
Raportul Special
realizat de specialisti
Societatea noastra are ca obiect de activitate principal comert cu ridicata piese auto. Societatea vinde salariatilor pentru uz propriu piese si accesorii auto. Avand in vedere Normele de aplicare a OUG 28/1999 din Hotararea 804/2017 art. I pct. 4, se precizeaza: "In sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier.
Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu". Va rog sa ne precizati daca avem obligatia detinerii unei case de marcat si daca este corect a se incasa contravaloarea produselor vandute cu chitanta. Sau poate ne sugerati alta modalitate. Multumim.
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
Art. 1 din OUG 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Normele metodologice de aplicare a acestei ordonante stabilesc ca, in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre propriii angajati pentru uzul propriu.
Asadar, cata vreme societatea efectueaza vanzari cu amanuntul doar ocazional, respectiv doar catre propriii angajati pentru uzul propriu, aceasta nu are obligatia sa utilizeze casa de marcat. Pentru aceste vanzari de bunuri, daca sumele se incaseaza in numerar, se va emite o chitanta.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Sfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA