Studiu de caz: Repartizarea profit la salariati
Intrebare:
Avand in vedere ca pana la aprobarea situatiilor financiare si depunerea bilantului contabil profitul a ramas nerepartizat, acum se doreste ca o parte din profitul nerepartizat pe anul 2008 sa se repartizeze o parte din el pe destinatia?participarea salariatilor la profit? pana in limita legala de 10%.
Care sunt notele contabile de repartizare a profitului pentru participatiile salariatilor la profit si care sunt retinerile aferente? Va rog sa aveti in vedere notele contabile la o societate cu capital integral privat. Daca firma trebuie sa plateasca contributii pentru aceasta participare, cheltuielile respective sunt deductibile?
Aceste participatii se pot plati si in euro, avand in vedere ca respectivii salariati sunt straini? se poate ca in hotararea AGA pe langa suma in lei sa se mentioneze si echivalentul in euro, astfel incat plata sa se poata efectua in euro?
Raspuns:
Ref. Participarea salariatilor la profit si acordare dividende in valuta
Potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului se stabileste anual si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
Potrivit acelorasi reglementari, la art. 19, se prevede ca rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului. Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, sunt aprobate in adunarea generala. Tot adunarea generala a asociatilor/actionarilor stabileste si dividendul.
Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:
- rezerve ,
- poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,
- distribuirea de dividende,
- surse proprii de finantare.
Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezervelegale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
Rezervele legale, ct.1061- se constituie anual din profitul brut, inainte de determinarea impozitului pe profit, in procent de 5% pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat. Rezervele legale pot fi utilizate numai pentru destinatiile pentru care au fost constituite.
Rezerve statutare sau contractuale, ct. 1063 ? se constituie anual din profitul net, conform prevederilor statutare prin hotararea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor.
Alte rezerve, ct. 1068 ? se constituie din profitul net sau din alte surse, in mod facultativ, utilizate la acoperirea pierderii contabile sau alte scopuri, potrivit hotararii adunarii generale a asociatilor sau actionarilor, inclusiv pentru majorarea capitalului social.
Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ?Rezultatul reportat?.
Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionare exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele ? profit sau pierdere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.
Contul 117 ?Rezultatul reportat ? este un cont bifunctional. In creditul acestui cont se inregistreaza:
- profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat si nerepartizat,
- pierderile contabile ale exercitiilor precedente, acoperite din rezerve,
- pierderile realizate in exercitiile precedente, acoperite prin reducerea capitalului social,
- rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti,
- sume anulate reprezentand datorii fata de creditori diversi, aferente exercitiilor financiare anterioare.
In debitul contului 117 se inregistreaza:
- pierderile contabile realizate in exercitiul financiar incheiat, transferate asupra rezultatului reportat,
- profitul contabil realizat in exercitiile precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului,
- profitul net realizat in exercitiile precedente, repartizat pe destinatiile aprobate, potrivit legii,
- rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti.
Articolul contabil privind repartizarea profitului net la rezerva legala in exercitiul curent, este:
129 = 1061
"Repartizarea profitului" "Rezerve legale"
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia in ct. 117? Rezultatul reportat?, de unde urmeaza sa fie repartizat pe celelalte destinatii legale
129 = 117
?Repartizarea profitului? ?Rezultatul reportat?
Remunerarea capitalului investit, cel adus de actionari sau asociati este reprezentat de dividend.
Salariatii nu pot primi dividende ei fiind remunerati prin intermediul salariului si stimulati pentru obtinerea de profit prin acordarea de sume sub forma primelor.
O derogare de la repartizarea profitului net a fost stabilita pana in anul 2003 prin dispozitiile art. 178 alin. (4) din Legea societatilor comerciale, potrivit carora ? Fondatorii, administratorii si personalul societatii vor participa la beneficii, daca aceasta este prevazuta in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobata de adunarea generala extraordinara?.
Ca urmare a modificarilor aduse Legii societatilor comerciale, prevederea referitoare la participarea salariatilor la profit a fost eliminata, art. 178 alin. (4) modificandu-se astfel:
? Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.?
Este adevarat ca de-a lungul timpului unele acte normative, ca de exemplu Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, au prevazut ca pana la 10% din profitul obtinut poate fi repartizat pentru participarea salariatilor la profit.
Activitatea societatilor nationale, companiilor nationale, societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome este reglementata de Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si nu de catre Legea societatilor comerciale.
Fata de aceste reglementari legislative rezulta ca societatile cu capital privat nu mai au posibilitatea de a distribui, incepand cu profitul anului 2003, cote de profit salariatilor proprii ci numai asociatilor sau actionarilor.
In aplicarea prevederilor Legii nr. 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare, au fost elaborate Ordinele ministrului finantelor publice nr. 128 din 15 februarie 2005 privind unele reglementari contabile aplicabile agentilor economici si nr. 418/2005 privind unele precizari contabile aplicabile agentilor economici si au fost completate dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat precum si la regiile autonome.
Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare, contul 424 a fost redenumit ?Prime reprezentand participarea salariatilor la profit?. Aceasta a fost necesara pentru respectarea principiului independentei exercitiului, in sensul ca sumele primite de salariati trebuie sa afecteze rezultatul exercitiului si nu pe cel viitor.
Pentru exemplificare consideram cazul unei societati comerciale care realizeaza la finele anului 2008 un profit net de 2.100.000 lei. Pentru prima de 7% prevazuta in contractul colectiv de munca sa fie acordata salariatilor, se inregistreaza un provizion de 147.000 lei, la care se adauga valoarea tuturor celorlalte contributii datorate:
- contributia societatii la asigurarile sociale,
- contributia societatii la asigurarile sociale de sanatate,
- contributia societatii la fondul de somaj,
- contributia societatii la fondul de garantare,
- contributia societatii la fondul de risc si accidente,
- comisionul la Camera de munca,
- contributia societatii la fondul pentru concedii medicale.
Articolul contabil aplicabil in acest caz este:
6812 = 1518
?Chelt. de exploat. priv. proviz. ?Alte provizioane?
ptr. riscuri si chelt?
si
121 = 6812
?Profit si pierdere? ?Chelt. de exploat.
priv. proviz. pentru riscuri si chelt.?
In anul 2009, in urma aprobarii adunarii generale a actionarilor, se inregistreaza distribuirea efectiva a primelor pentru participarea salariatilor la profit
641 = 424
?Cheltuieli cu salariile ?Prime reprezentand
personalului? participarea salariatilor la profit?
424 = %
?Prime reprezentand participarea 444
salariatilor la profit? ?Impozit pe salarii?
4312
?Contrib person la asigur sociale?
4314
?Contrib angaj pt asig soc de sanat?
4372
?Contrib person la fd de somaj?
6451 4311
?Chelt priv contrib soc la ?Contrib societ la asigur sociale?
asigur sociale?
6452 4371
?Chelt priv contrib unit ?Contrib unit la fd de somaj?
ptr ajutorul de somaj
6453 4313
?Chelt priv contrib unit ?Contrib angaj ptr asig soc de sanat?
la asig soc de sanatate?
635 %
?Chelt cu alte impoz, 4471
taxe si varsam asimil? ?Comision ITM?
4472
?Fond accid de munca si boli profes?
4473
?Fond concedii medicale?
4474
?Fond de garantare?
1518 7812
?Alte provizioane? ?Venituri din provizioane?
Ca urmare a acestor inregistrari, rezultatul contabil al exercitiului 2009 nu este afectat deoarece venitul inregistrat cu reluarea provizionului este contracarat de cheltuielile cu remunerarea personalului si a contributiilor aferente.
Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu provizionul constituit in anul 2008 este nededucutibila la calculul profitului impozabil, potrivit dispozitiilor Titlului II, art. 22 alin. (1) din Codul fiscal.
In anul 2009, venitul inregistrat din reluarea provizionului este venit neimpozabil, potrivit dispozitiilor Titlului II, art. 20 lit. d) din Codul fiscal.
Cheltuielile salariale si cheltuielile cu contributiile aferente inregistrate in anul 2009, dupa aprobarea situatiilor financiare de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor sunt deductibile la calculul profitului impozabil, daca se regasesc in costul produselor realizate si/sau al serviciilor prestate.
Fata de cele prezentate rezulta ca salariatii (care nu sunt asociati/actionari) nu pot participa la distribuirea profitului. Ei pot fi recompensati cu prime care sunt tratate, potrivit art. 55 din Codul fiscal si pct. 68 din normele de aplicare ale Codului fiscal, cu drepturi asimilate salariilor si sunt impozitate ca atare.
In ceea ce priveste acordarea dividendelor asociatilor/actionarilor nerezidenti (si nu salariatilor), facem din nou apel la prevederile Legii contabilitatii nr. 82/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora operatiunile in valuta trebuie inregistrate in momentul recunoasterii initiale in moneda de raportare (leu), aplicandu-se sumei in valuta cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina, la data efectuarii tranzactiei.
Conform dispozitiilor art. 3 din lege, contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.
Prin exceptie, pentru necesitatile proprii de informare, societatea poate opta pentru intocmirea situatiilor financiare si intr-o alta moneda. Aceasta are un caracter neoficial si serveste numai pentru informarea societatii mame, nerezidente.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, mentionam ca in cazul dividendelor distribuite actionarilor/asociatilor nerezidenti, repartizarea se face in lei, iar acestia vor primi sume in valuta rezultate din schimbul sumelor in lei. Diferentele curs valutar nu se inregistreaza in contabilitatea societatii care are actionari/asociati persoane nerezidente, ele fiind suportate de actionari/asociati.
Solutie acordata in luna iunie 2009
Serviciul de Consultanta Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili