Editorial - Pana unde vor intinde coarda?
Lipsa resurselor financiare pentru bugetul de stat a ?stimulat?, in acest an, efervescenta declarativa si legislativa deosebite din partea Guvernului. Declaratii care, la nici 3 zile una de alta, se bateau cap in cap de sa spui (si pe buna dreptate) ca ?meseriasii? ori fac parte din ?tabere? adverse, ori au luat-o pe aratura, ori sunt complet depasiti de situatie; acte normative ambigui pe care nici n-apucam sa le terminam de citit ca apar si ?Normele? sau te-miri-ce completari care spun altceva.
In tot acest timp, nici opozitia nu se lasa mai prejos. PSD, spre exemplu, se pregateste asiduu pentru misiunea de salvare a Romaniei si, pentru a-si arata ?valoarea?, scoate la vedere prin toata mass-media programul cu cele 100 de solutii de guvernare, grupate pe masuri care vor fi aplicate in prima zi de guvernare, in prima luna, in primul an, respectiv in primul mandat. Masurile arata, evident, foarte frumos pe hartie, dar, daca stai sa le gandesti (chiar si asa, ca ?novice?) nitel mai bine decat poate o gaina, realizezi imediat ca ?baietii? fie ne cred foarte "inocenti", fie traiesc in lumea lor, o lume care nu ar avea nicio legatura cu trista realitate din ?fascinanta? Romanie.
In acest mediu demn de a inspira cele mai reusite opere despre haos sau, cine stie, despre... psihoza, prin nu stim ce ?abracadabra? maiestrit al ?celor mari? (dar nu chiar asa de tari cum si-ar dori...), angajatii din Ministerul de Finante sunt in pericol de a nu-si mai primi stimulentele. Nu vreau sa discut aici despre cat de justificate si pentru cine sunt drepte aceste stimulente. Mai relevant este ca, in lipsa lor, majoritatea angajatilor din Minister ar ramane cu niste ?salarii? intr-adevar ridicol de mici, dupa ce veniturile le-au fost deja reduse drastic. Ce se intampla mai departe? Era la mintea cocosului, dar se pare ca n-a fost si la mintea ?siefilor? (sau, cine stie, si-or fi spus ?s-o incercam si p-asta, sa vedem pana unde tine): proteste sau, mai bine zis, revolta generala in Minister.
Ce inseamna, in acest moment, ?baiul? din cadrul Ministerului? Simplu si trist pentru Guvern, chiar foarte trist: inseamna ca legile cu care s-au chinuit (si ne-au chinuit...) dumnealor atata sa gaseasca surse de finantare, sa ?stimuleze? contribuabilii sa nu recurga la evaziune si sa-si plateasca la timp datoriile isi vor pierde semnificativ din eficienta, din "forta colectoare". De ce? Pur si simplu deoarece personalul din Minister si cel din ANAF nu vor mai avea niciun interes sa-si faca datoria pentru niste bani care, multora dintre ei, nu le-ar ajunge nici de mancare. Asadar, avem (cu tot haosul creat si dupa muuult chin) legi pentru extinderea bazei de impozitare, pentru cresterea cotelor de impozitare, avem si legi pentru combaterea evaziunii si pentru sanctionarea neplatii la timp a datoriilor catre stat. Intrebarea pe care ar fi trebuit sa si-o puna "sefii" inainte de izbucnirea conflictului este ?Cine va mai pune aceste legi in aplicare??.
Deocamdata nu stim, ca angajatii dumneavoastra s-au cam saturat se pare, le-a cam ajuns austeritatea la os...
Sursa: Liviu Deculescu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de 01.08.2024, conform art. 316 alin. (11) lit. d. Furnizorul a emis cele doua facturi cu TVA. In data de 13.08.2024, furnizorul a redevenit platitor de TVA. a) In ceea ce priveste achizitia in perioada in care TVA-ul este anulat (01-12 august), care este monografia contabila? b)...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dobanda fiscala sau civila solicitata la plata
Intrebare: O SRL in luna aprilie 2013 a intrat in insolventa. ANAF s-a inscris la masa credala cu suma de 514.420 lei. In luna ianuarie 2017, SRL-ul a intrat in faliment, iar ANAF s-a inscris cu o suma suplimentara de 152.159 lei, rezultand un total de 666.579 lei. In luna decembrie 2015, SRL a depus un decont de TVA cu optiune de rambursare pentru suma de 858.912 lei. Dupa rezolvarea decontului (RIF-ul a fost contestat in diferite instante, castig de cauza avand loc in octombrie 2021), ANAF a compensat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatia generarii codului UIT in sistemul RO e-Transport
Intrebare: O societate comerciala, membra intr-o Cooperativa Agricola, livreaza naut (produs cu risc fiscal ridicat) catre aceasta. Societatea comerciala si Cooperativa Agricola au acelasi sediu si acelasi depozit. Marfa (nautul) practic nu este incarcata intr-un mijloc de transport si nu paraseste depozitul; este intocmita doar e-factura. Bunurile respective cu risc fiscal ridicat fac, in acest caz, obiectul monitorizarii in sistemul RO e-Transport? Este necesara generarea codului UIT?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Indemnizatie de maternitate. Stagiu de cotizare. Baza de calcul
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect in urmatoarea situatie: O salariata a adus in luna iunie un concediu medical cu codul 08 (sarcina si lauzie) pentru perioada 01.06.2024-30.06.2024. La societatea noastra a inceput sa lucreze din 01.01.2024, dar a adus o adeverinta de la vechiul loc de munca cu veniturile realizate in perioada 01.06.2023-31.12.2023. Este corect sa luam in calcul pentru indemnizatia de concediu medical si veniturile de la vechiul angajator sau trebuie sa tinem cont doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << PFA. Relatii de colaborare
Intrebare: O PFA doreste sa realizeze un proiect de valoare 200.000 lei in domeniul informatic pentru o SRL din Romania. PFA doreste sa imparta lucrarea cu un colaborator, tot PFA, prin subcontract. PFA poate incheia subcontractul cu cealalta PFA sau doar SRL si PFA pot incheia un asemenea contract pentru aceasta valoare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare operatiuni cu numerar puncte de lucru/sediu
Intrebare: Avem doua firme: una cu obiect de activitate fabricarea produselor de cofetarie si alta cu obiect de activitate vanzarea acestora. Locatiile unde avem magazinele sunt raspandite in mai multe judete din tara, fata de sediul firmei. Cum putem colecta, prin personal propriu, banii in numerar din cofetarii, in mod cat mai sigur si legal? Ce documente intocmim la ridicarea banilor incadrati din vanzari, din cofetarii (puncte de lucru), unde avem registru de casa? Ce documente intocmim la incasarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<