Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul practic al contabilului din CONSTRUCTII. Tratament fiscal pentru operatiunile legate de constructii si servicii asociate: evaluare, avans, TVA, taxe, etc.

14-Sep-2022
3528
Ghidul practic al contabilului din CONSTRUCTII. Tratament fiscal pentru operatiunile legate de constructii si servicii asociate: evaluare, avans, TVA, taxe, etc.

Stimate coleg contabil,

Este imposibil sa nu va loviti in activitatea dvs. de operatiuni legate de constructii.

Indiferent ca firma dvs. doreste sa achizitioneze un imobil, sa amenajeze un spatiu de birouri in vederea desfasurarii activitatii sau sa inchirieze/vanda un depozit sau o hala, operatiunile legate de constructii sunt prezente si ridica intotdeauna mari probleme.

Motivul probabil il banuiti: legislatia extrem de stufoasa.

Operatiunile legate de constructii si servicii asociate acestora sunt reglementate consistent, de aici si dificultatile practice legate de tratamentul lor fiscal: evaluare, avans, TVA, taxe, amortizare, reevaluare, casare etc. Stiti sa gestionati corect toate aceste aspecte?

Foarte important!
A fost introdus un nou capitol:
Aplicarea facilitatilor in constructii!

 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii, ca urmare a desfasurarii activitatii in domeniul constructiilor precum si in principalele domenii de producere a materialelor de constructii, beneficiaza in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, de scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiei sociale de sanatate precum si de reducerea cotei contributiei de asigurari sociale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.

Aceste conditii au suferit modificari majore in anul 2022. Aceste modificari au fost aprobate printr-o succesiune de acte normative/proceduri. Aplicantii facilitatilor au dificultati in a stabili de cand se aplica anumite prevederi, cum se calculeaza cifra de afaceri sau de cand este limitat salariul la 10.000 lei (anterior modificarilor acest plafon fiind de 30.000 lei).

Va prezentam unica lucrare care va ofera detaliat tratamentul fiscal al tuturor tipurilor de operatiuni din sfera constructiilor!


Lucrarea Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor abordeaza in mod profesionist toate elementele pe care le implica buna desfasurare a operatiunilor cu imobilizari corporale. Continutul este actualizat si usor de urmarit, iar limbajul este simplu si clar, astfel incat intelegeti exact ce aveti de facut in practica.

5 beneficii majore pentru dvs. daca achizitionati aceasta lucrare!


1. Gasiti intr-un singur loc toata informatia de baza necesara pentru domeniul constructiilor;

2. Beneficiati de exemple si monografii contabile specifice acestui domeniu, esentiale pentru stabilirea unor tratamente fiscale (TVA, cifra de afaceri salarii etc.);

3. Puteti reflecta corect in contul de profit si pierderi constructiile/cladirile neterminate la sfarsit de luna;

4. Desi lucrarea este pe stick, accesul la informatia continuta se poate face practic de oriunde, in platforma www.rsonline.ro, imediat ce plata produsului este confirmata in contul Rentrop&Straton. Important este sa existe conexiune la internet. Va puteti loga cu un cod de client si CNP/CUI;

5. Cand consultati lucrarea in www.rsonline.ro, puteti printa paginile care va intereseaza. 

8 aspecte practice pe care trebuie sa le aveti in vedere, tratate pe larg in lucrare

1. Tratamentul contabil si fiscal al constructiilor este diferit in functie de natura activitatii
Constructiile pot fi incadrate ca imobilizari, investitii imobiliare sau stocuri. Achizitia constructiilor se reflecta in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, dar si cu respectarea prevederilor Codului Fiscal.

2. Modalitatile de intrare in companie a unei constructii sunt:
- achizitie directa cu plata;
- aport la capitalul social;
- achizitie cu plata in rate;
- achizitie in leasing;
- productie - in functie de destinatia acestora, activitatea de productie se incadreaza la productie de imobilizari sau productie de stocuri.

3. Constructiile sunt bunuri cu durata de viata mare
Din acest motiv, lucrarea pe care v-o oferim prezinta si tratamentul cheltuielilor ulterioare efectuate asupra unui imobil.

4. Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, firmele pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

5. Imobilele pot iesi din patrimoniu prin diverse operatiuni
Este vorba aici despre vanzare, casare, dare in plata, aport la capitalul altei societati, transfer catre asociati in urma lichidarii. Lucrarea stabileste care este modalitatea de inregistrare a iesirilor din patrimoniu, precum si tratamentul TVA aferent.

6. O societate poate sa utilizeze in activitatea sa un imobil inchiriat sau primit in comodat

7. Amenajarile spatiilor inchiriate se recunosc in contabilitate, dar si din punct de vedere fiscal, ca imobilizari corporale amortizabile. Tratamentul acestor operatiuni se regaseste in capitolul dedicat „Amenajarea/modernizarea spatiilor inchiriate/in comodat”.

8. Domeniul constructiilor civile este unul dintre cele mai dezvoltate domenii in economia romaneasca in acest moment. Lucrarea vine in intampinarea dvs. cu exemple si monografii contabile specifice acestui domeniu, esentiale pentru stabilirea unor tratamente fiscale (TVA, cifra de afaceri, salarii etc.).

Un avantaj major al lucrarii „Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor”!


Lucrarea abunda in studii de caz care analizeaza situatii frecvent intalnite in practica si care ofera solutii in concordanta perfecta cu legislatia actuala.

Cititi, va rugam, in continuare cateva exemple de intrebari rezolvate si convingeti-va de utilitatea lor pentru activitatea dvs.:

Intrebare:
Societatea ABC SRL doreste sa inlocuiasca centrala termica existenta care a fost cuprinsa in valoarea cladirii, cu una mai performanta.
Cums e inregistreaza factura cu noua centrala si factura cu piesele auxiliare pentru noua centrala si care sunt notele contabile?

Intrebare:
Asociatul Popescu George subscrie ca aport in natura la capitalul social al societatii ABC SRL un imobil in valoare de 300.000 lei conform raportului efectuat de un expert evaluator, membru A.N.E.V.A.R. Formalitatile de transfer al titlului de proprietate se efectueaza in termen de 30 de zile de la data cererii de mentiuni.
Care sunt operatiunile de inregistrare in contabilitate in urma aportului la capitalul social al unei constructii?

Intrebare:
Societatea ABC SRL, platitoare de impozit pe profit si TVA, decide achizitionarea unui spatiu de birouri in valoare de 100.000 lei, constructie veche din punct de vedere al TVA, de la o alta societate inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Vanzatorul imobilului nu a optat pentru taxarea livrarii, deci din punct de vedere al TVA s-a aplicat scutirea prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. In luna aprilie anul N primeste factura de avans de la un furnizor in valoare de 20.000 lei. In luna iulie anul N furnizorul factureaza aceasta cladire si storneaza avansul.
Cum se inregistreaza cele doua facturi in contabilitatea beneficiarului?

Intrebare:
Societatea ABC SRL decide la data de 31.12 anul N trecerea de la metoda reevaluarii la metoda costului conform reglementarilor contabile.
Care este monografia contabila potrivit prevederilor regasite în Reglementarile contabile?

Autorul lucrarii este dna Olga Crevelescu

Expert contabil, membru al Corpului expertilor contabili si a Contabililor Autorizati din Romania
Experienta relevanta: peste 12 ani in servicii de contabilitate, salarizare si consultanta: alimentatie publica, servicii, turism, constructii, comert, transport, productie

Comandati chiar acum lucrarea „Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor”!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Ghidul practic al contabilului din CONSTRUCTII. Tratament fiscal pentru operatiunile legate de constructii si servicii asociate: evaluare, avans, TVA, taxe, etc.":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016