Primarul poate sa dea amenzi usturatoare daca nu ai asigurare de locuinta
Asa cum a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, toti cei care au polite facultative pentru locuinta, vor trebui sa se prezinte la primarii pentru a face dovada ca au casele asigurate. Cei care nu isi cumpara o astfel de polita pana la 5 august risca sa plateasca amenzi.
Cu toate acestea, normele care ar trebui sa reglementeze aplicarea acestei amenzi nu includ si o grila dupa care sa fie stabilit cuantumul penalizarii, astfel incat primarii pot acorda amenzi dupa bunul plac.
Exista insa si limite intre care pot fi aceste amenzi, legea mentionand sume cuprinse intre 100 si 500 lei care ar trebui sa fie percepute de la proprietarii care nu detin o polita de asigurare valabila. Asa cum au declarat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), valoarea amenzii se stabileste de catre primarii.
Normele de aplicare publicate in Monitorul Oficial prevad posibilitatea proprietarilor de a-si asigura locuintele in termen de 90 de zile de la data de 6 mai fara sa plateasca amenda, urmand ca de la 5 august, cei care nu detin o astfel de polita sa fie amendati. Deoarece in baza de date la care au acces primariile nu sunt inscrisi si cei care au polite facultative, acestia vor trebui sa se prezinte in aceeasi perioada la sediul acestor institutii pentru a face dovada asigurarii locuintei.
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost modificata anul trecut in asa fel incat proprietarii care au o polita facultativa care acopera si daunele produse de cutremur, inundatii si alunecari de teren nu mai trebuie sa incheie si asigurarea obligatorie.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
O astfel de polita obligatorie costa intre 10 si 20 euro si acopera despagubiri de pana la 20.000 de euro. In prezent, mai sunt circa 6 milioane din cele 8,2 milioane de locuinte din Romania care nu sunt asigurate. Au fost vandute aproximativ 600.000 de polite obligatorii, in vreme ce numarul politelor facultative vandute a ajuns la 1,5 milioane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<