
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Intrebare:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea neagra a controlului fiscal
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
- numele si adresa completa ale solicitantului;
- o adresa de contact pe cale electronica;
- o descriere a activitatii economice a solicitantului pentru care sunt achizitionate bunurile si serviciile;
- perioada de rambursare acoperita de cerere;
- o declaratie din partea solicitantului ca nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul statului membru de rambursare pe parcursul perioadei de rambursare;
- numarul de identificare TVA sau codul de inregistrare fiscala al solicitantului;
- datele contului bancar, inclusiv codurile IBAN si BIC.
In afara de aceste informatii cu caracter general, se impune si prezentarea urmatoarelor informatii pentru fiecare factura:
Asa cum se poate constata, prevederile din O.M.F.P. nr. 3 din 4 ianuarie 2010 (pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene) sunt armonizate cu cele din Directiva 9 a CEE.
Prin legislatia fiscala din Romania, in baza O.M.F.P. nr. 4 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este permisa rambursarea TVA aferenta combustibilului alimentat pe baza bonurilor fiscale emise de casele de marcat, fara a se impune prezentarea facturilor. Deci, persoanele impozabile stabilite in state membre beneficiaza de restituirea TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Romaniei pentru care se face dovada achizitiei si platii prin bonul emis de casa de marcat.
In mod similar ar trebui ca persoanele impozabile din Romania sa beneficieze de rambursarea TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Austriei sau pe teritoriul altui stat membru pentru care se prezinta drept document justificativ bonul fiscal emis de casa de marcat. In acest context recunosc faptul ca nu cunosc prevederile legislatiei fiscale din Austria cu privire la recunoasterea bonului fiscal drept document justificativ. Cu toate acestea, va recomand sa completati cererea cod 318 prin inscrierea fiecarui bon pentru care solicitati rambursarea si sa scanati fiecare bon fata/verso pentru preluarea tuturor informatiilor necesare efectuarii rambursarii:
In baza cererii formulate, autoritatea fiscala din Austria urmeaza sa va confirme aprobarea sau respingerea cererii de rambursare sau sa formuleze o cerere suplimentara de informatii.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca in baza directivei, in cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 EUR sau echivalentul acestuia in moneda nationala. De asemenea, in cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 EUR sau echivalentul acestuia in moneda nationala.
Suma solicitata la rambursare autoritatii fiscale din Austria se inregistreaza prin debitul contului 461 ,,Debitori,, sau contului 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" .fara a fi inregistrata in contul 624 ,, Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal,, .
Pe intreg teritoriul comunitar sunt stabilite reguli si principii clare privind rambursarea TVA. Astfel, prin directiva CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112/2006 s-au adus modificari referitoare la rambursarea TVA. Astfel, prin aceasta directiva se face fac urmatoarele precizari:
Deci, in baza prevederilor din directivele CEE consider ca autoritatea fiscala din Austria ar trebui sa accepte bonul de casa de marcat la restituirea TVA in situatia in care toate celelalte conditii sunt indeplinite. Merita sa incercati pentru a cunoaste cum veti proceda in viitor cu operatiunile similare realizate pe teritoriul Austriei.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Sfaturi de la experti
Tichete cadou pentru Membrii Sindicatului: Aspecte Fiscale si Obligatii Declarative
Intrebare: Un sindicat organizat ca ONG doreste sa acorde membrilor de sindicat tichete cadou sau sume de bani cu incadrarea in 300 lei conform Codului fiscal, acestea fiind neimpozabile, cu ocazia Craciunului si Pastelui. Persoanele...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Diminuare capital social firma fara activitate
Intrebare: In cazul in care o firma nu mai are activitate si se doreste retragerea capitalului social, cum se poate face acest lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<