 suma de 300.000 lei. In 2023 societatea poate deduce suma de 300.000lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Sedii fixe in UE. Aplicarea regimului OSS
Intrebare: Daca o societate cu sediul in Romania a facut livrari intracomunitare in Franta si Germania catre persoane fizice si a obtinut din fiecare tara un cod de tva, pentru care depune deconturi de tva si plateste tva aferenta, poate sa se inregistreze acum in OSS? Inregistrarea in OSS se face dupa renuntarea in prealabil la codurile de tva din tarile mentionate sau se poate renunta la aceste coduri de tva si dupa inregistrarea in OSS? Mentionez ca bunurile livrate depasesc 500.000 euro/an/tara.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Imprumuturi de la persoane fizice.
Intrebare: O persoana fizica ce nu are calitatea de asociat sau administrator poate imprumuta o firma cu numerar? La ce face referire art. 4 alin. (1) din OUG 98/2023 unde se specifica ca o persoana juridica poate incasa de la o persoana fizica imprumut in valoare de 10.000 lei/persoana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –