Desfiintarea impozitului pe profit: o varianta posibila?
Cosmin Marinescu, conferentiar universitar doctor la Academia de Studii Economice si
consilier al ministrului finantelor publice pe probleme de analiza si politica economica, a dezbatut, intr-o analiza pentru Ziarul Financiar, modul in care impozitarea profitului a ajuns sa se ghideze dupa o politica fiscala care seamana mai degraba cu un aspirator.
Simplificarea fiscala nu pare sa fi ajutat foarte mult la o impozitare onesta a profitului si nici la reducerea evaziunii fiscale. Fenomen numit de Cosmin Marinescu drept un "ping-pong fiscal permanent, vicios si costisitor", principiul de maximizare a profitului pare sa fie un fel de leapsa intre institutiile care trebuie sa incaseze taxe si cei care sunt datori sa isi indeplineasca obligatiile de plata.
In aceeasi dezbatere, este amintit faptul ca, nu de putine ori, problema intre stat si mediul de afaceri e cauzata de un sistem defectuos de plata a impozitului si nu neaparat de numarul sau cuantumul taxelor. Este, asadar, o urmare fireasca (chiar daca nu una dezirabila) ca plata impozitului pe profit sa devina, pentru multi, o piatra de incercare.
Numarul de taxe s-a redus considerabil, aminteste Marinescu, de la "aproape 500 la 245 in prezent", precizand insa si ca "acolo unde si atunci cand s-a facut, simplificarea fiscala a fost doar una marginala".
Problemele care ingreuneaza buna circulatie a sumelor, fie ca vorbim de investitii sau de plati datorate statului, au la baza, asadar, o structura organizatorica similara unei paduri in care apar numerosi arbusti pe care cineva uita sa ii mai taie. Cu greu isi mai face astazi un om de afaceri drum prin hatisul administrativ in aproape orice domeniu.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Sa nu uitam ca, la inceputul anului, se discuta deja de aparitia unui alt act normativ care sa clarifice modificarile intrate in vigoare de la 1 ianuarie a.c. si respectiv, 1 februarie 2013. Un fel de clarificari aduse clarificarilor, asa cum e nevoie, de multe ori, de dovada la dovada.
Revenind la analiza amintita mai sus, concluzia conferentiarului Cosmin Marinescu are in prim-plan o economie care nu va avea decat de suferit atata vreme cat sistemul fiscal si cel administrativ vor continua sa functioneze in baza unei structuri greoaie si costisitoare.
Acesta lanseaza astfel ideea ca
desfiintarea impozitului pe profit ar putea fi "o solutie sistemica" odata cu trecerea la "un impozit elementar de 1-2% asupra cifrei de afaceri sau chiar in regim regresiv". Astfel, a explicat acesta, "
la fiecare 100 de lei incasati, 1 leu intra in buzunarul statului. Usor de conceput, de calculat si de administrat, odata ce s-ar simplifica poate peste un sfert din Codul fiscal actual".
Multe dintre
problemele actuale care tin de
deductibilitatea cheltuielilor, de costurile datorate contabililor si expertilor, de amortizarea mijloacelor fixe, s-ar reduce considerabil, daca nu chiar ar disparea definitiv.
Chiar daca aceasta varianta pare una benefica mediului de afaceri, ramane de vazut in ce masura o idee aparent buna, aplicabila si cu sanse de reusita ar putea face efectiv lumina in acea "padure" fiscala in care, cel putin in prezent, se face din ce in ce mai intuneric.
Asteptam
opiniile dumneavoastra in legatura cu ideea desfiintarii impozitului pe profit. Folositi
formularul de mai jos pentru a ne impartasi parerile in legatura cu acest subiect.
Considerati ca o astfel de masura ar aduce rezultate favorabile mediului de afaceri?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va avea aceasta livrare in situatia in care firma vanzatoare sa nu fie obligata la ajustare TVA. Daca firma se afla in procedura falimentului va trebui sa impoziteze rezervele din reevaluarea prezentei cladiri?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate bursa privata
Intrebare: Societatea acorda bursa privata pentru copiii unui fost angajat, care a decedat la inceputul acestui an. Am considerat suma de 1.500 lei deductibila, inclusa in plafonul de 5% cheltuieli sociale. Ceea ce depaseste, am considerat cheltuiala nedeductibila. Este corecta abordarea sau trebuie tratat diferit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aplicare regim marja vanzare autoturism
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate constructii a achizitionat in 2022 un autoturism de la o societate care aplica regimul special de TVA pentru bunuri second hand (regimul marjei). In 2024 se doreste vanzarea acestui autoturism, se factureaza/colecteaza TVA de 19%? Poate aplica regimul marjei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Administrator societate fara CIM sau contract de administrare
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit,al carei administrator a fost salariat pana in 30.09.2024. Avand multe lucrari pe teren, a beneficiat, alaturi de salariati de diurna legala de 50 lei/zi. Intrebarea este: incepand cu 01.10.2024, pe baza delegatiei de deplasare, poate incasa in continuare diurna legala, daca nu are incheiat contract de mandat de administrator remunerat? Va rog un temei legal,daca se poate, in ce conditii are dreptul la decontarea diurnei si daca valoarea este deductibila...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<