Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa inscriere examen CECCAR. Suma poate fi considerata deductibila?

29-Oct-2020
2789

Se poate deconta o chitanta emisa pe numele salariatului pentru taxa inscriere la un examen CECCAR? Daca DA, se poate considera aceasta cheltuiala deductibila?

Raspunsul specialistului:

Din punct de vedere al determinarii rezultatului fiscal, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, privind Codul fiscal,cu modificarile ulterioare, art. 25, alin. (1) sunt considerate deductibile acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice precum si cele care sunt reglementate prin acte normative in vigoare.

La alin. (2) al art. 25 se prevede ca sumele reprezentand cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor (asa cum sunt definite la titlul IV din Codul fiscal) sunt de asemenea deductibile, cu exceptiile reglementate de alin. (3) si (4) ale aceluiasi articol.

Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt deductibile indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice (angajat).

Asa cum se prevede la alin. (4) al art. 25, lit. k), cheltuielile efectuate de societate cu taxele si cotizatiile catre asociatiile profesionale sunt recunoscute atunci cand se determina rezultatul fiscal, pana la limita echivalentului in lei a 4.000 euro, anual, in plus fata de cele datorate pentru organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

Acestea se refera in mod explicit la cotizatiile datorate de societate in nume propriu si nu in contul altor persoane fizice cum sunt salariatii care au un contract de angajare sau administratorii care presteaza servicii in baza unui contract de mandat.

Cheltuielile profesionale de aceasta natura (si nu cotizatiile) sunt recunoscute daca au legatura cu activitatea desfasurata de societate.

Din informatiile prezentate in intrebarea d-voastra rezulta ca obiectul de activitate al societatii se incadreaza in codul CAEN 5224 ”Manipulari” deci nu profil de contabilitate, expertiza contabila.

Pregatirea profesionala legata de obiectul de activitate al societatii d-voastra nu include insa cursurile efectuate de CECCAR pentru expertii contabili/contabilii autorizati deoarece persoanele angajate in compartimentele economice nu sunt conditionate sa fie autorizate CECCAR.

Din prezentarea acestui cadru legislativ rezulta ca suportarea cotizatiilor anuale ale angajatilor datorate catre CECCAR, de persoana juridica, se incadreaza in prevederile art. 25 din Codul fiscal, referitoare la recunoasterea acestor cheltuieli, iar sumelor respective le sunt aplicabile dispozitiile art. 76, alin. (2), lit. s) ”orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura” fiind tratate drept venituri asimilate salariilor si impozitate potrivit art. 78.

6421 = 421 
421 = % 4315,4316,444
646 = 436

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Taxa inscriere examen CECCAR. Suma poate fi considerata deductibila?":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016