Scapam de clauzele abuzive la banci anul acesta?
Precedentul in ce priveste castigarea in instanta a cazurilor legate de clauzele abuzive incluse de banci in
contractele de creditare s-a creat. In ultimii ani, din ce in ce mai multe banci au piedut in instanta procesele intentate de clienti pentru eliminarea acestor clauze si pentru returnarea sumelor platite prin aceste contracte.
Asa cum au declarat avocatii Gheorghe Piperea si Marius Coltuc pentru Dailybusiness.ro, numarul proceselor pierdute irevocabil de bancile locale se ridica la circa 3.000: "Vorbim, la nivelul intregii tari, de peste 3.000 de hotarari irevocabile favorabile consumatorilor. Mai important este ca in prezent, sunt peste 90 de cazuri irevocabil castigate de clienti la ICCJ, doar impotriva unei banci (restul nefiindu-mi cunoscut).
Daca s-a pronuntat in acest fel ICCJ, adica instant de la varful sistemului judiciar roman, e greu ca instantele din tara sa spuna altceva". Numarul de cazuri castigate este insa unul foarte mic raportat la numarul de contracte care continua sa contina clauze abuzive. Pe scurt, bancile nu au de ce sa se teama, spune avocatul Iulian Urban pentru aceeasi publicatie.
"Romanii raman in continuare extrem de sceptici cand vine vorba sa se lupte cu bancile, iar lipsa legii falimentului personal (depusa de mine in Parlament, votata de Senat in 2010 si ingropata azi la camera Deputatilor) ajuta enorm bancile in aceasta lupta inegala", a adaugat acesta.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Lupta cu bancile pare departe de a fi castigata, avocatul Marius Coltuc fiind de parere ca "bancile se vor adapta cu alte modele pentru a pastra veniturile".
In ce priveste efectele pe care ar putea sa le aiba procesele castigate asupra contractelor existente, avocatul Codrut Avram a declarat:
"Ramane de vazut daca pe viitor, institutiile bancare vor lua aminte la cele intamplate si isi vor revizui atitudinea. De asemenea, in ceea ce priveste clientii, se poate observa deja o mai mare dorinta de informare asupra conditiilor contractuale, un interes crescut asupra modalitatilor in care anumite abuzuri ar putea fi prevenite sau eradicate. Cea mai importanta este insa tendinta consumatorilor de a-si apara in mod activ drepturile".
Avocatul Codrut Avram a mai spus ca veniturile ulterioare ale bancilor, vor depinde cu siguranta si de atitudinea pe care fiecare dintre acestea o va avea fata de clientii lor. Este normal ca un client sa aleaga o banca recunoscuta ca fiind deschisa la negocierea conditiilor contractuale, care nu impune clauze care sunt abuzive etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inregsitrare in Romania contracte de munca incheiate in Franta
Intrebare: Am contractat o firma din Germania care sa se ocupe de: Inregistrarea societatii noastre in scopuri de impozitare pe salarii si asigurari sociale in Germania; Gestionarea angajatilor nostri (cetateni germani cu contract de munca inregistrat in Germania, incheiat intre societatea noastra si cetateanul german), respectiv vor asigura serviciile lunare de salarizare si fiscale, urmand a fi facturati lunar pentru serviciile prestate. In Romania, societatea noastra trebuie sa inregistreze ceva legat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << SAF-T pentru stocuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii: 1. Avem gestiune cantitativ-valorica, receptii de materiale in modulul de gestiune din ERP (bucati cu bucati). In aceasta situatie, in sectiunea "Products" din cadrul SAF-T, daca la "productcommodity" nu avem codul NC (nu suntem obligati) si trecem 000000000, care dintre celelalte campuri din aceasta sectiune trebuie sa apara (care sunt obligatorii)? Adica denumire, UM etc. 2. In contabilitate, in registrul jurnal pentru inregistrarea materialelor...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Evidenta contabila pentru o societate din Franta
Intrebare: O societate din Franta, de dimensiune medie, cu 8 angajati si o cifra de afaceri de 70-80 mii euro/luna, ar putea sa externalizeze contabilitatea in Romania? Firma sora din Romania ar urma sa se ocupe de inregistrarea facturilor si de tinerea evidentei contabile la nivel de balanta de verificare, iar declaratiile si toate obligatiile fiscale si declarative sa fie indeplinite in Franta. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim? Accesul la documente poate fi realizat, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intreprinderi legate. Lucrari in subantrepriza
Intrebare: Sunt doua microintreprinderi cu domeniul de activitate constructii. Una este a tatalui, ca asociat unic, si depune declaratii lunare, iar cealalta este a fiului, ca asociat unic, si depune declaratii trimestriale. Ambele sunt platitoare de TVA. In cursul anului 2024 si-au dat in subantrepriza lucrari de la una la alta. Pot fi considerate societati legate si, in 2025, sa treaca la impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cursuri prin platforma online. Beneficiar din Norvegia
Intrebare: PFA incheie un contract pentru drepturi de autor cu o firma din Norvegia. Contractul presupune realizarea de materiale didactice/prezentari si sustinerea acestor materiale pe o platforma de cursuri online. Persoana din Romania se logheaza online pe aceasta platforma, din Romania. Societatea din Norvegia asigura accesul la platforma respectiva si ii plateste acesteia, conform contractului, un tarif orar de 150 dolari pe ora. PFA factureaza lunar cate 10 ore. La inceputul anului, a prezentat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<