Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM-urile, PFA-urile, II-urile, profesionistii si ONG-urile vor putea compensa plata facturilor de curent si gaze

28-Oct-2021
6157
IMM-urile, PFA-urile, II-urile, profesionistii si ONG-urile vor putea compensa plata facturilor de curent si gaze

Pana acum, OUG 118/2021 stabilea ajutor financiar pentru plata facturilor de curent si gaze in perioada 1 noiembrie 2021 -31 martie 2022, pentru consumatorii casnici. Conform unui nou proiect legislativ, compensarea la facturi se va acorda si IMMurilor, profesiilor liberale, microintreprinderilor, PFA-urilor, II-urilor, IF-urilor, etc.

Masurile introduse de Parlament prevad extinderea categoriilor care pot beneficia de compensarea facturilor la curent si gaze. Este vorba despre IMM-uri, PFA-uri, II-uri, IF-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, microintreprinderi, unitati de cult, spitalele publice si private, unitati de invatamant publice si private, organizatii neguvernamentale, unitatile de cult, furnizorii publici si privati de servicii sociale.

In acest context va fi modificat OUG 118/2021 care stabilea o schema de acordare a unei compensari lunare pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze pentru lunile noiembrie 2021- martie 2022, doar consumatorilor casnici.

Compensatii pentru categoriile extinse de consumatori

-vor fi exceptati, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta ?i accizei.

-in cazul gazelor naturale, acesti clienti vor fi exceptati de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distributie si accizei.

Atentie! Aceste categorii trebuie sa depuna o cerere insotita de o declaratie pe proprie raspundere la furnizorii de energie electrica si/ sau gaze naturale pentru a beneficia de schema de ajutor.

Cresterea ajutorului pentru consumatorii casnici

Noul act prevede si cresterea ajutorului pentru clientii casnici care ar putea beneficia in perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 de o compensatie unitara in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si de o compensatie unitara in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contract.

Compensatia ar putea fi acordata pentru o limita de 1.500 kWh energie electrica, alocat in transe lunare.

Compensatia ar putea fi acordata pentru o limita maxima a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3, alocat in transe lunare. 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016