Subventii la caldura din partea primarilor? Guvernul schimba regulile
Un nou proiect de ordonanta de urgenta stabileste ca subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei sa fie acordata de la bugetul local. Ordonanta de urgenta va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial si elimina astfel stabilirea preturilor de referinta de catre Guvern in ceea ce priveste incalzirea populatiei.
Primarii vor trebui astfel sa aprobe, de la caz la caz, un tarif mai mic decat cel solicitat de catre furnizor, diferenta de pret fiind acoperita de la bugetul local. Nerespectarea noii prevederi se va sanctiona prin sistarea altor fonduri.
In ceea ce priveste subventia acordata in prezent, Guvernul acopera pana la 45'% din cheltuielile cu combustibil ale producatorilor de energie electrica. O alta parte a banilor este acordata de la bugetele locale, iar sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.
Potrivit noii modificari, preturile locale de referinta pentru fiecare localitate nu vor mai fi stabilite de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate. Odata cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, primariile vor fi cele care vor stabili preturi locale la energia termica astfel incat aceste sume sa fie mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.
Aceste subventii reprezinta diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei, urmand sa fie acordate doar din banii de la bugetul local. Proiectul prevede si posibilitatea ca aceste diferente sa fie acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata face alimentarea din timp cu stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru perioada rece a anului.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Tot din cadrul bugetelor locale vor fi acoperite, in continuare, pierderile inregistrate de operatorii economici din subordintea autoritatilor locale, survenite in urma prestarilor de servicii publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat.
Motivarea oficiala a noului proiect are la baza crearea premiselor ca populatia sa achite "pretul real" al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, sprijinul fiind acordat doar persoanelor si familiilor cu venituri reduse. In ceea ce priveste diferentele de pret intre cel al livrarii energiei termice si pretul local de referinta, subventiile vor fi acordate populatiei, indiferent de venitul mediu net pe membru de familie.
Economia care va fi realizata anul acesta in urma eliminarii subventiei la incalzire va ajunge la 702,5 milioane de lei, pentru urmatorii patru ani fiind estimate economii de aproximativ 944 milioane de lei in medie. In prezent sunt racordate la sistemul centralizat 1,54 milioane de apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane de locuinte.
In cazul in care pana la sfarsitul lunii august, va fi eliminata subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, factura populatiei pentru incalzire si apa calda s-ar putea majora cu pana la 60% pana la sfarsitul anului, in functie de capacitatea primariilor de a acoperi diferentele de la bugetul local.
Conform declaratiilor facute de premierul Emil Boc, eliminarea subventiei la energia termica determina acordarea ajutorului de stat doar familiilor cu un venit net pe membru de pana la 850 lei, in vreme ce familiile cu venituri mai mari vor fi nevoite sa suporte un pret mai mare al facturii la incalzire.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<