Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primarul poate sa dea amenzi usturatoare daca nu ai asigurare de locuinta

11-Iul-2011
3139
Asa cum a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, toti cei care au polite facultative pentru locuinta, vor trebui sa se prezinte la primarii pentru a face dovada ca au casele asigurate. Cei care nu isi cumpara o astfel de polita pana la 5 august risca sa plateasca amenzi.

Cu toate acestea, normele care ar trebui sa reglementeze aplicarea acestei amenzi nu includ si o grila dupa care sa fie stabilit cuantumul penalizarii, astfel incat primarii pot acorda amenzi dupa bunul plac.

Exista insa si limite intre care pot fi aceste amenzi, legea mentionand sume cuprinse intre 100 si 500 lei care ar trebui sa fie percepute de la proprietarii care nu detin o polita de asigurare valabila. Asa cum au declarat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), valoarea amenzii se stabileste de catre primarii.

Normele de aplicare publicate in Monitorul Oficial prevad posibilitatea proprietarilor de a-si asigura locuintele in termen de 90 de zile de la data de 6 mai fara sa plateasca amenda, urmand ca de la 5 august, cei care nu detin o astfel de polita sa fie amendati. Deoarece in baza de date la care au acces primariile nu sunt inscrisi si cei care au polite facultative, acestia vor trebui sa se prezinte in aceeasi perioada la sediul acestor institutii pentru a face dovada asigurarii locuintei.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost modificata anul trecut in asa fel incat proprietarii care au o polita facultativa care acopera si daunele produse de cutremur, inundatii si alunecari de teren nu mai trebuie sa incheie si asigurarea obligatorie.


O astfel de polita obligatorie costa intre 10 si 20 euro si acopera despagubiri de pana la 20.000 de euro. In prezent, mai sunt circa 6 milioane din cele 8,2 milioane de locuinte din Romania care nu sunt asigurate. Au fost vandute aproximativ 600.000 de polite obligatorii, in vreme ce numarul politelor facultative vandute a ajuns la 1,5 milioane.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016