Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzile inregistrate in cont dupa 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%

07-Iul-2010
2941



Veniturile din dobanzile inregistrate in conturile clientilor dupa 1 iulie, chiar daca sunt aferente depozitelor la termen consituite inainte de aceasta data, vor fi impozitate in integralitate cu 16%, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Institutia a transmis Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) o notificare prin care clarifica tratamentul fiscal aplicat dobanzilor aferente depozitelor.

"Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma ?dobanda realizata? se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. In consecinta, in masura in care dobanzile sunt inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile", potrivit scrisorii.

Astfel, la depozitele la termen cu plata dobanzii la scadenta, castigurile inregistrate dupa 1 iulie vor fi impozitate integral, chiar daca cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs inainte de aceasta data.

Sistemul avantajeaza clientii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobanzii se realizeaza lunar, independent de scandeta finala. In acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobanzile marcate efectiv dupa 1 iulie.

Dupa publicarea primei variante de modificare a Codului Fiscal, bancile au interpretat ca impozitarea se va realiza doar pentru dobanzile care revin in perioada reziduala, de la 1 iulie la scadenta depozitelor.

In scrisoarea Finantele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. In acest caz, dobanda inregistrata in cont dupa 1 iulie este impozabila.

De altfel, bancile au impozitat cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat au considerat ca Ministerul Finantelor apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Pe de alta parte, Raiffeisen Bank a suspendat luni retinerea impozitului pe dobanzile obtinute de clienti la depozitele cu scadenta dupa data de 1 iulie, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Potrivit lui Dan Badin, director taxe la PricewaterhouseCoopers (PwC), impozitarea intregii dobanzi realizate la depozitele cu scadenta dupa 1 iulie indiferent de data la care au fost constituite este similara practicii din 2009, cand s-a aplicat scutirea de taxare.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat marti ca Ministerul Finantelor a promis ca in cursul acestei saptamani vor aparea normele la legea privind impozitarea veniturilor din dobanzi.

Sursa Mediafax 07/07/2010

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016