Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comision agent de asigurari

14-Sep-2010
10472
Intrebare:
As dori sa stiu daca comisionul pe care il incaseaza un agent de asigurari de la o firma de asigurari se include in baza de impozitare a TVA-ului. Adica daca depaseste plafonul de 35.000 euro trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA ?


Raspuns:
In situatia in care persoana impozabila desfasoara exclusiv activitati constand in intermedierea in asigurari, consider ca nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA chiar daca realizeaza o cifra egala sau mai mare cu echivalentul in lei a plafonului de 35.000 euro stabilit la cursul valutar in vigoare la data aderarii. Aduc drept argument prevederile articolului 152 alineatul 2 din Codul fiscal prin care se precizeaza faptul ca cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru obligatia de inregistrare in scopuri de TVA este formata, printre altele, din operatiunile scutite fara drept de deducere reglementate prin articolul 141 alin. (2) lit. b), dar cu conditia ca aceste operatiuni sa nu fie accesorii activitatii principale. Prin normele de aplicare, la punctul 61 alineatul 1, se face precizarea ca o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile reglementate la pct. 47 alin. (3)
  1. realizarea acestui tip de operatiune necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
  2. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
  3. suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.

De asemenea, un alt argument prin care sustin ca un broker in asigurari nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, sunt prevederile punctului 66 alineatul (7) si alineatul (8) din normele metodologice de aplicare ale articolului 153 din Codul fiscal conform carora in situatia in care o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, ulterior inregistrarii, desfasoara numai operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, aceasta este obligata sa se retraga din evidentele platitorilor de TVA. Prin acest articol de lege se face precizarea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA , dar care desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, sunt obligate sa solicite anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere.

Aceasta obligatie de scoatere din evidenta rezulta si din vectorul fiscal cod 010 reglementat prin O.M.F.P. nr. 262/2007, formular in baza caruia firma respectiva este obligata sa solicite scoaterea din scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, astfel:
  • la punctul 1.12. "Ca urmare a incetarii activitatii";
  • la punctul 1.13. "Ca urmare a desfasurarii in exclusivitate de operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA".

Activitatea desfasurata de agentul de asigurari se incadreaza in prevederile Codului fiscal articolul 141 "Operatiuni scutite in interiorul tarii" alineatul 2 litera b): "operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;"

Prin normele de aplicare ale articolului 141 alineatul (2) litera b) la punctul 35^1 alineatul (2) se precizeaza faptul ca scutirea de taxa pentru serviciile de asigurare se aplica doar de catre societatea care suporta riscul si care incheie contractul cu clientii, inclusiv in cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor sau reasigurarilor. In acest sens se face trimitere la hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-240/99 Skandia.

In concluzie, avand in vedere faptul ca agentul de asigurari este un intermediar in cadrul operatiunilor de asigurare, consider ca operatiunile realizate sunt scutite fara drept de deducere deoarece riscul este suportat de catre societatea de asigurari in numele si in contul caruia, in calitate de intermediar, agentul de asigurari incheie politie de asigurare. Astfel, comisionul incasat de catre un intermediar reprezinta contravaloarea unei "prestari de servicii efectuate in legatura directa cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016