Amortizarea fiscala a mijloacelor de transport incepand cu 01 iunie 2013
Incepand cu 01 februarie 2013 prin O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale au fost modificate prevederile privind amortizarea mijloacelor de transport persoane.
Incepand cu aceasta data pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.
Prin Legea 168 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu 01 iunie 2013, au fost stabilite anumite exceptii de la aceste prevederi.
Astfel, incepand cu aceasta data de la limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe din categoria celor mentionate la art. 24 alineatul (11 indice 1) sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
ICAS 2025 Conform art. 46^2 din Codul fiscal, de cand datorez si cum declar impozitul suplimentar pentru persoane juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie prin Emag. Furnizori UE
Intrebare: Am achizitionat prin eMAG din: - Germania produse, iar pe factura TVA = 0%, dar furnizorul nu are cod valid de TVA (VIES); - Franta produse, iar pe factura TVA = 20%, cu cod valid de TVA (VIES). Nu avem dovada transportului. Care este monografia contabila pentru cele doua situatii (se face taxare inversa)? Cum se declara in D300, D390, D394, Intrastat si ce tax code pentru D406 se aplica?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Declaratia 406.Coduri NC si CPV
Intrebare: In vederea intocmirii declaratiei D406 de catre un depozit ce comercializeaza uleiuri minerale auto, pe care le achizitioneaza de la furnizori interni, este obligatoriu sa fie trecute codurile NC si CPV la marfurile achizitionate (de la intern), in vederea vanzarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturare combustibili
Intrebare: O societate cu activitate de constructii (platitoare de TVA si impozit pe profit) vinde motorina unui subcontractor, persoana juridica. Ce implicatii fiscale are vanzarea de motorina pentru societatea vanzatoare? (art. 46^2 din Legea 227/2015)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<