Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este legislatia curenta in materie de credite online?

13-Nov-2024
128
Care este legislatia curenta in materie de credite online?
Legislatia in materie de credite online a evoluat semnificativ in ultimii ani, odata cu cresterea popularitatii acestor produse financiare. Creditele de acest tip au devenit o solutie rapida si accesibila pentru persoanele care au nevoie de finantare pe termen scurt. Cu toate acestea, dezvoltarea pietei a adus si provocari legislative, menite sa protejeze consumatorii si sa reglementeze activitatea institutiilor financiare nebancare (IFN-uri precum SimpluCredit.ro) care ofera astfel de servicii. In acest articol vom analiza principalele reglementari aplicabile acestor credite si cum acestea influenteaza atat creditorii, cat si debitorii.

Cadrul legal general
 Legislatia privind creditele online in Romania este reglementata in mare parte prin OUG nr. 52/2016, care transpune in legislatia nationala Directiva Europeana 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori. Aceasta ordonanta stabileste norme clare pentru institutiile financiare, inclusiv cele nebancare, si se aplica tuturor creditelor destinate consumatorilor, indiferent daca acestea sunt oferite online sau prin alte metode.

 In plus, activitatea IFN-urilor care ofera credite online este supravegheata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). BNR impune o serie de reguli stricte privind transparenta si modul de calcul al dobanzilor si al costurilor totale ale creditelor, pentru a preveni abuzurile si pentru a asigura o protectie sporita a consumatorilor.

Informarea prealabila a consumatorilor
 Una dintre cele mai importante obligatii impuse de legislatie este informarea corecta si transparenta a consumatorilor. Institutiile financiare care ofera credite online sunt obligate sa prezinte toate informatiile esentiale legate de credit, cum ar fi rata dobanzii, comisioanele, costul total al creditului (DAE – dobanda anuala efectiva) si conditiile de rambursare.


 In plus, legislatia prevede ca toate informatiile trebuie sa fie oferite intr-un mod clar si usor de inteles, inainte de semnarea contractului. Astfel, consumatorii au acces la toate detaliile esentiale si pot lua o decizie informata. In mediul online, aceasta obligatie devine si mai importanta, deoarece clientii nu intra intr-un dialog direct cu un reprezentant al institutiei financiare, ci navigheaza informatiile de pe site.
 
Dreptul de retragere si perioada de reflexie
 Conform legislatiei europene si nationale, consumatorii care contracteaza un credit online au dreptul de retragere din contract, fara a oferi explicatii, in termen de 14 zile de la semnarea acestuia. In aceasta perioada de reflexie, consumatorul poate analiza mai bine conditiile contractuale si isi poate reconsidera decizia.

 In cazul in care clientul decide sa se retraga, acesta trebuie sa notifice institutia de credit si sa returneze suma imprumutata, inclusiv dobanda pentru perioada in care creditul a fost accesat. Aceasta prevedere ofera o protectie suplimentara consumatorilor si le permite sa evite situatiile in care se simt presati sa accepte un credit rapid.

Stabilirea limitelor dobanzii si a costurilor

 O problema majora in ceea ce priveste creditele online o reprezinta costurile ridicate si ratele dobanzii semnificative. In Romania, legislatia nu impune un plafon maxim pentru dobanda perceputa de IFN-uri, insa acestea sunt obligate sa afiseze clar dobanda anuala efectiva (DAE). Totusi, in 2020, in urma unor discutii legislative, Parlamentul a incercat sa impuna anumite limitari pentru dobanzi, insa masurile nu au fost implementate complet.

 Pentru a se asigura ca dobanzile raman in limite rezonabile, BNR monitorizeaza constant activitatea IFN-urilor si stabileste cerinte stricte de raportare. Totodata, consumatorii sunt sfatuiti sa citeasca cu atentie toate conditiile contractuale si sa compare ofertele disponibile inainte de a lua o decizie.

Reguli privind colectarea si prelucrarea datelor personale
 
 Odata cu cresterea creditelor online, a aparut si o preocupare legata de protectia datelor personale. Legislatia europeana privind protectia datelor (GDPR) se aplica si in cazul institutiilor financiare care ofera astfel de credite. Astfel, IFN-urile sunt obligate sa colecteze si sa prelucreze datele personale ale consumatorilor in conformitate cu normele GDPR, sa asigure securitatea acestora si sa informeze clientii despre scopul si durata prelucrarii datelor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016