
Raportul Special
realizat de specialisti
Ordinul 98 din 31 ianuarie 2022 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5% a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 131 din 9 februarie 2022.
Registrul se completeaza de notarii publici, la data autentificarii actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, pentru locuintele care se livreaza cu cota redusa de TVA de 5%, atat cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, cat si cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.
Registrul se consulta de notarii publici, inainte de autentificarea actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia de locuinte a caror valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%.
Registrul se utilizeaza in situatia in care transmitatorul dreptului de proprietate asupra locuintei este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, potrivit art. 316 din Codul fiscal, precum si in cazul in care codul de inregistrare in scopuri de TVA al acestuia a fost anulat potrivit art. 316 alin. (11) lit. a), c)-e) si h) din Codul fiscal.
5.
Registrul cuprinde urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale dobanditorului/dobanditorilor persoana fizica/persoane fizice;
b) datele de identificare ale transmitatorului/transmitatorilor dreptului de proprietate;
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%
1. In temeiul dispozitiilor art. XXVII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, denumita in continuare ordonanta de urgenta, coroborate cu prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 si 5 si alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, denumit in continuare registru.
2.
(1) Registrul este organizat in format electronic, conform modelului prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta procedura, si este gestionat cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor.
(2) Ghidul privind accesul notarilor publici la registru si modalitatea de utilizare a acestuia sunt elaborate de Centrul National pentru Informatii Financiare, cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, si sunt puse la dispozitia notarilor publici, prin intermediul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
3. Pe baza registrului se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitionarea cu cota redusa de TVA de 5% a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, prevazuta la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 5 din Codul fiscal.
4.
(1) Registrul se completeaza de notarii publici, la data autentificarii actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, pentru locuintele care se livreaza cu cota redusa de TVA de 5%, atat cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, cat si cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 5 din Codul fiscal.
(2) Registrul se consulta de notarii publici, inainte de autentificarea actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia de locuinte a caror valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%.
(3) Registrul se utilizeaza in situatia in care transmitatorul dreptului de proprietate asupra locuintei este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, potrivit art. 316 din Codul fiscal, precum si in cazul in care codul de inregistrare in scopuri de TVA al acestuia a fost anulat potrivit art. 316 alin. (11) lit. a), c)-e) si h) din Codul fiscal.
5.
(1) Registrul cuprinde urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale dobanditorului/dobanditorilor persoana fizica/persoane fizice;
b) datele de identificare ale transmitatorului/transmitatorilor dreptului de proprietate;
c) adresa completa a locuintei achizitionate cu cota redusa de TVA de 5%, in conditiile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 sau 5 din Codul fiscal, dupa caz;
d) valoarea, fara TVA, la care s-a incheiat operatiunea economica prin care se transfera dreptul de proprietate asupra locuintei, inclusiv asupra terenului pe care este construita;
e) numarul si data incheierii notariale prin care s-a autentificat actul juridic intre vii care are ca obiect transferul dreptului de proprietate;
f) datele de identificare ale notarului public care a autentificat actul juridic intre vii care are ca obiect transferul dreptului de proprietate;
g) data si numarul de inregistrare ale inscrierii in registru, care sunt generate automat de aplicatia informatica.
(2) In sensul alin. (1) lit. a), prin datele de identificare ale dobanditorului/dobanditorilor persoana fizica/persoane fizice se intelege numele, prenumele si codul numeric personal ale persoanei fizice. in cazul dobanditorilor persoane fizice nerezidente, prin datele de identificare se intelege numele si prenumele, codul numeric personal/numarul de identificare fiscala, data si locul nasterii, tipul, seria si numarul actului de identitate, statul emitent al actului de identitate. in situatia in care dobanditorii sunt casatoriti, in registru se inregistreaza ambii soti, cu exceptia situatiei in care, prin conventie, s-a stabilit ca bunul se dobandeste de catre un singur sot ca bun propriu, situatie in care se inregistreaza doar sotul care are calitatea de dobanditor.
(3) In sensul alin. (1) lit. b), prin datele de identificare ale transmitatorului/transmitatorilor se intelege denumirea si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei juridice sau alte entitati fara personalitate juridica sau numele, prenumele si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei fizice. in cazul transmitatorului/transmitatorilor al carui/caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit art. 316 alin. (11) lit. a), c)-e) si h) din Codul fiscal, se inscrie codul de identificare fiscala.
(4) In sensul alin. (1) lit. f), prin datele de identificare ale notarului public se intelege numele si prenumele notarului public care a autentificat actul juridic inscris in registru, codul de identificare fiscala si numarul unic de inregistrare din Registrul national de evidenta a notarilor publici (RNENP), gestionat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
6.
(1) Notarii publici sunt responsabili pentru inscrierea corecta si completa a informatiilor in registru.
(2) Accesul notarilor publici la registru, in vederea indeplinirii atributiilor prevazute de lege, se face pe baza unui certificat digital calificat, detinut potrivit dispozitiilor legale.
(3) Notarii publici sunt inrolati in aplicatia informatica de gestiune a registrului de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
7. In urma efectuarii interogarii in registru si a inscrierilor prevazute de prezenta procedura, notarului public i se elibereaza un certificat generat de aplicatia informatica, conform modelului stabilit prin ghidul prevazut la pct. 2 alin. (2), care se ataseaza la documentatia actului autentic incheiat. La interogarea de catre notarul public, aplicatia informatica evidentiaza exclusiv inregistrarile achizitiilor a caror valoare este cuprinsa intre 450.000 si 700.000 lei.
8. Indreptarea eventualelor erori materiale produse cu ocazia efectuarii inscrierilor in registru se face de catre notarul public care a efectuat inscrierea in registru a informatiilor pentru care este necesara indreptarea erorii materiale.
Extras din Ordinul 98/2022:
Avand in vedere dispozitiile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 si 5 si alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 342 alin. (1) si (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor comunicat prin Adresa nr. 743.153 din data de 19.01.2022,
in temeiul prevederilor art. XXVII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Articolul 1
Se aproba Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Articolul 2
Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII „Taxa pe valoarea adaugata“ al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 3
Organele fiscale au acces la informatiile inscrise in Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, conform competentelor care le revin potrivit legii.
Articolul 4
Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Articolul 5
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Rectificare date declarate in D300
Intrebare: Multumesc pentru raspuns. 1. Daca in martie las D390 neschimbat, atunci acesta va fi cu suma dublata; 2. Cum pot depune rectificativa la D300?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Revin asupra acestei spete. De data aceasta, societatea este platitoare de TVA: Agentie de turism ? platitoare de TVA, achizitioneaza un program dedicat agentiilor de turism, de unde factureaza, emite bon de comanda, contracte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025
Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia
Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025
Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta
E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar
Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA