
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Problema fiscala
Este vremea dividendelor! Cum procedam daca beneficiarul dividendelor este o persoana juridica? Trebuie sa raspundem mai intai la o serie de intrebari:
Chestiune prealabila ? ce inseamna dividend?
Dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Dividendele se distribuie proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce impozit platim?
Impozitul pe dividendele cuvenite unei persoane juridice romane se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendulu brut platit.
Cand platim dividendele?
Dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Cand platim impozitul pe dividende?
Impozitul pe dividende se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.
In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.
Cand nu platim impozitul pe dividende?
Nu se plateste impozitul pe dividende daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii dividendelor.
Conditia privitoare la perioada de detinere a participatiei minime are in vedere o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii dividendelor.
Cum inregistram in contabilitate?
Acte normative aplicabile:
Art. 7 punctul 12 si art. 36 alin. (2)-(4) din Codul fiscal
Art. 67 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Sfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<