Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scapam de clauzele abuzive la banci anul acesta?

17-Feb-2014
2191
Precedentul in ce priveste castigarea in instanta a cazurilor legate de clauzele abuzive incluse de banci in contractele de creditare s-a creat. In ultimii ani, din ce in ce mai multe banci au piedut in instanta procesele intentate de clienti pentru eliminarea acestor clauze si pentru returnarea sumelor platite prin aceste contracte.

Asa cum au declarat avocatii Gheorghe Piperea si Marius Coltuc pentru Dailybusiness.ro, numarul proceselor pierdute irevocabil de bancile locale se ridica la circa 3.000:

"Vorbim, la nivelul intregii tari, de peste 3.000 de hotarari irevocabile favorabile consumatorilor. Mai important este ca in prezent, sunt peste 90 de cazuri irevocabil castigate de clienti la ICCJ, doar impotriva unei banci (restul nefiindu-mi cunoscut). Daca s-a pronuntat in acest fel ICCJ, adica instant de la varful sistemului judiciar roman, e greu ca instantele din tara sa spuna altceva".

Numarul de cazuri castigate este insa unul foarte mic raportat la numarul de contracte care continua sa contina clauze abuzive. Pe scurt, bancile nu au de ce sa se teama, spune avocatul Iulian Urban pentru aceeasi publicatie.

"Romanii raman in continuare extrem de sceptici cand vine vorba sa se lupte cu bancile, iar lipsa legii falimentului personal (depusa de mine in Parlament, votata de Senat in 2010 si ingropata azi la camera Deputatilor) ajuta enorm bancile in aceasta lupta inegala", a adaugat acesta.


Lupta cu bancile pare departe de a fi castigata, avocatul Marius Coltuc fiind de parere ca "bancile se vor adapta cu alte modele pentru a pastra veniturile".

In ce priveste efectele pe care ar putea sa le aiba procesele castigate asupra contractelor existente, avocatul Codrut Avram a declarat:

"Ramane de vazut daca pe viitor, institutiile bancare vor lua aminte la cele intamplate si isi vor revizui atitudinea. De asemenea, in ceea ce priveste clientii, se poate observa deja o mai mare dorinta de informare asupra conditiilor contractuale, un interes crescut asupra modalitatilor in care anumite abuzuri ar putea fi prevenite sau eradicate. Cea mai importanta este insa tendinta consumatorilor de a-si apara in mod activ drepturile".

Avocatul Codrut Avram a mai spus ca veniturile ulterioare ale bancilor, vor depinde cu siguranta si de atitudinea pe care fiecare dintre acestea o va avea fata de clientii lor. Este normal ca un client sa aleaga o banca recunoscuta ca fiind deschisa la negocierea conditiilor contractuale, care nu impune clauze care sunt abuzive etc.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016