
Raportul Special
realizat de specialisti
O societate a intocmit intotdeauna declaratie pentru fondul de mediu, dar fara a avea activitate aferenta, declaratia s-a emis pe zero. Este obligatorie transmiterea acestor declaratii?
Actul normativ care reglementeaza Fondul pentru mediu este OUG nr. 196/2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile ulterioare.
La art. 9 din Ordonanta sunt prevazute veniturile din care se constituie Fondul pentru mediu si anume, contributiile, taxele pentru emisiile de poluanti, ecotaxa, taxele pentru neachizitionarea certificatelor verzi etc. datorate de contribuabilii enumerati la lit a) y) precum si din alte venituri aprobate prin hotarare a Guvernului.
Obligativitatea completarii si depunerii declaratiei este prevazuta de Ordinul Ministrului mediului, apelor si padurilor, nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu", cu modificarile ulterioare. Ordinul contine si instructiunile de completare si depunere a declaratiei.
Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu se completeaza si se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de contribuabil/platitor la bugetul Fondului pentru mediu, potrivit legislatiei in vigoare.
Incepand cu perioada de raportare pentru luna iulie 2021, declaratiile se vor depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta. In acest sens este obligatorie inrolarea in sistem a reprezentantului societatii, in baza unei semnaturi electronice calificate. Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii on-line" se realizeaza prin completarea, tot on-line, a unui formular de pe site-ul AFM, la care se pot anexa copii ale documentelor solicitate.
Asa cum se dispune si in instructiunile de completare ale formularului, in prima parte a declaratiei se inscriu informatiile privind obligatia bugetara de plata la Fondul pentru mediu, conform dispozitiilor OUG nr. 196/2005, cu modificarile ulterioare.
Se precizeaza in continuare In situatia in care, pentru perioada de raportare, nu rezulta sume datorate, reprezentand contributii, taxe ori alte sume pentru care persoanele juridice si persoanele fizice au dobandit calitatea de contribuabili/platitori la bugetul Fondului pentru mediu, se inscrie cifra 0 (zero).
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Din informatiile prezentate de d-voastra rezulta ca societatea desfasoara activitati de incarcare descarcare a marfurilor, conform cod CAEN 5224.
Daca din derularea acestei activitati nu rezulta ca va incadrati in vreuna din literele prevazute la art. 9 din OUG nr. 196/2005, cu modificarile ulterioare, respectiv nu sunteti contribuabil/platitor la bugetul Fondului pentru mediu, nu este necesar sa completati si sa trimiteti declaratia privind obligatiile pentru Fondul pentru mediu.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Declaratia 112 se depune online pana la 26 septembrieCalendar ANAF. Pana pe 7 iunie 2024 trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleDescarca Declaratia 100 actualizata. Ultima versiuneCe declaratii fiscale se depun in decembrie 2012Cine are obligatia sa depuna Declaratia 200?Ultimele articole
Declaratii ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna IUNIE 2025Declaratii ANAF. Ce obligatii fiscale au contribuabilii in luna MAI 2025DEPUNERE DECLARATII ANAF. Cele mai importante termene pentru luna APRILIE 2025Calendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importanteCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceSfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA