Editorial - Pana unde vor intinde coarda?
Lipsa resurselor financiare pentru bugetul de stat a ?stimulat?, in acest an, efervescenta declarativa si legislativa deosebite din partea Guvernului. Declaratii care, la nici 3 zile una de alta, se bateau cap in cap de sa spui (si pe buna dreptate) ca ?meseriasii? ori fac parte din ?tabere? adverse, ori au luat-o pe aratura, ori sunt complet depasiti de situatie; acte normative ambigui pe care nici n-apucam sa le terminam de citit ca apar si ?Normele? sau te-miri-ce completari care spun altceva.
In tot acest timp, nici opozitia nu se lasa mai prejos. PSD, spre exemplu, se pregateste asiduu pentru misiunea de salvare a Romaniei si, pentru a-si arata ?valoarea?, scoate la vedere prin toata mass-media programul cu cele 100 de solutii de guvernare, grupate pe masuri care vor fi aplicate in prima zi de guvernare, in prima luna, in primul an, respectiv in primul mandat. Masurile arata, evident, foarte frumos pe hartie, dar, daca stai sa le gandesti (chiar si asa, ca ?novice?) nitel mai bine decat poate o gaina, realizezi imediat ca ?baietii? fie ne cred foarte "inocenti", fie traiesc in lumea lor, o lume care nu ar avea nicio legatura cu trista realitate din ?fascinanta? Romanie.
In acest mediu demn de a inspira cele mai reusite opere despre haos sau, cine stie, despre... psihoza, prin nu stim ce ?abracadabra? maiestrit al ?celor mari? (dar nu chiar asa de tari cum si-ar dori...), angajatii din Ministerul de Finante sunt in pericol de a nu-si mai primi stimulentele. Nu vreau sa discut aici despre cat de justificate si pentru cine sunt drepte aceste stimulente. Mai relevant este ca, in lipsa lor, majoritatea angajatilor din Minister ar ramane cu niste ?salarii? intr-adevar ridicol de mici, dupa ce veniturile le-au fost deja reduse drastic. Ce se intampla mai departe? Era la mintea cocosului, dar se pare ca n-a fost si la mintea ?siefilor? (sau, cine stie, si-or fi spus ?s-o incercam si p-asta, sa vedem pana unde tine): proteste sau, mai bine zis, revolta generala in Minister.
Ce inseamna, in acest moment, ?baiul? din cadrul Ministerului? Simplu si trist pentru Guvern, chiar foarte trist: inseamna ca legile cu care s-au chinuit (si ne-au chinuit...) dumnealor atata sa gaseasca surse de finantare, sa ?stimuleze? contribuabilii sa nu recurga la evaziune si sa-si plateasca la timp datoriile isi vor pierde semnificativ din eficienta, din "forta colectoare". De ce? Pur si simplu deoarece personalul din Minister si cel din ANAF nu vor mai avea niciun interes sa-si faca datoria pentru niste bani care, multora dintre ei, nu le-ar ajunge nici de mancare. Asadar, avem (cu tot haosul creat si dupa muuult chin) legi pentru extinderea bazei de impozitare, pentru cresterea cotelor de impozitare, avem si legi pentru combaterea evaziunii si pentru sanctionarea neplatii la timp a datoriilor catre stat. Intrebarea pe care ar fi trebuit sa si-o puna "sefii" inainte de izbucnirea conflictului este ?Cine va mai pune aceste legi in aplicare??.
Deocamdata nu stim, ca angajatii dumneavoastra s-au cam saturat se pare, le-a cam ajuns austeritatea la os...
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Sursa: Liviu Deculescu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dividende neridicate si lasate in societate
Intrebare: In luna decembrie 2024, asociatul unic hotaraste repartizarea sumei de 100.000,00 lei din profitul nerepartizat din anii precedenti (contul 1171) la dividende. Se calculeaza impozitul de 8% in valoare de 8.000,00 lei, cu scadenta la 25.01.2025. Dividendele in valoare de 92.000,00 lei nu se platesc asociatului, acesta luand decizia ca suma respectiva sa ramana la dispozitia societatii sub forma de creditare a acesteia de catre asociat. Este posibila aceasta operatiune? Care sunt riscurile si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cost de achizitie a unui bun
Intrebare: La o firma neplatitoare de TVA, achizitionam un aparat de epilare definitiva in valoare de 1.930 USD, iar transportul costa 1.150 USD. Va rog sa-mi spuneti daca receptia trebuie facuta separat astfel: 371 = 401 1.930 USD (aparat de epilare) 624 = 401 1.150 USD (transport) sau Inregistram impreuna astfel: 371 = 401 3.080 USD (aparat de epilat, incluzand transportul)? As dori sa stiu daca pretul transportului trebuie inclus in valoarea de achizitie a produsului sau trebuie evidentiat separat.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Bon fiscal la plata cu cardul
Intrebare: Sunt societatile obligate sa emita bon fiscal la plata cu cardul? Legea nr. 317/2024 mentioneaza eliminarea obligativitatii de a imprima/in mana bonul fiscal la plata cu cardul, insa nu precizeaza aspecte legate de emiterea acestuia. De asemenea, in cazul in care societatile sunt inca obligate sa emita bon fiscal pentru platile cu cardul, care ar fi sanctiunile aplicabile pentru nerespectarea acestei obligatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<