
Raportul Special
realizat de specialisti
Urmatoarea speta se refera la modificarea adusa ordonantei 19/2020 privind acordarea concediului de supraveghere copii pana la 12 ani si pe perioada vacantei scolare.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Raspuns specialistului nostru, Dani Cucu:
Legea 19/2020 nu interzice acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor in perioade diferite/cu intreruperi, in cadrul intervalului in care sunt inchise temporar unitatile de invatamant si unitatile de educatie anteprescolara, ca urmare a starii de urgenta decretate in conditiile legii, inclusiv pe perioada vacantelor scolare.
Pentru a putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor care se acorda unui dintre parinti este necesar sa fie indeplinite conditiile prevazute in cuprinsul Legii 19/2020.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca parintele care beneficiaza de zile libere pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacantelor scolare, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a situatiei de urgenta decretata prin Decretul 195/2020, se regasesc enumerate in cadrul art. 1 din Legea 19/2020 in forma modificata de OUG 41/2020. Astfel, conditiile care trebuie indeplinite cumulativ sunt urmatoarele:
a) parintele are copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Zilele libere se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul in perioada in care autoritatile competente decid inchiderea respectivelor unitati de invatamant. Cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi si nici nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (33) din Legea 19/2020 (nu este in concediu de crestere a copilului, nu este asistentul personal al copiilor, nu se afla in concediu de odihna sau fara plata), precum si de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor.
Parintii care isi supravegheaza la domiciliu copiii in varsta de pana la 12 ani dupa instituirea starii de urgenta beneficia de zile libere si in timpul vacantelor scolare ca urmare a modificarii Legii 19/2020 prin OUG 41/2020, avand dreptul la zile libere platite, pe toata perioada in care autoritatile competente decid inchiderea respectivelor unitati de invatamant. In cazul parintilor care beneficiau deja de zilele libere acordate in baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmand sa-i instiinteze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.
In cazul in care salariatii au prezentat certificat medical de concediu pentru incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda de drept, temeiul legal reprezentandu-l art. 50 lit. b) din Codul muncii. Astfel, chiar in situatia in care salariatul se afla in concediu/zile libere pentru supravegherea copiilor, concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) va conduce la suspendarea de drept a contractului individual de munca. Consideram ca acestia vor putea solicita acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor dupa incetarea perioadei de incapacitate temporara de munca.
Pentru parintii care se afla in concediu de odihna sau in concediu fara plata, prevederile Legii 19/2020 in forma modificata de OUG 30/2020 nu se pot aplica. Astfel pe perioadele in care parintele se afla in concediu de odihna sau in concediu fara plata, dispozitiile art. 1 alin. (3 3) din Legea 19/2020, astfel cum a fost modificata de OUG 30/2020, nu se pot acorda zile libere pentru supravegherea copiilor, acestia putand beneficia de zile libere dupa incetarea acestor concedii, in cadrul perioadei in care sunt inchise unitatile de invatamant.
Pentru persoanele care nu au solicitat pana la data de 6 aprilie 2020 zile libere pentru supravegherea copiilor, acestia o vor putea face in masura in care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de Legea 19/2020. Astfel, consideram ca salariatii vor putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, in masura in care locul acestora de munca nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Daca locul de munca ocupat permite munca la domiciliu sau telemunca, salariatii urmeaza a fi evidentiati in pontaj cu zile lucrate. In caz contrar, salariatii pot solicita acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor urmand sa beneficieze de indemnizatia reglementata de Legea 19/2020.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Sfaturi de la experti
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA